Gülşah Turgut
Radyo Eksen DJ’i

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyorsunuz?
14 senedir bu sektördeyim.

❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?
O zamanlar Ankara, Capital Radio’da yayın yapan bir arkadaşım vasıtasıyla radyoya başvurdum. Mülakata girdim ve benden demo kayıt aldılar. Memnun kaldılar ve beni stajyer olarak yanlarına aldılar. İki hafta sonra canlı yayına başladım. Daha önce hiç yayın tecrübem olmamıştı, hatta hayatımda mikrofona bile konuşmamıştım. Fakat daha önce edindiğim müzik kültürü ve bilgisi, bu sürecin hızlanmasına yardımcı oldu. Sadece iki haftalık bir eğitimin ardından ulusal radyoda dört saatlik canlı yayına çıkmak ilk başlarda büyük gerginlik ve baskı yaratıyordu üzerimde. Çok çalışıyordum, araştırıyordum. Bunu yapmasam ve özveri göstermesem asla şansım olmazdı.

❏ Mesleğe başladığını ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var? Sizce artık bu sektörde iş bulmak neden zor?
Aslında eskiden daha zordu. Şimdi bilgiye ulaşmak daha kolay ve pek tabii kontaklara… Artık mail atma ya da telefon etme zahmetinde bile bulunmadan, direkt Instagram’dan mesaj atarak iletişim kuruluyor. İstediğiniz an, istediğiniz kişiye ulaşabiliyorsunuz. Müzik sektörü için konuşacak olursak; eskiye göre çok daha avantajlı bir ortam var. Spotify sadece müzik paylaşımı yapmakla kalmayıp elinize hazır bir veri sunuyor. Keza YouTube’da da sadece müzik videoları değil, müziğe dair her türlü, sınırsız içerik mevcut. Müthiş bir kaynak sunuyor. Bir müzikseverin kendisini geliştirmesi için bulunmaz bir nimet. Bu faktörlerin dışında neden günümüzde iş bulmak zor diye soruyorsanız; tamamen ülkenin ekonomik durumuyla alakalı olsa gerek. Kadrolar daraltılıyor, bütçeler kısılıyor ve bunun yarattığı baskıyla işine devam eden insanlar, işlerinden olmamak adına iki-üç kişilik performans sağlıyorlar ve bir şekilde teker dönüyor mantığıyla yeni iş alımı yapılmıyor.

❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmesi için hangi adımları atması gerekir? Önerileriniz neler?
Sadece müzik için değil, birçok sektör için geçerli olan kural; çok çalışmak, çok araştırmak, sürekli takip halinde olmak. Kısacası dünya insanı olmak.

❏ Müzik endüstrisinde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor? Sizi bu sektörde çalışmaya devam etmek için motive eden şeyler neler?
Radyo özelinde söyleyecek olursam, hiçbir maddi beklentiniz olmasın. Hele bizim gibi alternatif müzik tabanlı bir oluşumda maddi bir doyum sağlamak pek mümkün değil. Beni bu sektörde motive eden şey, müziği gerçekten çok sevmem. İnsanlara müzikle ulaşmayı seviyorum. Dışarıdan kolay gözüken bir iş olabilir fakat her bünyenin kaldırabileceği bir iş de değil.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisine hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?
Burada biraz kapalı kutu nedense. Sosyal medyada elden ele dolaşırken rastlıyorum genelde. Profesyonel platformlara üye olmadığım için de bilmiyor olabilirim. Dediğim gibi genellikle sosyal medya sayesinde haberdar oluyorum iş ilanlarından. Zaten artık her şey orada vuku buluyor, modern dünyanın gerçeği!

Published On: 3 Aralık 2019Categories: RöportajTags: , , ,