Müzik yazarları tarafından yılın en çekici albümü olarak gösterilen ilk albümlerinden 8 sene sonra Ait ve Dair ile sahalara geri dönen Kül grubuyla bu süreçte yaşadıklarını, yeni albümlerini ve gelecek planlarını konuştuk.
❏ Ara vermek sizde neleri değiştirdi?
Mehmet: Hiç durmadık, neredeyse 2,5 sene önce elimizdeki materyalleri toplamaya başladık. O zamana kadar birlikte çalabilmeye, kendimizi geliştirmeye daha çok odaklandık galiba… Hayat da çok etkin bir şekilde üretken olmamıza pek izin vermedi diyebiliriz.
❏ Stüdyo ve lansman süreçleri nasıldı?
Arın: Biraz ince eleyip sık dokuyan bir ekibiz. Albüm kayıt süreci biraz zorlu oluyor. Müzik grubunun kendini geliştirdiği ve yeni şeyler keşfettiği iki habitat var kanımca: Stüdyo ve sahne. Kayıt sürecinden kendi adıma en büyük kazanım, kendimde ve arkadaşlarımda gelişen, değişen şeyleri gözlemlemek oldu. Lansman ise çok keyifliydi. Nicedir sahneye çıkmamıştık, o enerji insana çok güzel şeyler hatırlatıyor.
Akay: Kayıt süreci biraz sancılı ama çok eğitici bir süreç oldu hepimiz için. Daha doğrusu ortaya çıkan işin içimize sinmesi biraz zaman aldı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
❏ Başka kariyerleriniz var. Müzikten öncelikli beklentiniz para değil. Nedir sizi albüm çıkarmakta motive eden?
Arın: Ben albümleri grupların günlüklerine benzetiyorum. ‘Sevgili günlük…’ diye başlıyor her albüm. O dönemde neler yaşamışız, neler görmüşüz, neler hissetmişiz… Bu sound ile ana akım endüstride bir köşe başını tutabilmek zor malum; o yüzden evet, öncelikli beklentimiz para değil. Gönlümüz.
Akay: Kül olarak temelde müzikle para kazanmak hedefimiz değil ama bazı şeyleri hayata geçirebilmek için paraya ihtiyaç duyduğumuz gerçeğini değiştirmiyor.
❏ Bundan sonra teklilerle mi ilerleyeceksiniz?
Mehmet: Albüm çıkarmaya karar versek bile öncesinde tekli çalışmalar yapacağız.
‘Dengeyi bulmak lazım’
❏ Müzik dünyasında bağımsız gruplar menajerlerle çalışmayı reddetmeye başladı. Sizde bu işleyiş nasıl gidiyor?
Mehmet: Bu konuda şanslıyız yakın dostumuz, yol arkadaşımız Serkan Fidan bize destek veriyor ve birçok konu olacağından daha kolay hallediliyor. Bir yandan da aramızda menajerlik konusunda hem okullu hem de tecrübeli olan Akay da grup içinden menajerlik yaparak ona destek oluyor.
Akay: Müzisyenlerin katıksız bir şekilde üretimlerine odaklanabilmeleri için yönetim konularında profesyonel menajerlerin elzem olduğuna inanıyorum. Tabii ‘Ne de olsa menajerimiz var’ deyip bu konuları hiç merak etmemek de bir müzisyenin gelişimi için pek akıllıca değil doğrusu. Dengeyi bulmak lazım. Ben elimden geldiğince grup içi iletişimde ona destek olmaya çalışıyorum.
❏ Albümde şarkılara isim verme süresi nasıl oluyor?
Arın: Şarkıları oluşturduğumuz temaların, gitar riff’lerinin belirli tılsımları oluyor. Kendi adıma bu hisler ve şarkıları oluşturan dizeleri birbirlerine bağlamaya çalışıyorum. Bir çeşit şiir formatında küçük hikayecikler kuruyoruz; benzetmeler ve anlam kesişimleri ile örülü. Şarkıların isimleri de bu süreçte belli oluyor.
Akay: Albümün iskeleti ortaya çıkınca tek tek şarkıların ve bütün hikayenin gidişatını da göz önünde bulundurarak şarkıların isimlerine genelde hep birlikte karar veriyoruz. Ait ve Dair özelinde, süreç boyunca şarkıların isimleri en az 2-3 kere değişmiştir. Albümün ismini belirlememiz kabaca 3 haftamızı aldı.
❏ Konser takviminiz nasıl?
Mehmet: Ay sonu yayınlanmasını beklediğimiz bir klibimiz var, albümün ilk video klibi.
Akay: Albümü sahnede canlı icra etme konusunda çok heyecanlıyız. Önümüzdeki dönem için planlanmış Kuşadası Gençlik Festivali, İstanbul Milyonfest ve Zeytinli Rock Festivali konserlerimiz var. Herkesi bekleriz.