Ahmet YATĞIN

Müziği adeta görebilmemizi sağlayan albüm kapaklarının hastasıyız. Bu yüzden albüm kapaklarını çizen kim varsa oturup ‘nasıl yapıyorsun bunları’ diye sormamak için kendimi zor tutuyorum. Bu sefer kendimi tutmadım, sordum. Çizer Beril İrman genç yaşına rağmen, Childish Gambino, Kalben, Şokopop ve Anatolian Rock Revival Project için çizimler yaptı. Sıra dışı çizimleriyle dikkatini çekmeyi başardı. Çizimlerini Instagram’da sergileyerek beğeni toplamaya devam ediyor. Ben de sorularımı müzik bağlamından çıkmadan sormaya çalıştım.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Beril İrman / Illustrator (@berilirman)’in paylaştığı bir gönderi ()

❏ Albüm ya da tekli kapakları yeniden öne çıktı. Sen de Kalben, Childish Gambino gibi müzisyenlerle çalıştın. Müzisyenlerle çalışmak nasıl?
Kendimi en iyi ifade edebildiğim işler genellikle müzisyenlerle çalışma fırsatı bulduğum projeler oluyor. Soundunu kendi çizgime yakın bulduğum ve gerçekten severek dinlediğim müzisyenlerle çalışmayı tercih ediyorum… Bu da benim için oldukça keyifli kendimi özgür hissettiğim çalışmalar ortaya çıkarmama sebep oluyor. Kendinize yakın hissettiğiniz müzikler için çizmek çok önemli çünkü o dünyaya rahatlıkla girip, aslında müzik yoluyla anlatılan bir hikayeyi görsel dille aktarıyorsunuz. Ayrıca tek bir tarza odaklanmayıp, birbirinden çok farklı janralarda çalışmak da bende yeni kapılar açıyor.

Albüm kapağı çalışmalarında tüm şarkıları bazen defalarca dinleyip sanatçının anlattığı hikayeyi ve temayı, çizimle yaratmak oldukça keyifli bir iş. Çünkü her şarkının ayrı bir ruhu var ve oluşturduğunuz dünyaya her ruhtan bir parça katmak çok keyifli oluyor. Ayrıca son dönemde beni en çok mutlu eden projeler, müzisyenlerin EP’leri için Spotify Canvas tasarımları yaptığım işler oldu. Çizdiğim illüstrasyonları ufak animasyonlarla hareketlendiriyorum. Burda benim için yaratım süreci tek bir şarkı üzerinden görsel oluşturduğum için farklı işliyor. Müziği dinlerken aynı zamanda çizim de izlendiği için bir film sahnesi gibi düşünüyorum ve o şekilde yaratıyorum.

‘TRAJİKOMİK GERÇEKTEN’

❏ Müziğe çok uzak olmadığını biliyorum. Kişisel hayatında müziği nerde tutuyorsun?
Müzik yapmaktan ziyade çok iyi bir dinleyici olduğumu söyleyebilirim. Hayatımın her alanında müzik hep var. Evet, ufak denemeler yapıyorum fakat pek bu konuda iddialı olduğumu söyleyemem. Eğlenmek için demolar kaydediyordum fakat biraz ara verdim. Çocukluğumdan beri bir çok enstrüman çalıyorum, hâlâ yeni enstrümanlar öğrenmeye çalışıyorum. Son enstrümanım trompet oldu. Farklı enstrüman öğrenme hobim var. Benim için hem öğrenme, hem dinleme, hem de icra etme süreçleri inanılmaz ilham verici olabiliyor. Bazen bir müzik bir anda gözümün önüne çizeceğim resme dair kesitler getirebiliyor. Çalışırken de çoğu zaman bana müzikler eşlik ediyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Beril İrman / Illustrator (@berilirman)’in paylaştığı bir gönderi ()

❏ Türkiye’de mesleğinin imajı nasıl? Çizerler en çok hangi problemlerle karşılaşıyor?
Mesleğimin imajından ziyade aslında Türkiye’deki sanat algısına bakmak gerek. Farklı disiplinlerdeki çoğu sanatçı aynı dertlerden muzdarip. Sanata bir iş ve meslek olarak bakılmaması en büyük problemlerden biri. Örneğin, bir iş yapılacak fakat karşı taraf bunu bütçesiz yapabileceğinizi düşünüp size bunu sorma cüretini kendinde bulabiliyor. Ve bu cürette bulunanlar bazen ajanslar ve markalar da olabiliyor. Trajikomik gerçekten… Yıllardır bu gibi durumlarla karşı karşıya geliyorum, önceden karşı tarafı kibar bir dille iğneleyip bu durumun tuhaflığını açıklamaya çalışıyordum ama son dönemde vaktimi harcamamak adına cevap vermeden geçiyorum. Çizerlere bu şekilde yaklaşılmasının sebebi, özellikle üretmeyen kesim tarafından dışarıdan “hobici” gözüyle bakılıyor olması bence. Bu yüzden sanatçılar üretimlerinin değerini karşılamakta zorluk çekiyor.

