Kerem Turgut
Zorlu PSM Programlama Uzman Yardımcısı & PSM Caz Festivali Direktörü

 

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyorsunuz?
Neredeyse 5 sene.

❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?
Pozitif’te Finans ve Hazine departmanına stajyer olarak başlayarak müzik sektörüne adımımı attım.

❏ Mesleğe başladığınız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var? Sizce artık bu sektörde iş bulmak neden zor?
Ülkede yaşanan ekonomik kriz her sektörde olduğu gibi müzik sektörünü de etkiliyor. Bu sektöre ilk adımımı attığımda 1 euro 2,77 TL idi, bugün 6,31 TL… Özellikle yabancı sanatçılarla çalışan müzik firmaları için bu durumu zorlaştırıyor. Ama ikinci soru için biraz daha açıklayıcı olmak lazım. Müzik sektörünün içerisinde birçok farklı dal var. Bu dalların bazılarında doğru iş bulmak zorken, sektörün hareket etmesini sağlayan ana dallarında o kadar da zor olmayabiliyor. Burada yaptığınız işte uzmanlaşma ve kendini geliştirme çok önemli bir faktör.

❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmesi için hangi adımları atması gerekir? Önerileriniz neler?
Her işte olduğu gibi devamlı okuyup, kişinin kendini geliştirmesi gerekiyor. Müzik sektörü öyle bir sektör ki her zaman okumalı ve takip etmelisiniz. Özellikle yaşadığımız bu global dünyada. Aksi takdirde çok uzun ömürlü bir kariyer olacağını düşünmüyorum. Ayrıca müziği sevmenin yanında ülke şartları gereğiyle basit de olsa bir finans bilgisinin gerekli olduğunu düşünüyorum.

❏ Müzik endüstrisinde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor?
Sizi bu sektörde çalışmaya devam etmek için motive eden şeyler neler? Manevi tarafı daha ağır basıyor. Hayatta geçinmek için elbette maddi bir beklentiniz de var. Müzik sektörünün yorucu tarafları olsa da kabul edelim ki hayatta belki de en çok sevdiğimiz şey aynı zamanda işimiz oluyor.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisine hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?
Benim gördüğüm Türkiye’deki önemli müzik firmalarının çoğu ilan vererek ilerliyor. Networking de önemli bir şey tabii ama ilanların pek gözükmediğine katılmıyorum.

 

Published On: 3 Aralık 2019Categories: RöportajTags: , , , ,