Hem ihtiyaç duyduğum işlevi yerine getiren hem de etkileyici tasarımlara sahip olan her şey beni çok heyecanlandırıyor. İşte Cheesy Instruments Co.’nun yaptığı da tam olarak bu. Heyecanla markanın yaratıcısı Ozan Çam ile görüştüm ve kendisine Cheesy’yi sordum. Müthiş bir sohbet eşliğinde kendisinden markayı dinledim. O zaman anlatmaya başlayalım. Cheesy Instruments; iki yıla yakın süredir gitar pedalları, efekt aletleri, synthesizer’lar ve çeşitli deneysel ürünler üreten bir müzik markası. Ozan ise bu markanın yaratıcısı. Tüm bu cihazları sadece el aletleri, çeşitli elektronik parçalar ve bol bol boya kullanarak ortaya çıkarıyor.
Kendi serileri de olan Cheesy, daha çok özel sipariş üzerine kişiye özel tasarımlar yapıyor. Sipariş veren kişiye göre Cheesy serileri ya da kişiye özel ürünler oluşturuluyor. Örneğin iki düğmenin yanına bir başka özellik barındıran üçüncü bir düğmeyi ekleyebiliyor; ya da çevirmeli düğmeleri switch çubuğu haline getirebiliyorsunuz. Bir diğer yandan tasarımı ise tamamen kendi isteğinize göre şekillendirebiliyorsunuz. Hatta hayranı olduğunuz müzik grubunun logosunu ya da herhangi bir şeyin fan art’ını bile isteyebiliyorsunuz. Bu tip özel tasarımlarda ise önce taslak tasarım çıkarılıyor ve onay alındıktan sonra ise üretim başlıyor. Ürünlerin daha çok hangi müzik türüne uygun olduğu bir başka merak konusu.
Bu konuya Ozan, “Gitar pedallarını düşünecek olursak aslında skala çok geniş. Bu tip efekt aletlerini nasıl kullandığınıza göre çokça farklı sonuç alabiliyorsunuz. Ama genelde gitar içeren rock, metal benzeri müziklerde kullanılıyor. Daha da alt janralara dair bir örnek vermem gerekirse Fuzzodharma isimli bir fuzz pedalımız var. Stoner, doom, garage gibi türleri yapan gruplar bolca kullanıyor. Ürettiğimiz synthesizer’lar ise genellikle ‘gürültü üreteci’ olarak adlandırılabileceğinden daha çok deneysel ,psychedelic, elektronik müzik türlerinde kullanmak için daha elverişli” sözleriyle açıklık getiriyor.
Peki, Cheesy Instruments’tan ürün almak için ne yapmak gerek? “Öncelikle kişinin gerçekten ne istediğini iyi bilmesi lazım” diyor Ozan. Sonra kişinin ne istediğine uygun birkaç çözüm yolu oluşturuluyor. Çözüm yollarından en uygun olanınaysa birlikte karar veriliyor. Taslak hazırlandıktan ve onay alındıktan sonra üretime geçiliyor. Kişinin elinde belirli referanslar ve örnekler varsa işler daha düzgün ve hedefe yönelik işliyor. Tüm bu süreç ortalama 1 hafta sürüyor. Bazı müzisyenler çok aykırı şeyler isteyebilir… Peki Ozan ne gibi durumlarla karşılaştı acaba diye merak ettim. “Anlatabileceğim şok edici bir anım yok. Ama genel olarak yaptığım şeyler bir oyuncak bebeğin kafasının içine birtakım devreler yerleştirmek ya da muz şeklinde bir synthesizer yapmak olunca ister istemez benim adıma sürekli ilgi çekici şeyler yaşanıyor. O yüzden ben de bu tip tasarımlar üzerine çalışırken fazlasıyla heyecanlı oluyorum.”
Bu gibi yaratıcı ürünler satan markaları ilgiyle takip ediyoruz. Sizin de ilginizi çektiyse bir kenara not edin.