Zeynep TOKER
zeynep.toker@yellowbos.com 

Sattas, yılı kapatmadan önce GRGDN Müzik etiketiyle yayınladıkları yeni şarkıları Slowly ile dinleyicileriyle buluştu. Sattas’ın ilk bestelerinden biri olan parça başta çevre olmak üzere modern insanlığın vefasızlığına ve yok edici eğilimlerine değiniyor. Slowly‘nin hazırlık sürecini Back on Stage okurları için anlatan grubun solisti Orçun Sünear, yeni bir Sattas albümü geleceğini de müjdeledi. Reggae’nin hiçbir zaman bitmeyeceğini ve artarak büyüyeceğini söyleyen Sünear, en büyük hayalinin Türkiye’deki reggae grupları ve selektalarla birlikte birçok festivalde gözükmek olduğunu dile getirdi.

ο Slowly isimli yeni parçanızla 23 Aralık Cuma günü dinleyicilerinizle buluşacaksınız. Öncelikle bu parçanın hazırlık sürecini sizden dinleyebilir miyiz?

Bu şarkı ilk bestelerimizden biri esasında. Yani faal olarak 2006’da başlayan süreçte 16 yaşında diyebiliriz. O zamanki basçımız Aybar’ın bulduğu bir melodi, Mehmet (Yüzbaşıoğlu) abinin -ki uzunca süre davulcumuzdu- kendine has atağı olan bir şarkı idi. Fakat hep çevreye olan hassasiyeti ilk günden barındırdı. Seneler geçti şarkı unutulmaya yüz tutmuşken eski ekiple bir daha demo kaydına girdik. Grupta değişikler oldu ve GRGDN Müzik ile yollarımız kesişti, en güzeli Selim Öztürk ile şarkıyı alıp bambaşka bir ruha büründürdük. Canlı olarak viyola ve kemanı da ekledik ve sonuç.

ο Sattas’ın ruhuna yakışır, aktivist bir parça Slowly. Dünyada olup bitenleri her zaman sözlerinizle aktaramadığınız, sıkışıp kalmış ve üretemediğiniz anlar oluyor mu? Bu anlarda ne yapıyorsunuz peki?

Esasında şöyle diyebilirim, sorunun içinde cevabı gizli. Biz söylemek istediklerimizi hep söyledik fakat sadece Gene Sen‘in sözleri üç defa değişti, ilk hali (bence) en güzeli idi, o dönemde çalan arkadaşlardan bazıları iş yerleri ile sıkıntı yaşayacaklarını iletip değiştirmem konusunda ricada bulundular. Ben de hem Batu Kurnaz (gitarist) hem de Fehmi Alatan’ın (eski trompetçi) yardımıyla sözleri değiştirdim. İlki olsa daha iyi olurdu.

ο Küçük Kardeşim ve Ne Kaldı parçalarını da bu sene yayınladınız. Sizi her gördüğümde soruyorum ama… Yoksa beklediğimiz albüm 2023 yılında geliyor mu?

Tabii geliyor sevgili Zeynep, bu sefer gerçek bilgi. Sadece yapımcımız ve daha bir dolu yolu yordamı iyi bilenlerden de aldıklarımızla şu karara vardık; şarkılar tek tek çıkacak bittiğinde bir albüm olacak. Ben çok uzun direndim bir albüme girelim diye ama sosyal medya ve özellikle müzik dinleyebildiğimiz kanalları kullanan dinleyiciler acımasız olup emek harcanan şarkıları tek parmakla geçiyorlar. Tek tek yaptığımızda şu anda en azından dinleyip kötü mü iyi mi karar verebiliyorlar. Hayalimiz 3. albümü gene tek bir kutuda çıkarabilmek fakat ne değişecek göreceğiz.

ο Hem kayıtlarda hem de sahne üzerinde yeni isimler görüyoruz, Sattas bir değişime gidiyor gibi duruyor. Grubun şu an nasıl bir yolculuğunda içerisinde ve nereye doğru ilerliyor?

