Ece ULUSUM

Doğaçlamayı müziklerinin merkezine koyan Betzl, Hirning ve Wolfgruber üçlüsünden oluşan LBT, 14 Temmuz’da Müze Gazhane’de sahne alacak. Üçlü son albümleri Make Kin’den parçalarla, bilgisayar ya da synthesizer olmadan piyano, bas ve davullarla tamamen akustik canlı tekno deneyimi sunacak.

Borusan Müzik Evi ve İBB Kültür AŞ iş birliğinde, Müze Gazhane “Yerin Altında” etkinlikleri kapsamında gerçekleşecek konserin detaylarını buraya tıklayarak öğrenebilirsin.
Ama önce gruptan Maximilian Hirning ile yaptığımız röportaja göz at!

 

Müziğinizin diğer türler arasında bugün izlediği benzersiz yolu nasıl tanımlarsınız?
Alman basını müziğimizi tekno-caz olarak tarif ediyor. Temelde biz akustik sesler kullanarak tekno çalan bir piyano üçlüsüyüz.

İstanbul’u keşfetme şansınız oldu mu bilmiyorum ama ses açısından size ne hatırlatıyor?
Davulcumuz Sebastian, İstanbul’u turdayken ziyaret etti. Hatta şehirden şu an setimizde kullandığımız küçük üç katlı bir crasher satın aldı. (Parça: Make Kin Not Babies) İstanbul’dan aldığı için biz ona “Istanbul-crasher” diyoruz. Yani şehri düşündüğümüzde aklımıza gelen ses bu.

Analog ve doğal sesler kullanmayı seviyorsunuz. En sevdiğiniz ses hangisi?
Bisiklet tekerleği parçaları, eski metal parçalar veya drenaj borularından yapılmış bir alet gibi günlük hayattan veya bir şantiyeden bildiğiniz birçok şeyi kullanım amaçları dışında kullanıyoruz. Müzik yaparken kullanılmak için yapılmamış nesnelerden etkileniyor. Ancak doğru şekilde kullanırsanız müzikte kullanmak da akla yatıyor.

Müziğinizde da birçok elektronik ses var. Stüdyoda ürettiğiniz müziği sahneye yeterince yansıtabiliyor ve keyif alıyor musunuz?
Performans sergilemekten her zaman çok zevk alıyoruz! Bence müzikteki gerçek sihir sadece canlı performanslarda gerçekleşir. Dans müziği olan teknoyu çalarken, müziğin enerjisini dans eden bir kalabalıkla birlikte kutlayabiliyoruz. Bu en eğlenceli şey.

Gelecek planlarınız neler?
Geçen yıl, Bayerischer Rundfunk’ta canlı bir seyirci önünde kaydettiğimiz yeni bir caz albümü yazdık. Albüm, Ocak 2023’te ENJA Records’tan çıkacak.

İstanbul konserinizde bizi neler bekliyor?
Oldukça vahşi bir gece olacak! Açık hava mekanın bazı resimlerini gördük ve orada çalmak için sabırsızlanıyoruz.