Gözde Tekay
Zorlu PSM Pazarlama Yöneticisi

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyorsunuz?
Sektöre 2010 yılında Pozitif ile giriş yaptım. Pozitif’i Sofar Sounds ve Zorlu PSM takip etti.

❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?
Kendimi bildim bileli hep müzik sektöründe çalışmak istemiştim sadece nasıl giriş yapabileceğimi kestiremiyordum. Boğaziçi Üniversitesi’nde Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler okurken -okulu birazcık uzatmıştım- bir arkadaşımın, arkadaşının Facebook sayfasında Pozitif’in PR departmanı için bir staj ilanı gördüm. Büyük bir heyecanla başvurdum ve olaylar gelişti.

❏ Mesleğe başladığınız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var? Sizce artık bu sektörde iş bulmak neden zor?
Bence bu sektörde iş bulmak 10 sene önce de çok zordu. Temel sebebi çok fazla seçeneğin olmaması. Aslında kocaman bir endüstri promoter, mekan, ajans, plak şirketi dörtgenine indirgememek lazım. Müzik yazarı da olabilirsiniz, performans fotoğrafçısı da. Yine de çalışabileceğiniz, bu işi hakkıyla yapan kurumlar, ülke konjonktürüyle sınırlı.

❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmesi için hangi adımları atması gerekir? Önerileriniz neler?
İşe girmek için diyorsak, en iyi yöntem staj sanırım. Böylece erken bir safhada bu ekosistemi tanıyıp, sektörün hangi kısmında çalışmak istediğinize dair daha doğru bir yargıya varabilirsiniz. Sanatçı rehberliği de kurumlarla kaynaşmak için iyi bir adım. Dünyada neler olup bittiğini takip etmek, global yayınları okumak/dinlemek farklı türde etkinliklere katılmak için maksimum çaba sarf etmek iş bulmanıza yardımcı olmaz ama kariyerinizde size ciddi bir avantaj sağlar.

❏ Müzik endüstrisinde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor? Sizi bu sektörde çalışmaya devam etmek için motive eden şeyler neler?
Maddi tarafının ağır basması için herhalde Lady Gaga olmak lazım. Bu işe gönül vermemiş kimsenin özellikle Türkiye’de bu alanda uzun süre çalıştığını görmedim. Oldukça talepkar bir sektör. Benim en büyük motivasyonum Türkiye’de nefes alınabilen; insanlara ilham veren, zihinlerini açan işlerin sahnelenebildiği nadir kurumlardan birinin parçası olmak.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisine hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?
Ne yazık ki etrafa haber vermek biraz daha sık karşılaşılan bir uygulama. Bu yüzden, bu sektörde bir kariyer edinmek istiyorsanız bir yolunu bulup kurumlar ile dirsek temasında olmanızı öneririm.