Zeynep TOKER
zeynep.toker@yellowbos.com
Bir şarkı düşünün; melodisi sizi sürüklüyor ama sözleri içinizi acıtıyor. İşte İkilem’in yeni şarkısı Kafam Yerinde Değil, tam da böyle bir yerde duruyor. Serhat’ın ‘kafam gerçekten yerinde değildi’ diye başlayan hikayesi, Uğur’un sevdiği tezatlıklarla buluşunca ortaya hem dertli hem de dans ettiren bir şarkı çıkmış. Biz de İkilem’le buluştuk; şarkının yazım sürecinden klip çekimine, dinleyiciyle kurdukları bağdan gelecek planlarına kadar her şeyi konuştuk. Hazırsan başlayalım!
Kafam Yerinde Değil‘in sözlerinde terk edilmenin mental yıkımını anlatıyorsunuz. Şarkının yazım sürecinde, bu duyguyu bir hikâyeden mi, kişisel bir deneyimden mi, yoksa gözlemlerden mi beslediniz?
Serhat Karan: Şarkının yazım süreci tamamen kafamın yerinde olmamasıyla alakalı (gülüyor). Uzun zamandır bunu hem çevremde hem de kendimde hissediyordum. Şarkı da yavaş yavaş kendini belli etmiş gibi oldu benim açımdan.
Bu şarkıda melodinin oldukça sürükleyici ama sözlerin derin bir karamsarlığı var. Bu iki zıt duyguyu aynı şarkıda buluştururken nasıl bir denge kurdunuz?
Uğur Ateş: Bu tezatlığı biz de çok seviyoruz. Dinlediğimiz müziklerde de bu durum hoşumuza gidiyor. Tezatlık hangimizde yok ki!
Bu şarkıyı yazarken dinleyici beklentisini mi, yoksa tamamen kendi iç dünyanızı mı ön planda tuttunuz?
Serhat: Tamamen iç dünyamızdan çıktı. Yani ne hissediyorsak öyle çıktı birçok şarkımız gibi.
Aranjede Uğur Ateş’in imzası var. Prodüksiyon sürecinde özellikle sound açısından hangi detaylara odaklandınız? ‘İkilem soundu’nu yeni şarkılarda nasıl güncelliyorsunuz?
Uğur: Uzun zamandır oturmuş bir İkilem çizgisi var. Elbette yeni tonlar deneniyor üretim aşamasında ama şu an duyulan şarkıların çok dışına çıkacak hareketlerden kaçınıyoruz. Belki düet gibi buluşmalarda denenebilir.
Klibin hazırlık aşamasında İlker Savaşkurt ile çalıştınız. Şarkının ruhunu görselleştirirken nasıl ilerlediniz, nasıl bir çalışma yöntemi izlediniz?
Serhat: Birçok klibimiz İlker Savaşkurt tarafından çekildi. Bu klipte de ortak bir noktada buluştuk. Sözleri de gayet net olduğu için kurgu yaparken çok zorlanmadık. Gayet eğlenceli bir çekim günüydü. İstanbul’un özellikle bazı sokakları var ki derin duyguları çok net yansıtıyor. Şarkıya etkisinin çok fazla olduğunu düşünüyorum.
İkilem şarkılarında genellikle aşkın kırılma noktalarına dokunuyorsunuz. Sizce Kafam Yerinde Değil, önceki şarkılarınızdan nasıl bir çizgiyle ayrışıyor?
Uğur: Bu şarkıda tamamen kopuyoruz o kafadan. Artık terk edilmiş, suratına bile bakılmayan birini anlatıyor şarkı. Gerçek bir dibe vuruş yani o anlamda (gülüyor). Neden gülüyorsam acaba? İşte tam da böyle bir ruh halini yansıtıyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Dinleyici tarafında hep ‘kalbe dokunan’ bir grup olarak tanımlanıyorsunuz. Sizce dinleyicinin gözünde İkilem, kırılganlıkları dile getiren bir terapi mi, yoksa duyguları büyüten bir ayna mı?
Serhat: Oo, her ikisi de aslında. Kırgınlıkları dile getiren terapi mesajı da çok alıyoruz, duyguları büyüten bir ayna mesajı da… Ama bize de sahnede olmak ya da şarkılarımızı dinlemek biraz terapi gibi geldiği için, terapi diyeceğim bu cevaba.
Dijital çağda müzik tüketimi inanılmaz hızlandı. Siz duygusal yoğunluğu yüksek bir şarkıyı üretirken “bu şarkının TikTok’ta viral olması” gibi kaygılar taşıyor musunuz, yoksa sadece hikâyeyi anlatmaya mı odaklanıyorsunuz?
Uğur: Önce şarkımızı bitiriyoruz. Dijital fikirler sonradan başlıyor. Şu an TikTok sayfamız inanılmaz popüler. Bazı şarkılarımız –eski ya da yeni– çok yükselişte. Hem kendiliğinden gelişiyor hem de harika bir sosyal medyacımız var tabii ki.
Dinleyicilerinizi bundan sonraki şarkılarda hangi sürprizler bekliyor?
Serhat: Düet ve cover planlarımız var. 2026 yılı içinde yapacağız umarım. Tabii ki yeni şarkılar da sırasıyla gelecek.
Son olarak, Back on Stage okurlarına ve dinleyicilerinize ne söylemek istersiniz?
Uğur: Herkese selamlar, sevgiler.
Serhat: Sizi seviyoruz, Back on Stage!