❏ Film tasarımı mezunu olduğunu ve hatta bir klip bile çektiğini öğrendim. Sinema, görselin ve sesin buluştuğu ilk yer. Hem görselde yeteneği olan hem de müzikte denemeleri olan birisisin ve aynı zamanda eğitimin de sinema üzerine. Disiplinler arası geçişler yapmayı ve yeni projeler ile karşımıza çıkmayı düşünüyor musun? 
Farklı disiplinlerle ilgilenmeyi çok seviyorum. Multidisipliner çalışabilmek ve sınırsız bir üretim alanı olduğu için film tasarımı ve yönetmenlik ana sanat dalı üzerine uzmanlaşmayı tercih ettim. Kendi tasarladığım bir evrende geçen hikayeler yaratmanın peşindeyim, aslında çizdiğim illüstrasyonlar storyboard niteliğinde. Çizdiğim her resimde aslında bu evrenden parçalar var. Kısa animasyon filmler üzerine çalışıyorum. Yakında sürpriz müzisyenler ile çalıştığım animasyon klip projeleri ile karşınıza gelebilirim.

‘CAZ ALBÜMÜNE ÇALIŞIRKEN RAP DİNLEYEBİLİYORUM’

❏ Karantina günlerin nasıldı? Evde geçirdiğin süre sana yeni fikirler getirdi mi?
Karantina döneminde çoğu kişi için zor geçse de benim gibi evden çalışan sanatçılar için pek bir değişiklik olmadı. Vaktimin çoğunu evden freelance çalışarak geçirdiğim için bir bocalama yaşamadım. Aksine daha çok üretimlerime yoğunlaşma fırsatı buldum. Evde geçirdiğim süre boyunca uzun zamandır ertelediğim projelerin başına oturma motivasyonu yakaladım. Daha uzun vadeli projeler için başlangıçlar yaptım. Benim için pozitif anlamda değişiklikler oldu bunlar üretimlerime de yansıdı. Ben her ne kadar olumlu bir süreç yaşasam da umarım en kısa sürede her şey eskisi gibi olur.

❏ Birçok çizerin, çizim yaparken müzikler dinlediğini biliyoruz. Sen en çok kimleri, hangi türleri dinlersin? Bir müzisyene çizim yaparken başka müzisyenleri dinlediğin oluyor mu?
Çalışırken sürekli müzik dinliyorum fakat nadiren de olsa sessiz çalışmayı tercih edebiliyorum. Dinlediği müziklerden çok etkilenen biriyim müziğin sounduna göre renk tercihlerim bile değişebiliyor. Bir iş boyunca dinlediğim albümlerin etkilerini fal bakar gibi dışarıdan bir gözle incelemek çok hoşuma gidiyor. Çok geniş yelpazede farklı tarzlar dinliyorum. Müzisyenlerle çalışırken albüm cover art veya EP çizimlerinde o müzisyeni dinleyerek çalışıyorum. Bazen hep aynı şeye odaklanmak sınırlandırabiliyor onun için belli noktalarda zıt bir janra dinleyip kendimi reset’liyorum. Örneğin caz tarzında bir albüm için çalışırken arada rap dinleyebiliyorum bu durum yaratıcılığımı besliyor. Yine de genelde çalıştığım konseptin dışına pek çıkmayı tercih etmiyorum. Çalışırken playlist’lerim dışında albüm dinlemeyi de çok seviyorum. Son dönemde en sık dinlediğim albümler ise: Morphine – Cure for Pain, Nublu – Sound 2, Alpha Mist – Antiphon, Air – Moon Safari…

❏ Seninle çalışmak isteyen biri ne yapmalı?
Benimle çalışmak isteyen biri öncelikle bana proje detaylarıyla ilgili camkenarimahsulleri@gmail.com adresimden mail atabilir. Onun dışında Behance ve Instagram (@berilirman) üzerinden iletişime geçildiği de oluyor sonrasında yine mail üzerinden detayları konuşuyoruz.