Uluç Dündar
Zorlu PSM Genel Müdür Yardımcısı, Prodüksiyon & Operasyon

 

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyorsunuz?
2020’de 20’nci yılım olacak.

❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?
Kuzenim (Boray Dündar) “Bizimle çalışmak ister misin?” diye sormuştu. Ne iş yaptıklarını bilmeden ofislerine gittim. “Ne yapacağız?” diye sordum. Bana duvardaki havadan çekilmiş Glastonbury Festival posterini gösterip “Bunu” dedi. O sene ilk H2000’i yaptık.

❏ Mesleğe başladığınız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var? Sizce artık bu sektörde iş bulmak neden zor?
Muhtemelen her iş alanında olduğu gibi teknoloji insan ihtiyacını bir miktar azalttı. Sektörün hacmi de küçüldü.

❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmesi için hangi adımları atması gerekir? Önerileriniz neler?
Başladığım günden beri bir alanda uzmanlaşmayı seçtim. Bu sebeple insanın öncelikle ne istediğini bilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Zaman zaman herhangi bir iş için ‘küçük iş’, ‘az iş’, ‘basit iş’ kavramlarının çokça kullanıldığını duyuyorum. İşin ne olduğundan bağımsız her zaman çok dikkatli, özenli, detaylara dikkat edilerek yapılmasını önemli buluyorum. Çok fazla şey önerebilirim ancak en başta detaylara çok dikkat edilmesini söyleyebilirim. Özellikle operasyon ve prodüksiyon alanında bu çok değerli.

❏ Müzik endüstrisinde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor? Sizi bu sektörde çalışmaya devam etmek için motive eden şeyler neler?
Bu sanırım biraz yaşla ilgili. Gençken manevi tarafı daha ağır basıyor. Yaş ilerledikçe maddi tarafına olan ilginiz artıyor. Manevi tarafı kaybetmemek de çok önemli zira -belki belli olmasa da- bu iş insanın çok zamanını alan, sürekli zihnini çalıştıran ve diğer işlere göre daha uzun süreler işe odaklanmayı gerektiren bir iş. Bazen maddi karşılığı olmadığını düşündüğüm zamanlar oluyor. Her etkinliğin yeni bir yaratım olması, katılımcıların etkinliklerden mutlu ve memnun ayrılmaları beni en motive eden noktalar.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisine hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?
İlk hamle genelde önce sektöre haber salmak oluyor. Zira sektör için iş tanımları yazmak çok kolay değil. İşin okulları da çok yeni sayılır. Sizi tanıyan insanlara haber verdiğinizde sizi tanıyan insanlar, sizinle çalışabileceğine inandığı, referans olabileceği insanları öneriyorlar. Bu da işimizi kolaylaştırıyor. Gerçi Zorlu PSM olarak iş ilanları çıktığımız da oluyor. Bir ipucu vermek gerekirse staj, bizde kariyere devam etmek açısından çok önemli bir aşama. Çalışma sistemini, çok düşük bir karşılığa rağmen sektöre inancı ve bağlılığı stajlarda tespit etmemiz daha kolay oluyor ve oradan kadroya geçilebiliyor.

Published On: 3 Aralık 2019Categories: RöportajTags: , , ,