Hikmet Demirkol
Turkcell fizy Senior Lead Music Product Manager
❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyorsunuz?
8 senedir hayalimdeki işi yapıyorum.
❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?
Blogspot’un meşhur olduğu dönemde kendimce bir müzik blogu yazıyordum. Yeni albümler ve gittiğim konser/festival deneyimlerimi bu blogda büyük bir heyecanla kaleme alıyordum. Hürriyet’in o zamanki dijital kanallar yöneticisi de bu yazılarımı meğer takip ediyormuş. Hürriyet’in web sayfasında yeni bir bölüm açılacağını ve çeşitli alanlarda yazılar yayınlanacağını söyleyip müzik alanında da benim yazmamı önerdi ve her şey böyle başladı. Turkcell’de aynı dönemde teknik proje yöneticiliği yapıyordum, Turkcell Müzik için açık bir pozisyon görünce ben de başvurdum 4-5 ay içinde çalıştığım ekipten buraya geçtim ve müzik artık hobi olmaktan çıktı, işim oldu. Zaman içinde Turkcell Müzik, fizy oldu ve hayatına bu isimle devam ediyor. Ben de 8 senedir fizy’de content marketing ve kürasyon işlerinden sorumluyum.
❏ Mesleğe başladığını ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var?
4-5 yıl önce Türkiye’de bu alanda bu kadar global oyuncu yoktu ve dijital müzik alanı da bu kadar rekabetçi değildi. Bence bu alanda şu an çok fazla pozisyon olmadığı için iş bulmak zor gibi görünüyor, ama eminim birkaç seneye bu alanda bir sürü uzmanlıklar çıkacaktır.
❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmesi için hangi adımları atması gerekir?
Bir müzik türüne takılmadan mümkün olduğunca çok ve farklı türde müzik dinlemek bence ilk adım. Hem dijital dünyayı yakından takip etmeli hem de araştırmacı ve meraklı bir kişilik olmalı. 2004 ODTÜ Jeoloji Mühendisliği mezunuyum, iş hayatına girdikten sonra bir de üzerine MBA de yaptım. Farklı birçok sektörde de çalıştım ama müzik üzerine bir kariyer yapmak hep aklımdaki tek işti. Böyle bakınca şu an aslında hayalimdeki işi yapıyorum, o yüzden çok şanslıyım. Bence bir şeyi çok isteyince o er ya da geç gerçek oluyor. Öneri gibi oldu mu bilmiyorum ama bence bu alanda bir kariyer yapmak isteyen kişi bence pes etmeden tüm fırsatları takip edip, her yere başvuru yapmalı. Eminim kendi istediğine er ya da geç ulaşacaktır.
❏ Müzik endüstrisinde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor?
Maddiyat elbette çalışma hayatının gerçeği, o olmadan olmuyor. Kendi açımdan hâlâ bu işte çalışmamın tek ağır basan tarafı manevi yanı diyebilirim. Gerçekten müzik beni hayata bağlayan en önemli şeylerden, yeni müzik keşfetmenin verdiği mutluluk tarifsiz bir duygu. Bu his beni genel olarak motive eden en önemli durum.
❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisine hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?
Ben bu duruma daha pozitif bakanlardanım. Bundan 5-6 sene önce Türkiye’de dijital müzik platformları müzik dinlemek için pek kullanılmıyordu. Aynı dönemde dünyada da bu durum çok farklı sayılmazdı. Şimdi müzik yoğunlukla dijital müzik platformlar üzerinden dinleniyor, bu alanda hem yeni oyuncular çıkıyor hem de var olan platformlar kendini geliştiriyor, kullanıcıyı mutlu edecek çözümler üretmeye çabalıyor. Bu alanda iş fırsatları da bence gelişen bir alan. Şu an belki çok fazla bu alanda çalışan insan yok ama yakın gelecekte eminim bu alanın da uzmanları artacak ve pozisyonlar da daha çok olacaktır.