Ahmet YATĞIN
Lise yıllarından beri rap müzikle ilgileniyor İzmirli rapçi Anıl Piyancı. Rap müziğin yeraltından çıktığı günlere etkisi olan isimlerden. Şu sıralar sadece 1.6 milyon aylık dinleyicisi var. 2007’de kurduğu Yeşil Oda adındaki stüdyoda da birçok isim geçti. Ayrıca Anıl Piyancı’nın sezgileri yüksek de denebilir. Henüz yıldızı parlamamışken müzik yaptığı isimleri düşününce: Ezhel, Ben Fero, DJ Artz, Zeynep Bastık… Yani onunla feat. yapanları yakın takip etmek gerek belki de!
Pandemi sürecini şarkılar yaparak geçiren Piyancı, karantina döneminde Ben Fero’yla yaptığı Sıkı Dur’u ve şimdi de Dianz’la yaptığı En Büyüğü şarkısını yayınladı. Tüm bu süreci, yeni parçasını ve ertelenen albümünü telefonda konuştuk. Piyancı’yla sohbet etmesi gerçekten çok keyifliydi.
❏ Karantina süreci sizin için üretici geçiyor mu? Gününüzü nasıl geçiriyorsunuz?
Evet. Son zamanlarda çok sıkı bir konser tempomuz vardı ve stüdyoya giremiyorduk. Şimdi hep stüdyodayım. Üretebilmek için yazlığıma da stüdyo yaptım. Psikolojik durumlardan sıyrıldığım zamanlarda yeni şarkılar yapıyorum. Onun dışında Netflix ve yemek yemekle geçiyor zaman. Sosyal medya ve videolar da var… Bol bol belgesel izliyorum. Bir şekilde kendime bir şeyler katmaya çalışıyorum.
❏ Yeni klip de yayınladınız. Nasıldı çekimler?
Klibi Berlin’de çektik. Hasan Kuyucu uzun zamandır çalışmak istediğim bir yönetmendi. Çok büyük prodüksiyon olmadı. Berlin’de sokaklarda çektik. Geleceğe Dönüş’teki arabayı bulduk tesadüfen. O çok değişik bir hava kattı. Son zamanlarda çıkardığımız en iyi klip diye düşünüyorum. Çünkü dokusu, renkler ve atmosferi çok iyi yakaladı. Şarkıyla uyumluydu. Şans eseri her şey de yolunda gitti. Büyük prodüksiyonlar falan mevzu onda değilmiş. Bazen de şans, bazen de enerji…
‘FERO’NUN İLK TANIŞTIĞI RAPÇİ BENİM’
❏ KAFA10 (Ezhel), Bırakman Doğru mu?(Zeynep Bastık) Ve Sıkı Dur (Ben Fero) şarkıları bize gösteriyor ki işinizde olduğu kadar iş ortağı olmakta da başarılı seçimler yapıyorsunuz. Bu ortak çalışmalar nasıl gerçekleşiyor, perde arkasından bahseder misiniz?
Saydığın isimler arkadaşım aslında. Ezhel rap’e başladığımdan beri arkadaşım. Bizim çok şarkımız var. KAFA10, Ezhel çok ünlü olduktan sonra çıkan şarkı olduğu için herkes onu biliyor. Zaten grubumuz aynıydı, Sekiz grubu. Aynı evde yaşadık. Ezhel için her şey yolunda gittikten sonra o iş büyüdü. Ama biz o şarkıyı Müptezhel albümünden önce yapmıştık. Nakaratı falan yeniledim sadece. Çok güzel bir şey çıktı ortaya. Zeynep Bastık’la da aynı şekilde, Zeynep YouTube kanalını henüz açmamıştı. Ama ben hissediyordum Zeynep’in bir gün olacağını. Çok uğraşıyordu, çok güzel şarkı söylüyordu. Sonra Fero… Fero zaten İzmirli. Ben Fero da Orman Kanunları albümünü Yeşil Oda’da kaydetti. Zaten İzmir’de tanıştığı ilk rapçi benim. Albümüne ben destekçi oldum. Aslında ortaklıklar bu şekilde kendi gelişti. Bu üçü özellikle. Tanımadığım insanlara ortaklık teklif ettim gibi bir şey olmadı.
❏ İlk albümünüzün yayınlanmasından bu yana tam 7 yıl geçti. Geriye dönüp baktığınızda piyasadaki başarısı beklediğinizin altında kalan çalışmalar görüyor musunuz?
Mutlaka… İnsanlar 10 şarkı çıkarıyor 3 tanesi gereken ilgiyi alıyor. 2013’teki albümü bugün çıkarsam bambaşka olur zaten. Ki tekrardan revize etmeyi düşündüğüm şeyler var. Rap müzik değerini yeni gördüğü için geçmişte kalan çok eserimiz var. Ama bu şarkım niye dinlenmedi falan diye kendime de kızmıyorum, kimseye de dargınlığım yok; sebebi ortada yani. Gelecek yıllarda da benim çok sevdiğim bir şarkı ilgi görmeyecektir. Olacaktır bunlar. Biraz deneme yanılma yöntemiyle.
