Mehmet Emin DEMİREZEN Türkiye’de rap müzik 90’ların ortasında itibaren yavaş yavaş ülkemizde hayran kitlesini arttırmaya başladı. Hâlâ istenen seviyeye ulaşılamadığını söyleyenler de var eskiden daha güzel olduğunu söyleyenler de… İçinde pek çok zıtlaşmayı barındıran #rap müzik altın günlerini yaşıyor. Bu durumu sağlayanlardan biri de müziğin asi çocuğu #NormEnder… Biz onu 2001 yılında yaptığı Eksik Etek şarkısı ile tanıdık. Uzun yıllar bu müzikle uğraşsa da piyasanın içinde çok yer almadı. Ta ki 2017 yılında çıkardığı #Aura albümüne kadar. Son yıllarda başarılı işlere imza atan Norm Ender rap dünyasını Back on Stage’e anlattı.
  • Rap dünyasındaki trap yükselişini nasıl değerlendiriyorsun? Sence, #oldskool rap geri dönecek mi?
Bir yükseliş değil daha çok alaya alınan trendler gibi oldu. İnsanların bu stili nasıl değerlendirdiğine bakarsak genelde dalga geçtiklerini görüyorum. Trap’in teknik olarak kalıcı olması imkansız. Çünkü tek düze altyapılara sahip ve uzun soluklu olması gereken lirikal derinliği yok. 10 sene önce çok moda olan #crunk stili gibi popülerliğini kaybedecek. Hani Lil Jon’la başlayan bir furya vardı ya onun gibi yok olacak.
  • Türk rap dünyasına nasıl bir katkı sağladığını düşünüyorsun?
Katkım ortada diye düşünüyorum. Benim 10 sene önce yaptığım işleri yeni yeni yapmaya başladılar. 2017’de çıkardığım Aura albümüyle tüm listelerde başı çekince insanlar rap müziğine yöneldi. Bütün şirketler, medya çalışanları, diziler rapçi aramaya, rap şarkıları dinlemeye başladı. Bu yüzden birçok farklı ses kendine artık imkan bulabiliyor. Her zaman öncü olabilmek bana özgüven ve mutluluk veriyor. Diğerleri bu durumu pek dile getirmez ve kabul etmek istemez ama hepsi beni gizli gizli takip eder, başarabildikleri kadar da taklit eder. Sözün özü ben rap müziğin ateşiyim, onlar dumanı. ‘BİZİM DİNLEYİCİMİZ…’ “Bizim dinleyicilerimiz çabuk harcıyor eserleri. Birini kişisel olarak sevmiyorsa onun yaptığı işleri de haksızca eleştiriyor. Yabancıların bu konuda daha gerçekçi olduğunu görüyorum. En azından eleştirirken Sezar’ın hakkı Sezar’a mantığı var.”
  • Yurt dışındaki bir makale çalışmasında yer aldın. Onun perde arkası nedir?
Güney Illinois Üniversitesi’nde gazetecilik bölümü direktörü Uche Onyebadi’nin Music as a Platform for Political Communication adlı bir ders kitabı var. Müziğin politik gücünden bahsederken, şarkı sözlerimden örnekler verilmiş. Benim Kemalist çizgiye yakın, ulusal değerlere sahip çıkarak gençleri iyi anlamda etkilediğimden bahsetmiş. Sesimin buralara kadar ulaşmasına sevindim ve bazı medya çalışanları utansın diye bunu duyurdum.
  • Rap müziğin yükselişindeki unsurlar sana göre neler?
Baskı hisseden insanların arayış içinde olması, dijital müzik platformları ve yıllardır çabalarımızla oluşan rap müzik kitlesi bu unsurlar arasında. Tüm bunlar da yükselişi kaçınılmaz kılıyor.
  • Bir rap sanatçısının kelimelerle ilişkisini nasıl ifade edebilirsin?
Hayalleri ve hissiyatları somut hale getiren formülleri kelimelerdir. Ressamlar ve renkler gibi…  
Published On: 16 Ocak 2019Categories: Röportaj