Zeynep BEŞERLER

Dünya üzerindeki tüm müzik aletlerini biliyor olamazsınız değil mi? Bilseniz bile bu sayı 15-20 arasında tıkanıp kalacaktır. Peki ya en ilginç olanlarını? Mesela bilyeli, üçü bir arada veya temas gerektirmeyen müzik aleti desem? İşte sesini duyup da görmediğiniz, veya dinlediğiniz şarkıda çalınan bu ilginç enstrümanları sizler için derledik.

Çağlama
Gitar ve bağlamanın bazı özelliklerini barındıran Çağlama’yı 2004 yılında Ömür Kılıçaslan icat ediyor. “Gitar tuşesiyle çalınan bir bağlama” olarak nitelendiriliyor. Enstrümanın sapı ise ne gitara ne bağlamaya benziyor, kendine has bir müzik aleti. Teller gitara göre biraz daha uzun olduğundan sap kısmı daha yüksek. Perde düzeni tıpkı gitardaki gibi, logaritmik ilerliyor ve bağlamada bulunan sesleri veren ek perdeler de serpiştirilmiş. Şahsına münhasır bu alet, ülkemizde hem popüler müziği hem de halk müziğini bağlıyor bence.

Theremin
Çalarken temas gerektirmeyen bir müzik aleti, çok ilginç değil mi! Bana biraz sihirbazlık gibi geliyor ama dünyanın ilk elektronik müzik aleti olarak kabul ediliyor. İsmini Rus profesör Leon Theremin’den alan bu çalgı, 1928’de icat ediliyor. Kontrolü iki anten arasında sağlanıyor ve antenler çalan kişinin ellerinin pozisyonunu algılıyor. Bir el ile titreşim dalgaları gönderiliyor, diğer el ile de sesin şiddeti ayarlanıyor. Theremin bunların yanı sıra pek çok filmde de kullanılmış kendine has bir çalgı olarak karşımıza çıkıyor. Tınısı biraz ürkütücü…

Elasticsynth
İlk bakışta spor aleti gibi görünse de öyle değil aslında! New York Üniversitesi’nde elastik bantlar kullanılarak üretilen müzik aleti, elastik şeritlerin esnemesini ölçen bir algılayıcı kullanıyor. Esneme ile oluşan sinyali sese dönüştürüyor. Şu an için ben pek sevmedim ama kim bilir ileride daha popüler hale gelir belki eigensharp gibi…

Eigenharp
Üçü bir arada bunların…Tuş var, hem telli hem de üflemeli. John Lambert’in icat ettiği Eigensharp, gerçekten harika işler çıkartabilecek türden bir müzik aleti. 60 yılın en yenilikçi müzik aleti olarak görülüyor. Bu müzik aletine efekt pedalları ve mikrofon da bağlamak mümkün. Dilerseniz bilgisayarınıza bile bağlayabiliyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere fiyatı biraz pahalı. Ancak hem saksafon, hem piyano bir de gitarı bir arada çalabileceksiniz, bir düşünün emin olun buna değer!

Hydraulophone
Hava yerine su basıncı ile çalışan bir müzik aleti. Yapısında vana, mil ve deliklerden oluşan müzik aletinde ses, suyun püskürtülmesiyle elde ediliyor. Çeşitli notalar akışın delikler ve mile dokunuşuyla ortaya çıkıyor. Bu müzik aletleri adeta hayal sınırlarımızı zorluyor, sizce de öyle değil mi? Parmaklara dikkat kuru üzüm olmasın çalayım derken!

Alphasphere
Oyuncak gibi gözüken bu alet, İngiltere’de icat edildi ve elektronik müziğin daha da gelişmesine katkı sağlayacak gibi gözüküyor. “Bir dizi mantık çerçevesinde programlanan elektronik sesler oluşturması” olarak tanımlanıyor. Enstrüman 2010 yılında hayatımıza girdi.

Tenori-On
İlk bakışta bana 90’lardaki oyuncağım tamagotchi hatırlatsa da, japon yapımı bir müzik aleti Tenori-on. 2008 yılında üretilen bu alet, müzik ve görüntüyü bir arada sunuyor. Müzikle ilgilenen herkesin deneyebileceği bu alet, dokunuşlarınızı algılıyor ve ortaya ilginç sesler çıkıyor. Fiyatı diğer müzik alerlerine oranla çok pahalı değil.

Beatbearing
Hazır 90’lar demişken aklınıza özenle biriktirdiğimiz bilyeler de gelmiş olmalı. Misketlerle çalışan bu müzik aleti, Peter Bennett tarafından icat edilmiş. Nota çıkışlarının delikler halinde bulunduğu bir ızgaraya yerleştirilmesi ile ortaya çıkan ilginç enstrümanlar arasında yer alıyor.

Published On: 1 Eylül 2019Categories: GenelTags: , ,