Her grupta olduğu gibi bizde de birtakım sallantılar oldu. En başta benim de boş bıraktığım bir dönem olmuştu. Pandemide kendi kendine çözülmeler başladı ve yeni başlangıçlara karar verdik. Ben hayatıma başlamaya karar verdim, Öykü, Batu ve Faruk destek oldular bana. Yepyeni bir enerjik ekiple daha pozitif ve daha üretken bir hal aldık. Batu Kurnaz (hem grubun kaptanı hem de gitaristi), Öykü Gülata (hem ana damarlarımızdan biri ve bas gitarda), Cenk Güngör (davulcumuz ve enerji kaynağımız), Gonca Varol (klavyecimiz ve kahkahamız), İlkay Özboyar (klavyecimiz, dert ortağı ve yeni üretkenliğimizde yol göstericilerden biri), Mehmet Ali (saksafon ve duygumuzun en derin yeri) ve Ceko olmadığında Kutay Soysal (davulcumuz ve çok akıllımız, bir başka eğlencelimiz) şu an bu haldeyiz ve en önemlisi kendi adıma 25 yeni şarkı daha yazdım. Ha bunların hepsi kullanılır belki sadece 5 tanesi olur fakat yazıyorum ve birlikte üretiyoruz.

ο Reggae müziğin Türkiye’deki öncü ismi Sattas. Bu tarzda müzik yapan başka gruplar da var ama festival sahnelerinde vs. siz kadar yer almıyorlar ya da dikkat çekmiyorlar. Sizce bunun püf noktası nedir? Burada bu tarza öncü olmanızın da bir sebep midir sizce?

Teşekkür ederiz, fakat öncülük meselesi sanırım uzun süreli ayakta kalmamızla ilgili. Bir de durmadan okuyup araştırıyoruz. Rasta yaşamı hakkında bir kitabın önsözünde (Türkçe çevirisinde) adımızı görmek inanılmaz, ben çok etkilenmiştim. En büyük hayalimi hep söylerim; biz, Bosphoroots, Goril ReggaeBand, Zeytin, Komik Günler adını unuttuklarım kızmasın ve tabii selektalar (DJ’in Jamaikacası) Ras Memo, Da Frogg, Genjah, Cfyah, Firuzaga, Simba Roots, Fiti Sound, İtekaka ve niceleri ile birlikte festivallerde gözükmek. Aynı soruyu bana sorduklarında; tek söylediğim şey var, inatla devam etmek başka bir şey yok. Tabii müziğe incelik göstererek.

ο Son dönemde kimleri takip ediyorsunuz? Hem müzikal üretiminizde hem de bireysel olarak kimlerden besleniyorsunuz? Yeni çıkan isimleri takip ediyor musunuz?

Ediyorum tabi etmez miyim? Groundation, Brother Cukture, Raging Fyah, Taiwan Mc, dostum Samity, O.B.F, Marcus Gad tabii ki her zaman parantezinde Burning Spear, Pablo Moses, Kiddus I. Bunların dışında blues ve new wave of blues en çok etkilendiklerim.

ο Pop müzik sonrasında rap müziğin büyük bir popülerlik yakaladığına şahit olduk. Sizce önümüzdeki süreçte sıra reggae müziğin midir?

Değildir, reggae müzik içerisinde bile yeni yapılan şarkılarda rap’e kayan vokal floodları oluyor ki karşı değilim asla. Rap etkili bir tür oldu 80’lerin ortasından beri özellikle 90’larda bir sürü güçlü akıma karşı konuşturdu kendisini. Reggae’nin hiçbir zaman bitmeyeceğini biliyorum ve artarak da büyüyecek sadece sakince ve kibarca büyüyecek, bu reggae’nin doğasında var.

ο 2023 yılı planlarınız arasında neler var? Müzik dışında da farklı projeler olacak mı?

Şu anda müzikten başka planımız yok. Yeni üretime ne olursa olsun devam edeceğiz. Konserlerde de sizlerle buluşacağız. Çok teşekkürler ben ve grubum adına.