Ece ULUSUM
Birazdan okuyacağınız röportajda bolca Sezen Aksu’dan bahsedileceğini şimdiden duyuralım. Bir an için “Acaba Sezen röportajı mı okuyorum?” gibi düşünebilirsiniz ama böyle olmasının çok geçerli bir sebebi var. Türkiye’de Latin müzik üzerine yaptığı çalışmalarla bilinen Emir Ersoy, Sezen Aksu’nun yazdığı ve yorumladığı parçalarından oluşan bir cover albümü ile müzikseverlerle buluştu. Gülse Birsel, Gökçe Bahadır, Aslı İnandık, Seda Bakan, Belçim Bilgin ve Oya Başar gibi birçok başarılı kadın oyuncu Sezen Aksu sözlerine nefes oldu.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
ο 70’li yılları seçmenizin sebebi neydi?
O yılların sound’larını çok seviyorum. Biraz funk, biraz pop ezgileri içersin ama Latin olsun diyordum. Sonra bunun üzerine kafa yormaya başladım ve ses tekniği, enstrüman kullanımı olarak 1970’leri yaşatabilmek için o dönemin sound’larına çalıştık.
ο Kadın oyuncularla bir araya gelme fikri ilk nasıl çıktı? Albümde yer alan isimlere bu teklifle gittiğinizde nasıl karşıladılar?
Sezen Aksu’nun dokunduğu şarkıları, kadınlar her zaman daha güzel yorumlamıştır. Açıkçası çok ciddi bir ikna süreci yaşamadım, şarkılar kadınları ikna etti gibi oldu. Sadece süreç açısından, Gökçe Bahadır kendi albümünü yaptığı için projede olmak ister mi istemez mi derken o da bizimle oldu. Bir de Seda Bakan bir albümde şarkı söylemek konusunda çok emin değildi ama kendisini dinleyince ikna oldu.
ο Bu albümün yıldızı Sezen Aksu’nun sizdeki yerini, bizzat sizden dinlemek isterim.
Sezen Aksu sadece benim için değil tüm müzikseverler için çok özel biri. Hiçbir zaman durmamış, hayatını müziğe adamış ve bulunduğu yeri fazlasıyla hak etmiş özel bir insan. Çocukluğumdan beri çalıştığım tüm şarkıcılar sahnede hep Sezen şarkıları söylerlerdi hâlâ da öyle. Türk pop müzik tarihinin yaratıcılarındandı, o yüzden tıpkı Picasso, Dali, Frida gibi sonsuza kadar yaşayacak.
ο Şarkıları seçme sürecinden söz eder misiniz?
Projeye başlarken Sezen ekibinden Çağdaş Kurdoğlu ile konuşuyordum ve bana Sezen Aksu eserlerini liste halinde mail attı. Yaklaşık 500’den fazla eser vardı. Biz sahnede Seni İstiyorum’u zaten çok büyük keyifle çalıyorduk dolayısıyla o zaten repertuvarda olacaktı. Gelen listeden de kalan şarkıları seçtim. Latin müziğine uyabilecek olanların demolarını yapmaya başladım.
ο Her şarkının videosu da var. Çekimler nasıl geçti? Oyuncularla kamera karşısında olmanın bir konforu var mıydı?
Çekimler sırasında biz çok keyifli zaman geçirdik. Oyunculara klip çekimine gelirken 70’leri andıran kıyafetler getirmelerini rica ettik. Hepsi de özenle bu seçimleri yapıp geldi. Ayrıca hepsinin oyuncu olmasının avantajları vardı tabii ki. Kamera karşısındaki tavırları, rahatlıkları, mimikleri… Tabii ufak 1-2 nazarlığımız olmadı değil. Aslı İnandık, tam parçanın en güzel yerinde ani bi’ hareket yapınca kaydı ve düştü. O anı da arkadaşımız boomerang olarak çekiyormuş. Aslı ile çok güldük halimize. Albümün nazarlığı yaptık o anı.
ο Bir müzisyen arkadaşım Cem Yılmaz ile yaptığınız Cambaz düetini şarkının ruhuna aykırı bulduğunu söylemişti. Şarkı sözlerinin etkisini azalttığını düşünüyordu. Siz ne dersiniz?
Aslında arkadaşınız haklı. Sonuç itibarıyla rock müzik demek isyan demek, asilik demek, başkaldırı demek. O şarkının sözlerinde de bu anlamlar var. Normalde besteyi Latin müzik türünde yapan biri o şekilde söz yazmaz ama cover yapılırken, dünya bu durumları biraz esnetiyor artık. Metallica cover’ları, Guns’n Roses cover’ları hem Latin hem caz versiyonlarla yapılıyor. Rock dinleyicisi çok katı ve çok fanatik. Bildikleri bir rock şarkısının hiçbir farklı versiyonunu kabul etmiyor ama rock dinleyicisi olmayan kesim ise bildiği rock parçalarının farklı türlerdeki versiyonlarından çok keyif alıyor.
ο Sezen Aksu ile gündeme gelen, kaynak göstererek YouTube embed linki konulsa dahi telif ihlali olduğu iddiasıyla kültür-sanat sitelerine dava açıldı. Sizin kanalınızdan bir videoyu sitesine koyan bir web sitesi, sizce telif ödemeli mi?
Telif konusu Türkiye’de yıllarca büyük bir sorundu. Daha yeni yeni bir düzene giriyor. Bence telif eseri yaratan kişinindir. Onu paylaşanların telifleri belki çok düşük oranlarda olabilir ama ana gelir eser sahibinin olmalı diye düşünüyorum. Sonuçta bir şey yaratıyorsunuz ve herkes ondan gelir elde etmeye çalışıyor. Telif sistemi sanırım birkaç sene içerisinde çok daha şeffaf işler hale gelecek.