Ahmet YATĞIN
Çıkardığı Hayal albümünün ardından dinleyicilerini şaşırtan bir video ile karşımıza çıktı Can Oflaz. Sürpriz, en sert görünenlerimizin bile gizlice dinlemiş olduğu Radiohead’in şarkılarından geldi. High and Dry şarkısının loop cover’ı ile karşılaştık. Türkiye’de görmeye pek alışık olmadığımız bir teknikti. Hemen sorularımızı Can’a yönelttik. Enstrümanlardan, pandemi günlerine kadar birçok ilgi çekici konuyu konuştuk.
❏ Yepyeni bir loop cover ile sevenlerinize merhaba dediniz. İngiliz grup Radiohead’in High and Dry şarkısından bahsediyorum. Önce bu loop işi nereden çıktı? Yenisi gelecek mi?
Loop maceram aslında 2017 yılında kendi albümüm için şarkılar yazma döneminde başladı. Stüdyodan çıkmadığım aylarda dinleyicilerim konserlerimin olmamasından dolayı sorular soruyordu. Bu yüzden stüdyoda kendi kendime müzik yapmanın yollarını araştırdım. Böylece loop tekniği ile bunu yapabildiğimi keşfettim ve Sezen Aksu’nun Vay adlı şarkısını loop cover olarak yayınladım. Vay ile başlayan Fikrimin İnce Gülü ile devam eden ve Vazgeçtim ile bitirdiğim bu Türkçe loop cover yolculuğunu Hayal albümüm ile 2019’un son aylarında yayınladık. Şimdi de Ingilizce şarkılar için benzer bir yolculuğun başladığını düşünüyorum. High And Dry ilk yayınladığım Ingilizce loop cover, fakat son olmayacak.
‘SAATLER HARCAMAK ZOR OLABİLİR’
❏ İleride size ait şarkıları daha sık görecek miyiz?
Aslında tüm kariyerim boyunca hep akışta olduğumu hissettim, strateji izlemek gibi bir yolum olmadı. Hep kalbimin sesini dinledim. Şimdi kalbimin sesi de kendi bestelerimin zamanı olduğunu söylüyor bana. Aşk Mı Meşk Mi adlı şarkımı geçen sene yayınladık, fakat sonrasında pandemi sürecinden dolayı yayınlayamadığımız şarkılarım beklemede kaldı. İlk odak noktamız aslında burası olacak.
❏ Sizi birçok enstrüman ile arası iyi olan bir sanatçı olarak tanıyoruz. Enstrüman öğrenmekte zorlananlara tavsiyeleriniz var mı?
Sanırım en önemli şey sabırlı olmak. Sonraki aşama da düzenli çalışmak. Enstrüman öğrenmek keyifli olduğu kadar da aslında zor. Kabiliyet ve yetenek önemli unsurlar ama daha da önemlisi bence çalışkan olmak. Tabii zevk duymadığınız heyecanlanmadığınız bir şeye saatler harcamak zor olabilir, fakat heyecan duymadığınız şeyin enstrümanın kendisi mi yoksa çalışma stiliniz mi olup olmadığına dair düşünmek bence önemli.
‘ŞARKILAR PEY BİRİKTİ’
❏ Türkiye’den ve dünyadan bir türlü kopamadığınız sanatçılar var mı?
Olmaz mı… Özellikle bu günlerde dönüp dolaşıp aynı sanatçıları dinlediğimi fark ettim. Bu dönemle bağdaştırırsam ilk aklıma gelen isimler şöyle: Justin Timberlake, mor ve ötesi, Michael Jackson, Coldplay, Stevie Wonder.
❏ Karantina günleriniz nasıl geçiyor, üretmeye fırsat bulabiliyor musunuz?
Şaşırtıcı bir şekilde en üretken aylarımı geçiriyorum. Kendi solo kariyerim haricinde aranjör kimliğim ile ürettiğim birçok iş oldu. Bununla birlikte hem Ingilizce hem de Türkçe yazdığım şarkılar epey birikti. Karantina süreci sonrası için epey heyecanlıyım ama önce sağlık.
❏ Yapılan canlı yayınlarda müzik yapan müzisyenlerden çok konuşan, takipçileriyle sohbet eden müzisyenler daha çok izleniyor. Sizce neden?
Bence hepimiz sosyal interaksiyonu çok özledik bununla ilgili olduğunu düşünüyorum. İnsan olarak doğamız gereği birisiyle konuşmak bir şeyler paylaşabilmek bize iyi gelen bir şey. Her ne kadar müziğin bu komünikasyonun bir parçası olduğunu düşünsem de bir müzisyen olarak ben bile yayınlarda şarkı aralarında sohbet etmeyi seviyorum.
❏
Sırada bizi hangi projeler bekliyor? Planlarınızdan bahseder misiniz?
İngilizce loop cover’lar devam edecek, bunun haricinde asıl heyecanım yayınlamak istediğim kendime ait şarkılar olacak. 2020 yılı hepimiz için ilginç geçiyor. Fakat karantina sonrası için çok heyecanlandığım şeyler var. Kendime ait sound’umda ciddi değişiklikler yolda. Dinleyicim ile paylaşmak için sabırsızlanıyorum.