Ece ULUSUM

SoundCloud profilinden şarkı paylaştığı zamanlardan beri takip ediyorum Can Kazaz‘ı. Şarkılarındaki betimleri beni yakalamıştı. Zamanla sesini daha geniş bir kitleye duyurmayı başardı. Sadece müziğiyle değil, Twitter üzerinden paylaştığı görüşleriyle de dikkat çekiyor. En son Patreon’da müzik emekçileri için bir girişimde bulundu, ancak bir yere varamadı. Geçen sayıda yazdığımız gibi markaların dev bütçelerine kanıp konser işinin ciddiyetini azaltan canlı yayın dinletileri müzik sektörünü kurtarmaktan uzak… Işık, ses ya da rigger’ı olmayan bir konser imkansız. Kazaz’ın çabası bizi sevindirmişti. Bu süreçte üretmeye devam eden müzisyen, Kızılgerdan albümünden ilk parça Sabahları’ı yayınladı. Detayları kendisinden dinledik.

❏ Karantina günleri nasıl gidiyor?
Sürekli prodüksiyon yapıyorum aslında ve daha uzun zaman yapacak gibiyim. O yüzden sağlığıma dikkat etmek ve eve giren çıkanı dezenfekte etmek için ekstra çabalamak dışında hayatım çok büyük farklar yaşamadı. Sevdiklerimle görüşememek canımı sıkıyor sadece. İki yıllık kırsal yaşam deneyiminin de ardından, şimdi balkona bir mikro bahçe kurdum. Başarırsam yazın sebze ihtiyacımı karşılayacak ve salgın sürecinde market ihtiyacımı azaltacak diye umuyorum.

❏ Salgın sürecinde online derslerden elde edeceğiniz geliri sahne ekip arkadaşlarına ödeyeceğinizi duyurdunuz. Durum nedir?
Patreon’da kampanya başlattım ancak ilgi o kadar az oldu ki kampanyayı kapattım ve ödemeleri iade ettim. Hem online ders hem de konserler için elde ettiğim geliri ekip arkadaşlarıma bağışlayacaktım. Bunu gelir kaynağı kesilmiş müzik emekçileri için bir çözüm olarak ortaya attım. 

❏ Bu yönteme başvuran isimler gördünüz mü?
Çoğu böyle bir şey hiç yaşanmıyormuş gibi tepkisiz kaldı. Ezhel’den Lolo dinliyorum o yüzden.

‘HEM MELANKOLİ HEM DANS MÜMKÜN’

❏ Sabahlar’ın hikayesi nasıl?
Yoğun bir turne zamanıydı. Yoruluyor ve şehir şehir konser verip sabaha karşı eve dönüp uyumaya çalışırken ağrılar hissediyordum. Öyle bir sabah çıktı şarkının nakaratı. Yakın zamanda kalan sözlerini yazdım. Çok fazla öneri ve beklenti baskısı altında kalıyorum zaman zaman. Tüm bunları dışavuran bir şarkı oldu. 

❏ Sabahlar’da pop ve elektropop sound’lar var. Altyapısına nasıl karar verdiniz?
Çok uzun zaman sadece melodilerden oluşuyordu bu beste. Müziğe rap prodüksiyonlarıyla başladım ben ve Yuken EP’den sonra daha modern RnB sound’larını uygulamak istediğim için, o yana doğru eğilim göstermiş durumdayım. Bu parçanın prodüksiyonunu da yeni yaptım. Çok keyif alıyorum çok yüksek tempolu olmayan ama hâlâ dans edilebilir parçalardan. Hem melankoli hem dans mümkün.

❏ Bize verdiğiniz 2018 Aralık röportajınızda “Alternatif müzik potansiyel ana akım” demiştiniz. Şimdi durumu nasıl yorumlarsınız?
Şu an potansiyelini gösterdi ve ana akımlaştı. Rap de alternatif bir tür olarak kabul ediliyordu, şu an trap altyapıları olmayan ana akım iş duymak zor. Ana akımın geriye kalanı da rock, indie pop gibi alternatif müzik dallarından oluşuyor. 

‘GERÇEK BİR KONSER İNSANA İYİ GELİR’

❏ Evden canlı yayınlar yapmanın konser alışkanlıklarını körelteceğini, salgın bitse bile bu konfora alışanların bilet parası ödeyip konsere gitmeyeceğine dair görüşler var. Siz ne dersiniz?
İnsanların konsere gitmeme sebebi konfora alışmak değil. Konserlere gelmek kimi zaman evde oturmaktan çok daha konforlu. Sosyalsiniz, bir sürü insanla bir arada yalnız olmadığınızı hissediyorsunuz konserlerde. Bir sürü insan evlerinde kaygı bozuklukları, depresyon eğilimleri yaşıyor. Gerçek bir konser insana iyi gelir. Bilet parası ödeyerek konsere gitmeyişin esas sebebi, konser algısının telefon kalitesiyle çekilmiş bir şeye indirgenmesi olur. Yok pahasına markalarla anlaşıp Instagram’dan konser yapmak koca bir sektörü yaralamak bence. Yaptığımız işin değerini biz yüksek tutmazsak, bu süreç bittiğinde de alelade çalgıcı muamelesi görmeye devam ederiz. Bu sebeple ben, mesleğime ve meslektaşlarıma duyduğum saygıdan ötürü standartlarımı hakkettiğimiz noktada tutmaya çalışıyorum. 

❏ Rap müziğe olan ilginizi eskiden çalışmalar yaptığınızı görüyorum, okuyorum. Herhangi bir iş birliği planınız ya da rap projeniz var mı?
2006’dan beri çok fazla rap müzik eserinde yer aldım veya ürettim. Şahsen rap vokal yapmıyorum ama RnB diyebileceğimiz tarafta vokalist olarak varım. 2014-2017 arası rap’e ara verdim ama sıkı takipçi olmaya devam ettim. Rap müziğe dair esas becerilerim beatmaker’lık ve rap prodüksiyonu tarafında. İş birliği olarak da Sansar Salvo’ya eşlik ettiğim Hezeyan Şubat’ta çıktı. Sonra Oğuz Kalfa’yla İyi mi? isimli şarkıyı çıkardık. Kamufle’nin albümünde de Gecenin Körü diye bir şarkı var. Altyapısı, bestesi bana ait, bas gitar ve gitar çalıyorum, ayrıca nakaratını ben söylüyorum. Hazırladığım albümümde de sağlam isimlerden biri var. Sürpriz kalsın. 

❏ Yeni albümünüz ne zaman çıkacak, nasıl bir sound’u olacak?
2020 sonlarına doğru. O zamana kadar birkaç şarkıyı önden çıkaracağım. Sound olarak modern RnB türüne çok yakın, eski işlerime nazaran daha yüksek enerjili ve tempolu parçalar ağırlıklı olacak. Akustik severleri de kırmayacağım.