“Erişilebilir Müzik”in ilk etkinliği görme engelli çocuklar için tasarlanan özel müze eğitim-deneyim alanı keşfi ve klasik müzik konseri ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde 2 Ağustos 2022 tarihinde yapıldı. Çocuklar dokunarak, duyarak ve konuşarak tarih, kültür, klasik müzik ve bale ile buluştu.
Tasarlanan bütüncül deneyimde çocuklar ilk olarak müzedeki seçili tarihi eserlerin replikalarının olduğu alanı keşfetti, sonrasında ise güneş kursu, çift kulplu çömlek, çıngırak gibi bazı tarihi eserlerin hikayelerinin klasik müzik ile harmanlandığı konseri deneyimledi. 4 müzisyen, 1 balerin ve 1 anlatıcının performans verdiği konserde sesli betimlemeye ağırlık verildi. Çocuklar için 3D printer ile üretilen balerin figürleri, Braille alfabesiyle (kabartmalı) üretilen enstrüman bilgi kartları ve eser isimlerinin yer aldığı konser programı yardımcı materyal olarak kullanıldı. Süreci enstrümanlara dokunarak tamamlayan çocuklar kendileri için tasarlanan bütüncül ve özgün deneyimde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni çok yönlü bir şekilde keşfetme şansı buldu. Etkinlik, birebir iletişimi ve katılımı güçlendirmek için 15 çocuk ile gerçekleşti.
Tüm Çocuklar İçin Kültür ve Sanat!
Kamusal alandaki sanat ve kültür olanaklarının tüm çocuklara ulaşması konusunda pek çok zorluk ve fırsat eşitsizliği yaşanıyor. Bunların başında etkinliklerin genellikle belli bir yaş sonrasını -hatta çoğunlukla yetişkinleri- odak alması ve özel önlemlerle desteklenmesi gereken çocuklara öncelik verilmiyor olması bulunuyor. Erişilebilir Müzik, “Her çocuğun, yaşı ve ihtiyacı özenle gözetilerek bütüncül tasarlanan kültür sanat etkinliklerine katılımı en temel hakkıdır” vizyonuyla çocukları, kapsayıcı sanat ve kültür olanakları ile buluşturmayı hedefliyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
Erişilebilir Müzik, Pek Çok İlke ve İşbirliğine Zemin Oldu!
Bongo Art Project ve Baby Concerts “Erişilebilir Müzik” projesi ile görme engelli çocuklar için Türkiye’de ilk defa Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde bir araya geldi. İlk etkinlik olan “Keşif Gezisi ve Notaların Dansı Konseri”, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Sivil Düşün Programı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gören Kalpler Derneği, Pegasus Havayolları ve Katsan Gıda’nın desteği ile gerçekleşti.
Bongo Art Project iş birliği ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde kurulan Türkiye’nin İlk Görme Engelli Müze ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’nın ilk etkinlik serisi ‘Erişilebilir Müzik’ Baby Concerts ile başladı.
Bongo Art Project’in ilk uygulaması olan Türkiye’de görme engelliler için ilk müze ‘Eğitim ve Deneyim Alanı’na ev sahipliği yapan Anadolu Medeniyetleri Müzesi, görme engellilerin kendi tarihi kökenleri ile bağ kurabilmelerine olanak sağladı. Erişilebilirliğin her alanda olması gerektiği inancı ile Bongo Art Project ve Baby Concerts’ın başlattığı “Erişilebilir Müzik” projesine de ev sahipliği yapmaya başladı.
Klasik Müzik ve Bale Performansları Artık Görme Engelli Çocukları Kapsıyor!
Erişilebilir Müzik, müzelerin temaları doğrultusunda, özel konser ve deneyim serileri ile görme engelli çocukların klasik müzikle ve baleyle tanışmalarını ve bir anlatıcı eşliğinde masal yolculuğuna çıkmalarını sağlıyor.
Kültür ve Sanat Olanakları Çoğalıyor, Erişim Engelleri Aşılıyor!
Bongo Art Project Kurucusu Çiğdem Aslantaş, “İlk etapta Ankara’da bulunan görme engelli çocuklara ulaşmayı hedeflediğimiz projemizin, Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde başlamasının çok ilham verici olduğunu düşünüyorum. Tarih ve kültürün özel ve incelikli yöntemlerle görme engelli çocuklarla buluşması mutluluk verici. Model oluşturmanın ve etkinliklerin devamlılığını sağlamanın etkisi ve başka çalışmalara ilham vermesi açısından oldukça önemli buluyorum.” dedi.
Baby Concerts Kurucu Ortağı Burçin Erdem ise, “BabyConcerts’ı fırsat eşitsizliğine maruz bırakılan çocuklarla buluşturmak kuruluşumuzdan bu yana hayalimizdi. Erişilebilir Müzik projesi tanıtım konserimizle bu hayalin somut ilk adımını atmış olmaktan mutluluk duyuyoruz. Temel çocuk haklarından olan kültürel etkinliklere katılım hakkını önemsiyoruz. Yükümlülük sahiplerinde farkındalık oluşturmak ve süreçte özel önlemlerle desteklenmesi gereken çocuklara yönelik olarak projemizi yaygınlaştırmak istiyoruz.” dedi.