Gökhan KAYA

Ağustos ayı geldi, bu yaz da iyi festival yaptı! Yayın hayatımıza ‘Festivalle Gel 2019’ diyerek başlamıştık, düzenlenen her festival de bizi çok mutlu ediyor. Festivaller devam ederken, özellikle birkaç gün sürecek etkinliklerde dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için sıraladık. Karşınızda, festival kampında hayatta kalma rehberi!

1-Gereksiz yüklerden kaçının
‘Festival modası’ diye bir endişe oluştuğunun farkındayız ama bizim öncelikli tavsiyemiz, yanınıza gereksiz eşya almamanız. Şimdi durum nedir bilemiyoruz ama 2013 Allianz Your Cover verilerine göre festivalcilerin yaklaşık %20’si festivalde yanında hoparlör ve saç düzleştirici bulunduruyor. Seçim sizin! Yine aynı verilere göre, her üç festivalciden biri en az bir eşyasını kaybediyor ya da çaldırıyor. Nahoş bir konu, dikkatli olmakta fayda var.

2- İyi bir çadır
Festivalde rahatlık için iyi bir çadır almanız çok önemli. Malzeme kalitesine göre fiyatlar artabiliyor ama sağlam bir çadırla aşırı rüzgar-yağmur hallerinde bile rahatça uyuyabilirsiniz. Çadır altlığı ve matlar da beklenmedik seviyede konfor yaratabilir. Kurduğunuz yerin sabah güneşi almamasına dikkat etmek gerek. Genellikle geç saatlerde uyuyacağınızı düşünürsek sabah güneşi çok can sıkabilir. Çadıra girmeden önce de mutlaka havalandırmaya özen gösterin. İyi bir havalandırma iyi bir uyku demektir.

3- Uyku tulumu
Uyku tulumunuz festivalin hava durumuna uygun olmalı. Soğuk havalarda kullanılan tulumlar yaz aylarında çok uygun fiyatlara satılıyor ama bunları yazın alıp kullanırsanız, saunada uyuma deneyimine sahip olabilirsiniz. Şişme yatakları da tercih edebilirsiniz ama kapladığı yer ve şişirme sürelerini düşününce pek tavsiye ettiğimiz söylenemez.
4- Çantada ne olmalı?
Çantanızda mutlaka sinek ilacı, şampuan, diş fırçası ve macunu, yedek kıyafetler ve her ihtimale karşı ilk yardım malzemesi olmalı. Sıcaktan korunmak için şapka ve yüksek faktörlü güneş kremi de çok önemli. Terlikleriniz yanınızda olsun, ayakkabılar içinde pişmeyin. Kafa fenerleri çok kullanışlı ama yoksa yine küçük bir fener alın. Powerbank’leriniz mutlaka dolu olsun, festivali doya doya yaşayın, priz kölesi olmayın.

Kulak tıkacı da konfor arttıran bir detay olabiliyor. Binlerce insan var, kimden ne ses çıkacağı belli olmaz. Büyük çantanıza eşyayı doldurdunuz ama gün içinde bununla dolaşmak zor olacaktır. Küçük bir çanta, özellikle bel çantaları bu konuda hayat kurtaran cinsten. Nakit bulundurmayı da unutmayın, kredi kartı geçmeme ihtimali olan yerlerde sıkıntı çekmeyin.

5- Bugün ne yiyeceğiz? 
Hemen her festivalde bol çeşitli yiyecekler bulunuyor. Hatta bazı festivallerde yemek için ayrı workshop etkinlikleri bile ekleniyor. Sıralar bazı festivallerde uzun olabiliyor ama sıra beklemeyi de bir sosyalleşme fırsatı olarak görebilirsiniz. Ayrıca alkol tüketimine de dikkat etmek gerek, sıcaklık ve yorgunlukla birleştiğinde normaldeki toleransınızı gösteremeyebilirsiniz. Bol su içmeye de özen gösterin.

6- Duş-tuvalet meselesi 
Festival alanlarında genellikle 5-6 adet duş bulunuyor. Ancak tavsiyemiz, duş alacaksanız geç saatleri değil, sabah erken saatleri tercih edin. Erken saatlerde genellikle pek sıra olmuyor zira. Deniz kenarında bir festivaldeyseniz denize girip çıkınca plajlardaki duşları kullanabilirsiniz. Böylece hem ferahlar hem yüzmüş olursunuz. Yanınızda tuvalet kağıdı ve ıslak mendil bulundurmayı da tavsiye ediyoruz.

7- Buluşma noktası
Grup halinde gidecek olanlar, kalabalıkta birbirini kaybedebilir. Bu yüzden arkadaşlarınızla önceden ortak bir noktayı gözünüze kestirin ve orayı buluşma noktası yapın. O kalabalıkta telefonunuz da çekmeyebilir, kaybolabilir. Festival alanına girmek için erken hareket edin, yoğunluktan konserleri kaçırmayın.

8- Çevreye dikkat!
Son olarak dikkat çekmek istediğimiz konu, çevre kirliliği. Kişisel çöplerinizi çöp kutusuna atmak ya da dönerken çadırınızı toplayıp festival alanından çıkarmak büyük fark yaratabilir. Tahminlere göre, Birleşik Krallık’ta her yıl müzik festivallerinde 250 bin çadır unutuluyor. Ortalama bir çadır 3,5 kg ağırlığında ve çoğunluğu plastik. Bu da 8700’den fazla pipete denk geliyor. AIF gibi platformlar #justtakeithome gibi kampanyalarına başladı, siz de hepimiz için festival alanlarında çöp bırakmamaya özen gösterebilirsiniz.