‘RAP MÜZİK HÂLÂ ZİRVEDE’
❏ Parçalarda altyapıyı seçerken nasıl yol izliyorsunuz?
Altyapıları prodüktörlerden topluyorum. İstediğim tarz şeyleri onlarla paylaşıyorum. “Bu ara bu moddayım, bu ara şu moddayım” diye… Veya ben bir melodi yazıyorum, aranje ettiriyorum. Benim böyle bir klasörüm var, içinde altyapıların dolu olduğu. Onları dinlerken hangisini seversem onun üzerine gidiyorum. Bazen ilk açtığımda akıp gidiyor, bazen bir yıl sonra o altyapıya şarkı yazabiliyorum.
❏
Rap in yükselişi sizce ne pandemiyle durdu mu? Mesela yerli rap müzisyenler pek canlı yayın yapmıyor.
Spotify’in istatistiklerine bakın. 1 numarada rap var. 2 numarada da rap var. Bir şey değişmedi. Instagram canlı yayınları kim, hangi canlı yayınları izlerse, o çok analiz edebileceğimiz bir şey değil aslında. Canlı yayında rap söylemekse konu, evet rapçiler pek sevmez. Akustik müzik yapan insanlar canlı yayında şarkı söylüyor ama açıp da bir rapçi canlı yayında rap söylemez. O çok sürpriz olur. Rap müziğin ruhuna aykırı. Onun dışında Türkiye’deki müziği pandemi süreci çok ciddi etkiledi. Hem konserler durdu hem de platformlardaki dinlemeler düştü. Yüzde 50’ye yakın azaldı hatta. İnsanlar demek ki işe giderken, yoldayken müzik dinliyormuş. Genelde düştü rakamlar, bize öyle bilgiler geliyor. Ama rap müzik hâlâ zirvede. Yapımcı tarafım da olduğu için bununla yakından ilgileniyorum. İyi bir analizciyimdir. Ama ilk patladığında çok ilgi görmüştü ama o bir daha yakalanamayacak bir şey.
❏ Son zamanlarda gündeme gelen atışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizi de birileriyle atışırken görecek miyiz?
İnsanlar birbirinin işine karışsın çok istemem. Herkes işine baksın kafasındayım. İnsanlar birbirilerini sevmiyorlar ve dile getiriyorlar. Bazıları bunun işe yaradığını gördü ve kullandı. Daha da olacaktır. Ama benim taraftarı olduğum bir şey değil. Yaş geçiyor, hayat ilerliyor, çok magazinsel kalıyor. İş ucuzlatılmamalı.
‘PAZARLAMA AÇISINDAN ERTELEDİK’
❏ Rap türü dışında hangi müzikleri dinliyorsunuz?
Ben rock müziği de çok seven biriyim. Eski olanları severim ama yeni grupları da seviyorum. Yüzyüzeyken Konuşuruz ve Adamlar ekolünü de sevdim. Erkin Koray, Haluk Levent çok dinlerim.
❏ Peki piyasadaki sanatçılardan başarılı bulduğunuz rap sanatçısı var mı?
Çok var. Dönem dönem değişir beğenilen sanatçılar ama şu sıralar çok dinlediğim J. Cole var. J. Cole gerçekten mucizevi bir adam. Çok güzel söz yazıyor. Piyasa olarak Drake çok iyi iş yapıyor, herkes biliyor zaten rakamlar ortada. Ama biraz daha eğlence sektörüne iş yapan biri.
❏ Pandemi sebebiyle tüm toplu etkinlikler ve konserler durdu. Müzik sektörü belki de hiç olmadığı kadar önemli bir durgunluk geçireceğe benziyor. Bütün bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Sizce müzisyenler nasıl ayakta kalabilir?
Zorlaştı. Arka ekip, teknik ekip biraz sıkıntılı. Orda da çok ciddi ekmek yiyen bir kitle var. Yani her sanatçı kendi ekibini korumaya çalışırsa iş biraz kolaylaşır. Konserler de çok uzun süre olmayacak gibi gözüküyor. Allah hepsinin yardımcısı olsun. Ama yardımlaşma bu süreçte çok önemli.
❏ Peki sırada bizi neler bekliyor? Yeni projeler yolda sanırım.
Aslında Korona olmasaydı bir albüm çıkarmıştım bile. Ama şu anda içinde olduğumuz durumdan dolayı; hem psikolojik açıdan hem de pazarlama açısından erteledik. 2020 içinde albüm çıkacak.