Zeynep TOKER
İçerisinde bulunduğumuz son iki yılda eğlence sektörünün ve müzik emekçilerinin derinden yara aldığına şahit olduk; tüm bu süreçte ne yazık ki enstrümanlarını satan müzisyenler, kapanan mekanlar oldu, bütün bir sektör krizin ortasında kaldı… 2021 yılının ortalarında yavaş yavaş hareketlenmeye başlayan sektörde yeni mekanların açılması hem dinleyicileri hem de müzisyenleri biraz da olsa iyi hissettirdi.
Açılan bu mekanlar, sadece eğlence sektörüne yeni bir ivme kazandırmayı hedeflemedi aynı zamanda Taksim’in eski hareketli günlerine dönmesi için de ilk adımı attı. Fitaş Pasajı kendi içinde yaptığı yeniliklerle adeta bir eğlence merkezi haline geldi. Bir kişinin rahatlıkla uzun saatler boyunca zaman geçirebileceği pasaj, Dorock XL’ın yeni mekanı Venue’yü de bünyesine dahil ederek yerel turist için Taksim’i yeniden eğlencenin merkezi haline getirmeyi hedefliyor.
Tam bu noktada Taksim’e geri dönen Dorock XL, Fitaş Pasajı’nda yer alan yeni mekanı Venue ile interaktif sahne dekoru oluşturarak, yeni sezonda sanatçılara ve dinleyicilere görsel şölen sunmayı istiyor. Yine Taksim’in gözde mekanlarından biri olan Babylon’un yerine açılan Blind, sadece Babylon ile değil; IKSV Salon, Zorlu Studio gibi mekanlarla da paralellik göstererek bölgenin mirasına uygun sanatçıları, yeni nesil sanatçılarla harmanlayarak kendi kültürünü ve müdavimini oluşturmayı planlıyor.
Peki kim bu mekanlar hem kendi içlerinde hem de sektörde neleri hedefliyor? Günümüz Türkiye’sinde bu tarz yatırımlar yapmak nasıl bir cesaret istiyor? gibi sorulara yanıt almak için Fitaş Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Berent Akdemir, Dorock XL Venue Kurucusu Münir Atamer ve Blind Müzik Direktörü Oytun Alatay ile bir araya geldim.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Üç mekan da kendi içerisinde yeniliklere yelken açarken aynı zamanda hem eğlence sektörünün hem de Taksim’deki eğlence sektörünün sürdürülebilir olması adına adımlar atıyor. Pandeminin olumsuz etkisini müzik ve eğlence sektöründe hala görmeye devam ederken, bir yandan da içerisinde bulunduğumuz ekonomik düzende yeni bir mekan açmanın cesaret istediğini düşündüm. Konuyla ilgili sorularımı yönelttiğimde Blind Müzik Direktörü Oytun Alatay; bu dönemde yatırım yapmanın fazlasıyla riskli ve korkutucu olduğunu dile getirse de girişimde bulunmadan gelişmenin mümkün olmadığını vurguladı. Diğer yandan aynı soruyu Fitaş Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Berent Akdemir ve Dorock XL Venue Kurucusu Münir Atamer’e yönelttiğimde politik açıdan hiçbir zaman baskı görmediklerini, doğru partnerlerle bir arada olduklarında iyi işlerin ortaya çıkacağını ve kalıcı olacaklarını dile getirdiler.
Hep anlatılan Taksim’i biliyorum. Özellikle 60’lı yıllardaki gazino kültüründen 2000’li yıllardaki yükselişine kadar oradaki gece hayatını ve müzik kültürüne verdiği katkıyı biliyorum. Aynı gece birbirinden farklı tarzlarda canlı performansların olduğu günleri, sadece İstiklal Caddesi üzerindeki sayısız mekandan çıkan sayısız müzisyen olduğunu biliyorum. Bu mekanların açılmasıyla son 10-15 senede bir yandan ekseni ve lokasyonu giderek farklılaşan canlı müzik ve eğlence sektöründe önceden olduğu gibi farklı kültürlere ve eğlence anlayışına sahip mekanlar açılabileceğine dair umudum artıyor ve heyecanlandırıyor.
Umarım, Taksim bir an önce eski güzel günlerine geri döner ve eğlencenin kalbi olmaya devam eder. Kaliteli müzikler dinleyeceğimiz birçok yeni mekanın adını duymaya devam ederiz ve müzik hiçbir zaman susmaz!
Fitaş Pasajı Yönetim Kurulu Başkanı Berent Akdemir
“Fitaş Pasajı, yabancı müşteriye; otelle, bowlingle, food courtla hizmet ediyordu. Şimdi konser salonu, çok amaçlı salon, rooftoptaki restoranımız ve Oğuzhan Uğur ile YouTube kabaremiz… Bunlar daha çok İstanbul, daha yerli halk için sunulan bir eğlence tarzı. O yüzden yeni bir enerji olacağını düşünüyorum. Geri dönüşler çok güzel, hemen benimsedi insanlar. Bu bizi önümüzdeki seneler için heyecanlandırıyor. Sürdürülebilir olmasını ümit ediyorum.”
Dorock XL Venue Kurucusu Münir Atamer
“Dünyada ilk defa interaktif dekor bizim tarafımızdan kullanılıyor şu anda. Mekanlarda hep sabit dekor vardı. İnteraktif dekor ilk defa bizler tarafından kullanılmaya başlandı. Bununla da bir öncülük yaptığımızı düşünüyoruz. Akustik ile ilgili belki Türkiye’de bu işi ciddiye alan birkaç işletmeden birkaç tanesi olabiliriz. Venue’nün üç ay önce açılmamasının nedeni akustik çalışmalarından dolayıydı. Çok ciddiye aldık işi. İçerideki akustik hem gelen ziyaretçilerden hem de müzisyen tarafından okey alması gerekiyor. 4 tane kulis odamız var. Talebe göre o odaları tek tek açabilecek seviyeye geldik. Berent Bey sağ olsun, bize müthiş bir destek verdi. Mevcut sistem içerisindeki otel odalarından 4 tanesini bize tahsis etti.”
Blind Müzik Direktörü Oytun Alatay
“Beyoğlu yüzyıllar boyunca eğlence merkezi olmuş bir muhit. Şaşırtıcı olan zaten son yıllarda geldiği noktaydı. Bu yüzden hepimiz bir gün Beyoğlu’nun eski normallerine döneceğini beklediğini düşünüyorum. Blind’ın kendi içinde misyonu doğru sanatçıları ve konseptleri daha mütevazı bir kapasitede müzikseverlere sunmak ve bu sıcak atmosfer içinde bir aidiyet duygusu oluşturmaktır. Asmalı Mescit’te eksikliği hissedilen canlı müziği hareketlendirmeye dair yerli ve yabancı sanatçılara yer vermek dışında özel parti konseptleri geliştirmek, tiyatrolara gün vermek ve sosyal sorumluluk katkısı olan işler içinde olmak da amaçlar içinde.”