Hakan VAROL
@hakanvaro
13 – 15 Aralık tarihleri arasında Palandöken’de düzenlenecek olan ICEBREAK, dördüncü yılında Türkiye’nin pek çok şehrinden gelen katılımcılara ev sahipliği yapacak. JoyGrup organizasyonu ile düzenlenen festivalde HappyHour, After Ski, Lobi ve Gece Etkinlikleri Polat Erzurum Resort’ta kurulacak 3 farklı sahnede gerçekleşecek.
13 Aralık Cuma After Ski etkinliğinde sahne alacak olan Cezave Anıl Piyancı‘yı, aynı gün gece etkinliğinde sahne alacak Deeperise takip edecek. 14 Aralık Cumartesi After Ski etkinliğinde Mor ve Ötesi, ardından gerçekleşecek Pera konseri sonrasındaAbdullah İnal performansı ile festivalin kapanışı yapılacak. Bu festival öncesinde, 11 yıldır müzik eventlerinde önemli rol oynayan JoyGrup’un sözcüsü Emrah Doğan ile grubun hem kimliğini tanıdık hem de IceBreak’ten diğer organizasyonlarına kadar neler yaptıklarını detaylarını öğrendik.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Joy grubu neler yapar, nasıl kuruldu?
Joy grup 2008 yılında kuruldu. Liseden 3 arkadaş olarak çıktık bu yola. Üniversitelerde dağıldık ama ilk yılımızda grubumuzu kurduk ve sonra faaliyete başlayalım dedik. Hikayeye JOY Fest. ile başladık. Geçen yıl 11. senesini gerçekleştirdik. Biz kitlelerle bire bir iletişim kurduğumuz için her şey hep yolunda gitti. Satış gücü kendimizdik. Üniversiteli öğrencilere satışlarımızı yaptırıyorduk. Güzel sayılarla güzel partiler yapınca işleri büyütme kararı aldık. Önce yerli isimlerle etkinlik yapmaya başladık sonra yabancı isimlerle çalıştık. Döneminde Prenses Hotel’de yeni yıl partisi yapmıştık. Ozan Çolakoğlu, Suat Ateşdağlı ve Cihat Uğurel ile ilk büyük organizasyonumuzu yapmıştık. Sonra Hilton’da yapmaya başlamıştık. O zamanlar en zayıf halka olarak bizi görüyorlardı. “Kim bu JoyGrup?” diyorlardı ama tüm biletlerimizi o zaman bitirmiştik. Online’dan ziyade biz sıcak satışa önem verdik. 4 yıl üst üste İstanbul’un en başarılı yılbaşı organizasyonlarını yaptık. Hiçbir partimiz 3bin kişinin altına düşmedi. Yılın 12 ayı farklı farklı etkinlikler yaptık.
Siz 3 ortaksınız fikir ayrılıklarınız oluyor mu?
Biz çok yakın 3 arkadaştık ve farklı üniversitelere gitsek de fikir ayrılıkları yaşamadık. Emre Demirtaş ofisin mali işlerine bakıyor. Erol Özdemir operasyon kısmındadır o yönetir etkinliği ben ise daha çok marka iletişim ve sponsorluklar ve reklamlar ile ilgiliyim. Dağılımımız bu şekilde herkes yetenekli olduğu alanda bir bütün oluşturuyoruz.
11 yıldır müzik sektöründesiniz bu süreçte neler değişti?
Eskiden DJ önemliydi ama şimdi sadece DJ ile bitmiyor olay artık katılımcılar sadece DJ’ye bakmıyor. İşin içinde bir prodüksiyon görmek istiyor. Sahne tasarımına bakıyor, etkinlik mekanın dizaynından yerleşim planına kadar her şeye çok dikkat ediyorlar. İnsanlar kaliteli müzik dinlemek istiyorlar. Açıkçası kitle baya bilinçlendi. Bu da bizi çok daha iyi yapmaya zorluyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Rakiplerinize göre çok gençsiniz. Diğer organizatörlere göre farkınız nedir? Yeni nesilsiniz istediğiniz gibi uçabiliyor musunuz?
