Mehmet Öğünç
Zorlu PSM Ses Şef Yardımcısı
❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyorsunuz?
26 yıldır.
❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?
İstanbul Üniversitesi Teknik Bilimler Radyo TV’de okurken Murat Ertel ile tanıştım. Kayıtlarında çalışacak ve sahne kuracak bir teknisyene ihtiyacı vardı. Sonra Fuat Güner’le Turgut Berkes’in işlettiği FT isimli stüdyoda Taner Öngür’ün yanında asistan tonmeister olarak çalışmaya başladım.
❏ Mesleğe başladığınız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var?
Sektöre girdiğim yıllarda dijital cihazlar ve internet yaygınlaşmamıştı. Naçizane fikrim, sektöre girişin o yıllara göre daha kolay olduğu. Bugün ortalama bir dizüstü bilgisayar ve ses kartı ile müzik yapmak ve bu müziği internet üzerinden yaymak oldukça kolay. Fakat günümüzde bu hızlı girişin kalıcı olmasını sağlamak oldukça zor. Kendi branşımda ise birçok çalışma yöntemi eskiye oranla dijitalleşmeyle beraber daha kolay.
Bilgiye ulaşmak ise katbekat daha kolay. Fakat her şeyin bu kolaylıkla olup biteceğine inanmak müzik sektörü için bir hayal. Hem iyi bir müzisyen, hem iyi bir teknisyen, hem de iyi bir menajer olabilmek çok ciddi bir sabır, acı çekme ve başarısızlıkla başa çıkabilme yeteneği, ne istediğini bilmek gibi vasıflar gerektiriyor. Sanırım artık müzik sektörünün köşe başlarını tutanlar genç nüfusun hızlı bir şöhret yolu olarak gördüğü bu sektöre katılmak isteyenleri daha zorlu seçimlerle eliyorlar.
❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmesi için hangi adımları atması gerekir?
Bu yolu kendisine meslek edinecek arkadaşların Türkiye’de ve dünyada bu işin okullarından birinde okumalarını şiddetle tavsiye ederim. Böyle bir eğitim onlara değişik ufuklar açar. Müzikle ve teknolojiyle aynı oranda ilgilenmeyi hiç bırakmamalılar. Sevdikleri müzik türünün dışında her tür müziği sabırla ve analizci bir kulakla dinlemeliler. Her türlü bilgiye internet üzerinden ulaşmak mümkün. Lakin bizim sektörümüze özel, sahada çalışmanın tecrübesi çok önemli. Bu tecrübenin peşini bırakmamak lazım. Bekledikleri şans evde oturunca karşılarına çıkmaz.
❏ Müzik endüstrisinde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor?
Bu herkese göre değişecek bir cevap. Lakin kimi meslekler gibi içinde müzik aşkı olmayan birisinin uzun süre bu sıkıntı ve acılara göğüs gereceğini zannetmem. Yaşım itibarıyla daha seçici davranmaya çalışıyorum. Ama merak ve işimi sevmek hâlâ benim için önemli bir motivasyon.
❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisine hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?
Bizde küçük firmalar da büyük firmalar da tanıdıkları, nasıl iş çıkardıklarını bildikleri insanları işe almaya öncelik veriyorlar. Aslında Türkiye’de müzik sektörü halen çalışan insan sayısı bakımından küçük bir sektör. Çoğu kişi birbirini tanıyor.
❏ Eklemek istedikleriniz varsa yer vermekten mutluluk duyarız.
Müzik sektörünün her branşında başarılı olabilmek için sabırlı olmak lazım. Kariyer yolculuğu çok kesin adımlar içermiyor. Çoğu zaman kendi şansınızı kendiniz yaratmak durumundasınız. O yüzden yılmadan çalışmak, merak ve öğrenmekten vazgeçmemek lazım. Bir de müzik hayatınızda olsun her zaman.