Selin SANLI

Önce tarzı ardından sesiyle dikkatimi çekti Efza. Sonra gördüm ki ses kabiliyetinin altında aldığı opera eğitimi var. . Bağımsız müzisyen Efza, karanlık ritimleri seviyor, yeraltı edebiyatı tutkusunun etkisi mutlaka var. Kulak verdiğimiz yeni isimlerden Efza 3 tekliden sonra diğer İki Kafa Bi’ Ruhdaş isimli EP’sini yayınladı… 3 Temmuz’da da Şairinin Kelimeleri adlı teklisi piyasa da olacak. Söz yazarı, vokal ve eğitmen Efza sorularımızı yanıtladı.

 

❏ Seni yeni yeni duymaya başladık. Bize biraz müziğinden ve tarzından bahsedilir misin?
Elektronik sesleri ve kesinlikle birkaç canlı enstrüman kullanmayı seviyorum. Downtempo ritimlerin üzerine hikayeleştirdiğim şarkı sözlerini yapıştırmak, sevdiğim türlerdeki herhangi bir ögeden rol çalıp, illa bir kalıba ya da türe sokmaksızın buna farklı harmanlar yapmak hoşuma gidiyor. Nakaratlarda genelde hip-hop ya da dans ritimlerini alıp kendime göre evirip çeviriyorum. Sonra da “Tamam şimdi Efza oldu” diyorum.

❏ Söz ettiğin bu tarzını yaratırken başlıca dikkat ettiğin şeyler neydi? 
Sözler ve müzikler çoktan hazırdı ve bunun üzerine nasıl gidebilirim diye düşündüm sadece… Aslında tamamen kendiliğinden gelişti. Zaten dinlediğim türlerde beni buna ister istemez yöneltmiş oldu. Çok fazla tür dinliyorum ve hepsinde gözüm var…

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

𝐞𝐟𝐳𝐚🎙 (@efza_)’in paylaştığı bir gönderi ()

‘KURALLARI BIRAK’ 

❏ “Kurallar, kalıplar bana göre değil” diyorsun. Bazı şeyleri yıkmak ya da kabul etmemek yaptığın işte sana zorluklar çıkarmıyor mu? 
EP’yi yüklerken bir parça için “Bunu kesin benden başka kimse sevmeyecek ve dinlemeyecek, bunun nakaratı asla akılda kalmayacak” dedim. Ama herkes ikinci, üçüncü dinleyişinde çok ısındığını, farklı olduğunu söyledi… Yalnız hissetmemeye başladım. Isınsın Biraz’da kulağımızın alıştığı gibi bölümler ya da nakarat yok mesela, hiç form ve kalıp düşünülmedi ama akışına bırakılmış. En çok o dinlendi, bu da beni gün geçtikçe rahatlatıyor. Kendi içimde bunun beni çok büyük kitlelere götürmeyeceğini bilerek içimden geçeni yapmak mutlu ediyor.

❏ Opera dalı mezunu olman sektörde sana ne gibi ayrıcalıklar sağladı? 
Opera gerek oyunculuk eğitimi gerek diksiyon, şan, temel armoni ve bir çok kendimi geliştireceğim ders içeriğine sahip bir bölüm olduğu için tercih ettim. Opera sanatçılığı yapmayacağım ama fazlasıyla saygı duyduğum bir meslek. O yüzden sektörde edinmeye çalıştığım yerle benim açımdan bağlantısı yok ama insanların hoşuna gidiyor ve enteresan geliyor.

❏ Müzik dışında şan eğitmenliği ve kayıt koçluğu yaptığını biliyoruz. Bu iki farklı işin zorlukları oluyor mu? 
Ben çok keyif alıyorum. Kayıt koçluğu deneyimim az diyebilirim… Genelde evde şan öğrencilerim var ama kayıtlardan önce insanların sesini açmak çok eğlenceli geliyor. Tabii her şeye yetişmeye çalışmak açısından benim için zor. Öğretirken çok fazla öğrendim. Öğrencilerime de önce diyafram, artikülasyon ve kurallar, sonra “Kuralları bırak, şimdi ruh ve duygu diyorum” bu onların da hoşuna gittiği için işimiz kolaylaşıyor.

❏ Şu zamana kadar yayınladığın teklilerine dönüşler nasıl?
Düzen isimli teklimle birlikte mastering hariç her şeyi tamamen ben yapmaya başladım, kasıtlı olarak Lo-Fi soundlar kullandım ve dijital dağıtıma yüklemeyi yaptıktan sonra “Sound acaba böyle mi olmalıydı?” dedim ama çok güzel dönüşler aldım.

‘DAHA ZAMANI VAR’ 

❏ Söz yazarken en çok nelere dikkat ediyorsun?
Söz yazarken insanlarda gözlemlediklerimi ve onlardan dinlediklerimi ya da başıma gelen minicik bir olayı içimde çok büyütüp yazıyorum. Sözleri yazarken de hiçbir şeye dikkat etmiyorum… İki dakika içinde dinlediğim, izlediğim, ilham aldığım şey pat diye çıkıyor. Genel anlamda da sözlük okumaya çalışmakla birlikte, şiirleri çok seviyorum ve bana ilham kaynağı olduklarını düşünüyorum.

❏ Uzun vadeli olarak planların neler? 
Hep sahnede olmak istiyorum, kalıcı olabilmek ve sürekli üretebilmek. Herhangi bir şarkımın bir filme gitmesi ve söz yazarı adı altında da işler yapmak, şiir kitabım, sergi…
Albüm çok geniş kapsamlı bir olay gibi geliyor bana, bir paket olmalı, anlamı olmalı ve hikayesini belirlemek gerekli. Çok fazla parça içeren bir albümdense daha minimal bir albüm yapmak istiyorum. Bence daha zamanı var.

Published On: 25 Haziran 2020Categories: AnlatıyorTags: , , , , ,