Öykü GÜL

Yakın zamanda müzikseverlerin birçok dergide karşısına çıkan, Bono’dan Nick Cave’e uzanan geniş ve müzisyenler kadar gazetecilerin de kitaplarının aralarında bulunduğu birçok liste yayınlandı. Biz de Rolling Stone ve Clash’in geçtiğimiz sene en başarılı olarak nitelendirdiği listelerinden bir karma liste çıkardık. Farklı birçok müzik türünden kişilerin bulunduğu listemiz aşağıda. İyi okumalar!

Tim Burgess | The Listening Party – Clash

Tim Burgess’in Corona salgını sırasında tüm dünyanın evlere kapandığı ve içine döndüğü dönemde ‘canlı’ müziği yeni bir tanıma kavuşturduğu projesini hepimiz biliyoruz. Twitter üzerinden açtığı #timstwitterlisteningparty hashtag’i ile her akşam US saati ile 22.00’da bir albüm belirleyerek sohbet başlatıyordu. Bu partiyi bildiğimiz partilerden ayıran şey ise takipçilerinin bu albümü aynı anda dinlemesi, birbirleriyle etkileşime girmesi, sohbet etmesi ve bu albümdeki parçalardan anılarını paylaşması. Parti saatinin akşam 10’da yani haberlerle aynı saate olmasının sebebi ise katılımcıları bu haberlerden uzak tutarak müziğin gücü ile bir araya getirmek olarak açıklamış Burgess NME’ye verdiği bir röportajda. Topluluk gittikçe büyürken, Paul McCartney, Oasis, Blonde, Kylie Minogue ve Michael Kiwanuka gibi isimler de parçalardan anektodlarını ve sahne arkası görselleri paylaştıkları tweet’leri ile Listening Party’de bir araya gelmişti. İşte bu kitap bütün tweetlerin Burgess tarafından derlenmiş hali ve 2 ciltten ilki. Gerçekleştiği dönemde radarından kaçıranların okuması tavsiyemiz.

Bono | Surrender: 40 Songs One Story – Clash

U2 solistinin 40 bölümden oluşan ve her bölümün bir parçayı anlattığı otobiyografik anı kitabı da Clash’in listesinde bulunan kitaplardan bir diğeri. Bill Gates’ten Steve Jobs’a kadar çevresinde hem sektörden hem de farklı sektörlerden birçok başarılı isimle olan sohbetlerini anlatıyor ve bazı anektodları paylaşıyor. Bono, Surrender’da aynı zamanda din ile olan ilişkisinden tutun, rock star haline gelmesine kadar hayatının birçok farklı dönemini de bizimle samimi bir dille paylaşmış. Bölümleri oluşturan her bir parçayı ve onların hikayesini anlatırken kullandığı dil ise nasıl üretildiklerinden çok altlarında yatan felsefe, politik ve inanç stratejileri anlattığı bir hikaye kitabı gibi aslında. Surrender’da aynı zamanda bu 40 parçanın Bono tarafından illüstre edilen skeçleri var, ilgililerine duyurulur.

Vashti Bunyan | Wayward – Clash

1970’lerin en popüler psychedelic folk sanatçısı Vashti Bunyan’ın anı kitabı olan Wayward, sanatçının 2000’lerin başından itibaren maruz kalmaya başladığı seksizm ve müziğe adımını attığı zaman döneminde hakim olan hippi akımının etkisine odaklanmış. Clash’in bu kitap için yorumunu da paylaşmak isteriz, zira oldukça özetler nitelikte: “Waywayd, adeta dönemin İngiltere müziğinin renkli bir portresi.” Bu dönemin müziğine özel ilgisi olanların ilgisini çekeceği gibi aslında müzik işinin nasıl sektör haline geldiğini ve bu süreçte ne gibi dönüşümlerden geçtiğini merak edenler için mükemmel bir rehber.

Nick Cave | Faith, Hope and Carnage – Clash

Hayatında oldukça büyük dramlar yaşayan ve tüm bunları müziğine akıtan Nick Cave, kitabı Faith, Hope and Carnage’ta kendisinin din ve yas ile olan ilişkisini anlatıyor.  Yaratıcılığını ve yazarlığını nasıl beslediğini okuyucu ile paylaştığı bir eser demek de oldukça mümkün. Konuşma dili ile yazdığı kitap, oldukça derin bir dille, içtenlikle yazılmış, tabii Cave’i biraz olsun tanıyanlar buna çok da şaşırmayacaktır. Oldukça samimi ve açık sözlülükle eşi Suise ile olan telefon konuşmalarına kadar birçok detayı barındıran kitap basıma girdiği sıralarda ise Cave talihsizce oğlunu kaybediyor. Faith, Hope and Carnage Nick Cave hayranları için bir must-read!

