Zeynep TOKER
zeynep.toker@yellowbos.com

Ankaralı reggae grubu, Goril Reggae Band kalabalık bir ekipten oluşuyor. Umut Tanılkan, Naz Bulut, Nazlı Ersoy, Kaan İnan, Doruk İlhan, Doruk Çankaya, Meriç Antep, Ahmet Can Altunsaray ve Boran Aksoy’un yer aldığı grup ile sahne alacakları Sound of Europe Festivali öncesi bir araya geldim. Farklı kültürlerin ve müzik türlerinin bir araya geldiği bu festivalde çalacakları için heyecanlı olduklarını dile getiren grup, “Enerjimizi, tutkumuzu paylaşacağımız ve dinleyicilerin bolca dans edecekleri büyüleyici bir akşam olacak.” dedi. Ankara’nın müzik sektöründeki yerini sorduğumuzda; “Ankara, müziğe ilham veren bir şehir.” diyen Goril Reggae Band, Ankara’nın müzik sahnesi açısından İstanbul kadar hareketli olmadığını ama yine de grupların birbirlerini tanımalarına ve müziklerini birleştirmelerine olanak sağladığını dile getirdiler. Şu an bir albüm hazırlığı sürecinde olduklarını söyleyen Goril Reggae Band, detayları Back on Stage’e anlattı. Keyifli okumalar!

ο Goril Reggae Band, Ankara’dan doğan bir grup. Ankara’nın Türkiye’deki müzik sektöründe ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum. Ankaralı müzisyenlerin kendi aralarında ayrı bir dinamiği, tutkusu var. Siz Ankara ve müziği nasıl tanımlarsınız?

Doruk İlhan: Ankara, müziğe ilham veren bir şehir. Bu ilhamını şehirdeki müzisyenler, tarihi ve kültürel köklerini modern ve özgün bir şekilde ifade ederek Ankara’nın müzik sahnesine katkıda bulunuyorlar. Müzisyenler arasında gözlemlenen belirli bir enerji ve bağlılık olduğu söylenebilir ve aramızdaki iletişim ve destek kuvvetlidir. Böylesine müzisyenlerle dolu bir şehirde dinleyiciler de bu güzel bağlılığı hissediyor ve özgünlük ve çeşitlilik ön planda oluyor. Ankara’nın müzik sahnesi aslında İstanbul kadar hareketli olmasa da yükselmeye açık grupların birbirini tanıma ve müziğini birleştirmesine olanak sağlıyor. Zaten müzisyenlerin arasındaki bu farklı dinamiğin sebebi de aslında bundan kaynaklanıyor. Müzik camiasında rüştünü ispatlamış çok değerli müzisyenler de büyük bir paylaşımcılıkla, denk geldikleri, tanışma fırsatı buldukları yeni müzisyenlere destek oluyorlar. Yıllardır bir çok mekan da müziğe destek veriyor ve mekanların birçoğu da müzisyenleri çok güzel misafir ediyor. Zaten bu zamana kadar Ankara’dan bu kadar kaliteli müzisyenlerin çıkmasını da bu yardımlaşma ortamına bağlayabiliriz. Bu zenginlik, başkentin müzisyenlerinin kendi türlerini yaratma ve müziği yeniden tanımlama konusunda hep cesaretlendirdi ve cesaretlenmeye devam edecektir!

ο Dinleyicileri birbirleriyle kıyaslamak istemem ama özellikle İstanbul ve Ankara’da yer aldığım konserleri düşününce gerçekten Ankara’nın farklı bir dinleyici kitlesi var. Müzisyeni daha benimseyen, saygı duyan ve destekleyen. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Umut Tanılkan: Reggae içerisinde saygıyı ve sevgi konularını çokça işlediği için sözlerin ve enerjinin yansımasını dinleyicide görmek her zaman bizi bu yolculukta en çok besleyen durum olmuştur. Bu konuda da Ankara’dan yola çıkmak bizi şanslı hissettiriyor; çünkü bu şehrin insanları eskiden beri birçok iyi müzisyenin ve büyük grupların motivasyon kaynağı olmuştur.

ο Goril Reggae Band’in üretim süreci nasıl ilerliyor? Spotify’a baktığımızda sakin kaldığınızı görüyoruz.