Biz kitleden hiç uzaklaşmadık, iç içeyiz. Her etkinlikte gençlere yer veriyoruz. Gençlere ekstra para kazanma şansı yaratıyoruz. Öğrenci DJ’lerimiz var, birçoklarına göre no-name ama biz mutlaka yer veriyoruz. Kendilerini ispat etme şansı veriyoruz. Onlarla sürekli iletişimde olmak büyük artı.
Öğrencilere bilet sattırma potansiyeliniz var. Bu çok farklı bir uygulama bunun hakkında bilgi alabilir miyim?
İstanbul’daki bir çok alanda temsilciliklerimiz var. Buradaki arkadaşlar kendi çevreleri ile bizim etkinliklerimize katılıyorlar. Hem para kazanıyorlar, hem de belli kotayı geçince isterlerse de etkinliğin operasyonunda da yer alıyorlar. Bu onların kişisel gelişiminde de yol almasını sağlıyor. Gençler için çok fazla artımız var. Çocuk çok başarılı olabilir. CV’si çok iyi olabilir ama iletişimi zayıfsa üniversiteden sonra da çok iyi yerlere gelemeyeceğini düşünüyoruz bu kişilerin. Kendini ne kadar iyi anlatabilirsen o kadar iyi yerlere gelebilirsiniz. Ülke de en zor şey eğlence satabilmek bu çocuklar eğlenceyi satabiliyorsa birçok şeyi de yapabilirler. Sonrasında da onlara referans oluyoruz iş bulmalarında özellikle sponsorlarımıza öneriyoruz. Öyle ki bu öğrenciler farklı farklı işlere girip kurumsal ,işlerde onlar bize dönüyor buda bizi çok mutlu ediyor.
En zor şey neden eğlence satmak?
Herkes her yere gitmek istiyor ama birileri bizi dürtmedikçe kimse bir yere gitmiyor. Konuştuğumuzda herkes ah süper etkinlik ben buna gitmeliyim diyor ama tembellik olunca da gitmesem mi diyebiliyoruz. Bunu hepimiz söylüyoruz. Bu öğrenciler diğerlerini motive edip harekete geçmesini sağlıyor.
Öğrencilerin eline bilet veriyorsunuz bunu kaybettim, çaldırdım derse ne diyorsunuz?
Açıkçası hiçbir şey yapmıyoruz. Bunların hepsi bizim kardeşlerimiz. İş yaptığımız partnerlerimiz. O çaldırdım diyorsa çaldırmıştır. Canı sağolsun deyip yolumuza devam ediyoruz.
Antalya’daki etkinliklerinizden bahseder misiniz?
Nisan’da, Antalya’da 3 gece 4 günlük bir etkinliğimiz var Joy Fest. Vizeden sonra finallerden önce gerçekleştirdiğimiz bir etkinlik. 5 yıldızlı bir oteli kapatıyoruz. 24 saat müzik oluyor ve 3/4 farklı sahne oluyor. Özgürlükçü ve müzik dolu bir festival yaşıyoruz.
İşinizden dolayı yaşlanmaktan korkuyor musunuz?
Biraz korkuyoruz. Kitle ile bağımızın kopma korkusunu yaşıyoruz. Bir karar aldık ne kadar yaşlanırsak yaşlanalım öğrencilerden kopma taraftarı değiliz her ne yaparsak yapalım.
11 yıldır şirketiniz var artık yeni nesle göre bir sonraki kuşaksınız. Yeni jenerasyonun beğenilerinde şaşırdıklarınız bu tutmaz dediğiniz imsilerin tuttuğu gibi şaşkınlıklarınız oluyor mu?
Oluyor ama bunu minumuma indiriyoruz .kararları biz alsak da mutlaka gençlere danışıyoruz. Sürekli ekimiz var 10-15 kişilik öğrenci ekibimiz bu grup bizim için araştırma yapıyor.
Sektörel olarak en çok sizi ne zorluyor?