Miki Berenyi | Fingers Crossed “ How Music Saved Me From Success” – Rolling Stone

Erkek egemen bir dünyada oldukça göz önünde olan bir kadın sanatçı olan Berenyi’nin hayat hikayesi olarak özetleyebiliriz Fingers Crossed’u. Misojenist bir ekibin parçası olmakla beraber, yine aynı konjonktürdeki diğer ekiplerle de festivallerde bulunan nadir kadın sanatçılardan Berenyi. Fingers Crossed, uzun adıyla How Music Saved Me From Success ise adeta hayatta kalma hikayesini yazdığı ve sık sık karşımıza çıkmayacak bir anı kitabı. Rolling Stone’un makalesine göre kitap tam bir hayatta kalma portresi olan kitap Berenyi’nin kişisel hayatına olan etkileriyle beraber yeni yeni ‘sektörleşen’ müzikle verdiği acımasız, sistematik ayrımcılık savaşını incelemek ve birinci ağızdan okumak isteyenler için bir fırsat.

Dan Charnes | Dilla Time: The Life and Afterlife – Rolling Stone

Gazeteci ve New York  Üniversitesi’nde öğretim üyesi de olan Charnes’ın Dilla Time adlı kitabı, bir hip-hop olarak tanımlanan ve 2006 yılında daha 32 yaşındayken ölen J Dilla’nın biyografisi aslında.‘The Hip-Hop Producer’ olarak bilinen ve müzik dünyasında -özellikle de hip-hop’ta ritme yeni bir yol açması ile tanına J Dilla’nın diğer tüm yapımcılara kıyasla müziği nasıl farklı duyduğunu yazmış Charnes. A Tribe Called Quest ekibinin Q-Tip’inin açtığı yol ile nasıl büyüdüğünü anlatıyor. Okuyucular için bu hikayeye eşlik etmek oldukça keyifli olacak.

Jarvis Cocker | Good Pop Bad Pop – Rolling Stone

‘Pop gibi bir çöp neden hayatımızda bu kadar büyük bir rol oynuyor?’ diyen Pulp grubundan Jarvis Cocker’ın Good Pop Bad Pop ismini verdiği kitabı pop müziğin insanların en ilkel ihtiyaçlarını tatmin etmek için var olduğunu anlatıyor adeta. Good Pop’u müzik dışında da herhangi bir şey olarak tanımlarken Cocker için Bad Pop bir manipülasyon aracı olan sloganlar… Bugün nasıl ‘Jarvis Cocker’ olduğunu anlattığı bir rehber olarak incelenmiş. Guardian’a göre ise kitabı bize okutan şey aslında genel çerçevesinden çok anlatım dili ve Cocker’ın karakterini şekillendiren ‘ün’ü dışındaki detayları anlatım biçimi. Good Pop Bad Pop, pop müzik incelemesi için oldukça ideal.

Jann S. Wenner | Like a Rolling Stone: A Memoir – Rolling Stone

Rolling Stone dergisinin ortak kurucusu Wenner’in kendi hikayesini anlattığı kitabı Like A Rolling Stone yıllar boyunca John Lennon, Bob Dylan, Bruce Springsteen ve Bono gibi isimlerle olan sohbetlerini de paylaştığı bir anı kitabı. Ancaki kitabın içeriği aslında 50 senelik Amerikan müzik ve politik yaşantısının özeti gibi. Dönem konjonktüründe yayıncı olmanın perde arkasını da Wenner’dan okuduğumuz Like A Rolling Stone aynı zamanda Wenner’in pişmanlıklarını da anlattığı bir anı kitabı. Yayıncı arkadaşlarımızın favori adayı olacağından eminiz.

Richard T. Rodrigez | A Kiss Across The Ocean – Rolling Stone

İngiliz Post-Punk akımını temeline oturtan A Kiss Across The Ocean’da Rodrigez’in Amerikan Latin müziğini de anlattığı, özellikle de 1980’lerden itibaren bu iki müziğin nasıl kol kola ilerlediğini incelediği bir inceleme demek de mümkün. Müziğin farklı kültür ve toplumlardaki birleştirici gücüyle birlikte  pop açlığının dönüşerek nasıl kendi doyuruculuğunu yarattığını okuyoruz Rodrigez’in dilinden. Arz talep olarak işlenmiş bu müzik incelemesini okumalısınız.

Danyel Smith | Shine Bright – Rolling Stone

‘Pop müzikte siyah bir kadın olmanın kişisel hikayesi’ olarak özetlediği kitabın yazarı ve ‘Black girl Songbook’ isimli podcastin host’u Danyel Smith’in anı kitabı Shine Bright. Whitney Houston, Maria Carey ve Aretha Franklin gibi isimleri kutluyor Smith. Kendisinin de içinde bulunduğu sektörde ne kadar kutlanmak ve anlaşılmak istiyorsa aynısını diğer siyah kadın sanatçıların da anlaşılmasını dilediğinden bahsediyor. Dönemin koşullarında kendini anlatma ve anlaşılmak üzerine yazılmış harika bir kitapla karşı karşıyayız.