Doruk Çankaya: Üretim aşamasında öncelikle hepimizin fikirleri doğrultusunda DAW üzerinden bir altyapı çalışmasına başlıyoruz. Devamında vokaller hariç grup üyeleri ham altyapı üzerine çalışmalar başlatıyorlar. Bu esnada birbirimize danışarak ve paylaşımlar yaparak kendi melodilerimizi, armonilerimizi, akorlarımızı yazıyoruz. Aynı zamanda vokallerimiz söz yazma çalışmalarına başlarlar. Akabinde tekrardan bir araya gelmemizle birlikte kayıt süreci başlar. Uzunca bir süre konser programlarımızın oldukça yoğun geçmesi sebebiyle üretim sürecimize ara vermek durumunda kaldık. İçinde bulunduğumuz süreçte albüm çalışmalarına başlamış bulunmaktayız.

ο Kalabalık bir ekipsiniz. Sahne üzerinde eğlendiğiniz aşikâr ama bu kalabalığı kontrol edemediğiniz veya zorlandığınız anlar oluyor mu? Yoksa kendinizi tamamen akışa bırakıp mı ilerliyorsunuz?

Ahmet Can Altunsaray: Pek tabii ki 9 kişiyi aynı tandansta tutmak, zamanı programlamaya çalışmak her zaman kolay olmuyor. Akışa bıraktığımız anlar da oluyor. Lakin Goril’i güzel ve devamlı kılan en yegane şey aramızda hiyerarşik bir durumun olmayışı ve hayatlarımıza saygımızı koruyor oluşumuz diyebilirim.

ο Single kapaklarınızın ve konser duyuru afişlerinizin tasarımı kim tarafından gerçekleştiriliyor? Görsel dünyada da dikkat çekiyorsunuz.

Umut Tanılkan: Single kapaklarımızın hepsi çok kıymetli arkadaşlarımız tarafından çizildi ve tasarlandı.

Koş: Umut Gavaz (n0x)

Dönence cover: Beril İrman

Koş21: Merve Akdoğan

Sisli: Boran Aksoy (Grubumuzun davulcusu)

Konser afişlerimizde de görsele önem veren sanatçı dostlarımızla karşılaşmış olmak bizim için çok mutluluk verici çünkü konser afişleri genellikle organizasyon ya da mekanlar tarafından hazırlanıyor. Biz bu konuda biraz şanslı bir ekip olabiliriz.

ο Avrupa müziğinin Türkiye’den müzisyenlerle bir araya geldiği Sound of Europe Festivali’nde sahne alacaksınız. Neler hissediyorsunuz bu etkinliğe dair? Katılımcıları nasıl bir performans bekliyor?

Boran Aksoy: Goril Reggae Band olarak, Sound of Europe Festivali’nde sahne alacak olmaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Farklı kültürlerin ve müzik türlerinin bir araya geldiği bu muhteşem etkinlikte olmak oldukça heyecan verici. Biz, enerjik reggae ve funk performansımızla seyircilere unutulmaz bir deneyim sunmayı planlıyoruz. Bizce, Sound of Europe sahnesi enerjimizi, tutkumuzu paylaşacağımız ve dinleyicilerin bolca dans edecekleri büyüleyici bir akşam olacak. Herkesi bu coşku dolu akşama davet ediyoruz!

ο Festivale özel sürprizler olacak mı? 

Meriç Antep: Setlistimizi festivalin ruhuna yakışır şekilde düzenledik. Daha önce Goril’le yolları kesişmiş dostlarımızı da orada görebilmeniz mümkün. Tüm heyecanımız ve enerjimizle gümbür gümbür sahnede olacağız.

ο İlerleyen süreçler için planlarınız arasında neler var? Bizi neler bekliyor?

Naz Bulut: Katıldığımız son projeler ve dahil olduğumuz/olacağımız konser ve festivallerin de verdiği motivasyon yadsınamaz şekilde sürecimizi şekillendiriyor. Yeniden ilham aldığımız bir dönemdeyiz. Yaratıcı süreçlere geçtik. Planlarımız arasında, olabilecek en yakın tarihte bir cover parçası yayınlamak ve sonrasında albüm hazırlıklarına geçmek var. Demo kayıtlarla çalışmalarımıza başladık. Reggae ve yakınlık duyduğumuz janrların olmasını istediğimiz bir albüm dinleyicileri bekliyor olacak. Umarım sürecin sonunda  bir çok kıymetli müzisyen dostlarımızın ve Goril’in tüm dünyaya bıraktığı güzel bir albüm olur.