İstanbul’da mekan bulmak bizi çok zorluyor. Eskiden kolaydı. 500-600 kişilik mekanlar bolca var ama işler büyüdükçe 5bin kişi için kapalı alan bulmak zor. Sponsor açısından zorluk çekiyoruz çünkü dolar, euro bizim için çok etkili çünkü genelde yabancı isimler ile çalışıyoruz. Olaya şöyle bakıyoruz. Bunu ben yapmayım, o yapmasın kim yapacak peki. Elini birilerinin taşın altına sokması gerekiyor. Bu pazarda üzerimize düşeni yapıyoruz. İstanbul’da çok ciddi müzikten anlayan bir kitle var ve biz onları kaliteden mahrum bırakmak istemiyoruz. Bazen işlerimizde kafa kafaya çıksak bize yetiyor. Hep bağımızı sıcak tutmak zorundayız. Yabancı ajanslardan isim almazsanız sizler ile çalışmayı bırakıyorlar çünkü… Burada Pazar yok deyip rotasını başka ülkelere çeviriyorlar.
Bu ay Palandöken’de emsalsiz bir festival bizleri bekliyor. İçeriği hakkında neler söylersiniz bize?
2 gece-3 günlük, 15-17 Aralık’ta gerçekleştireceğimiz bir organizasyon. Bu yıl 4. sünü gerçekleştiriyoruz. Amacımız kültür ve sanatı ülkemizin her yanına yaymak. Sadece batı ile sınırlı tutmamak. Bunu yaptıktan sonra gördük ki ülkenin her yanında eğlenmeyi isteyen insanlar var. Erzurum, Diyarbakır dememek gerekiyor. Bu ülkenin her yanına gitmek gerekiyor. Geçen yıl Trabzon’da da büyük bir festival yaptık. 4 yıldır Erzurum’a da gidiyoruz ve farklı şehirleri de eklemeyi düşünüyoruz. Kültür sanatı elimizden geldiğince ülkenin her yanına yaymaya çalışacağız.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Aynı tarihlerde İstanbul’da yine büyük bir etkinlik var sanırım?
İstanbul Volkswagen Arena’da büyük bir partimiz var. Ekip olarak 2’ye bölüneceğiz. Zor bir operasyon olacak ama ikisi de çok keyifli ilerliyor. Dünya Dj’lerinin sıralandığı bir liste var. “Vini Vici” bu sıralama da 31. sırada. 1.5 yıl önce getirmiştik çok ilgi görmüştü ve şimdi yoğun istek üzerine tekrar getiriyoruz.
Biraz da isim vermeden dedikodu yapalım. Çok önemli starları ağırlıyorsunuz. İlginç kulis istekleri oluyor mu?
Çok ekstra istekleri olmuyor ama genel olarak Nusret’e çok gitmek istiyorlar. Kuliste ise oraya konan suyun markası bile onlar için önemli. Sadece kulis isteği olarak düşünmeyin asıl teknik olarak isteklerini karşılayabilmek önemli. Sahne istedikleri gibi olmayınca o işe çıkmama gibi bir kararları olabiliyor. Şükürler olsun ki bizde öyle bir durum daha olmadı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Joy grup olarak özellikle çalışmak istediğiniz bir isim var mı?
Var tabii. Kygo ile çalışmayı çok istiyoruz. Müzik tarzı olarak çok beğeniyoruz. Hem çok yoğun hem çok maliyetli ama inanıyoruz ki elbet bir gün olacak.
İceBreg’ten biraz detaylı bahsedelim. Bir günümüz burada nasıl geçiyor?
Saat 12.00 gibi happy-hour partilerimiz başlıyor. Burada kayaktan yorulduğunda keyifli müzikler dinliyor. Saat 17 gibi kayak bitiyor artık. After Ski partileri başlıyor bu da 20.00’a kadar devam ediyor yaklaşık 4 bin kişinin katıldığı dev bir partiye dönüşüyor. Ondan sonra lobi de sponsorların yaptığı aktiviteler başlıyor. 22.00 gibi de artık gece sahnemiz başlıyor. Otelin salonunda oluyor bu etkinlik yaklaşık 04.00’e kadar devam ediyor. Katılımcının bir günü böyle geçiyor. Diğer günlerde böyle geçiyor. Kayak ağırlıklı ya da müzik ağırlıklı etkinleri seçebiliyorsunuz. Oranın pisti çok güzel çünkü. Ayrıca Polat Hotel’de de gece kayaklarını da yapabiliyorsunuz.