Ece ULUSUM

Yere uzandım, sırtımı ışık masasının önündeki demirliklere dayadım. Montuma iyice sarılıp önümde dans eden adımlarına kısık gözle bakıyorum. Saat 02.30… Eve gitmeye niyetlenip ayağa kalkarken efsane bir set başlıyor ve montu çıkarıp adımlarını izlediğim insanların arasına karışıyorum. Sonuç, 2 günde toplam 36 saatlik bir festival deneyimi! Sónar Istanbul’un ilk yılından beri aynı şeyleri yaşıyorum, bundan çok keyif de alıyorum. Bu yıl nasıl dayanacağımıysa hiç bilmiyorum zira sanatçı programı heyecanlandıran festival 3 güne uzatıldı!

3 YILDA 30 BİNİ AŞKIN KATILIMCI

Sónar Istanbul, 5-7 Mart tarihlerinde Zorlu PSM’de dördüncü kez kapılarını açacak. Festivali bilmeyenleriniz varsa, Avrupa’nın en prestijli elektronik müzik festivali, yaratıcılık ve teknolojiyi buluşturan bir deneyim festivali ya da daha kapsamlı şekilde kültürel etkinlik. 25’in üzerinde şehirde düzenleniyor. İlki 2017’de düzenlenen Sónar Istanbul’da elektronik müzik başlığı altında her biri kendi sesleriyle iz bırakmış yetenekli prodüktör ve grupları ağırlıyor. Yani Sónar Barcelona’nın samimi ve kompakt bir versiyonu…

Müzik, yaratıcılık ve teknoloji gibi alanları bir araya getiren multidisipliner festival bu yıl iddialı. Festivalin Türkiye’ye getirilmesinde büyük payı olan Zorlu PSM Genel Müdürü Murat Abbas bir röportajında, “Bu seneki festivalin programı şu ana kadar içime en çok sinen oldu. Sónar’ın bir önemi de yerli sanatçılarla yabancı sanatçıları bir araya getirmesi. Bazı yerli isimlere yurt dışındaki Sónar’larda imkan tanımak önümüzdeki yılın hedeflerinden biri. Neden Sónar Barcelona’da bir Sónar Istanbul sahnesi olmasın?” dedi. Bu geleceğe dair merakımızı biraz daha arttırmadı değil.

Malum, festivalin Türkiye’ye gelişiyle İstanbul’un global müzik endüstrisindeki görünürlüğü arttı. Istanbul’da sahne almak konusunda birçok müzisyene heyecan kattı. Elbette izleyiciye de, festival 3 yılda 30 bini aşkın kişiyi ağırladı zira. Bu yıl da biletlerin tükenmesi an meselesi…

FESTİVALİN AÇILIŞI KALKBRENNER’DEN

Festivalin açılışını minimal, tekno ve elektro ritimleriyle Paul Kalkbrenner yapacak. Ardından maraton başlayacak. Bu yıl sahne alacak isimlerin bir kısmı şöyle: Drumcode‘un yaratıcısı enigmatik DJ ve tekno müzik prodüktörü Adam Beyer, Almanya’nın tekno müzik dahisi Ben Klock, deneysel tekno müzisyeni Bjarki, karanlık ve melankolik deep house tınılarıyla prodüktör Christian Löffler (Live), Londra merkezli elektronik ve tekno üreticisi Max Cooper (Live/AV), Paula Temple, Grand Piano(Live/ AV), Kelly Moran, Red Axes (Live), Denis Sulta, Skee Mask ve nicesi… Tüm bu isimleri iyi ses kalitesi ve görsel şovlarla izleyeceğiz. A

yrıca Sónar+D’de yerli ve uluslararası önemli aktörlerin katılımlarıyla paneller, sergi, deneysel performanslar, atölyeler, demolar ve sesin farklı formları için yapılan araştırmalar yer alıyor. +D, uluslararası dijital yaratıcı endüstrilere odaklanarak profesyonelleri bir araya getirerek katılımcılara disiplinlerarası deneyimler sunuyor.

SONAR ISTANBUL’UN KURULUMU BELGESELDE!

Bu denli büyük bir festivalin kurulmasında yüzlerce kişilik ekip, onlarca dev ekipman ve daha görmediğimiz birçok detay festivalden günler öncesi hazırlıklara başlıyor. Türkiye’de böylesi kapsamlı bir festivalin nasıl yapıldığına dair Back on Stage ekibinin hazırladığı bir belgesel, önümüzdeki ay yayında olacak. Belgeselde festivalin görünmeyen hazırlık aşamaları ele alınacak.

Published On: 8 Şubat 2020Categories: GüncelTags: , ,