Ece ULUSUM
@eceulusum
Yerli rap müzik tarafında çeşitli iş birlikleri kulağımıza çalınıyor. Kamufle işleri sahne projesine dönüştürdü. Caz ve rap müziği sahneye taşıyan Nazdrave‘den sonra, Volkswagen Arena’da orkestra eşliğinde sahneye çıkan Kamufle, One Love Festival 15‘te rap şarkılarını farklı sound’larla seslendirecek. Ana akımın göbeğine oturmasıyla birbirine benzeyen rap şarkılar dinleyiciyi yormuşken bu tür projeler ufuk açıcı. Nicelerine. Kamufle ile rap ve caz müziği konuştuk. 20 Temmuz’da da izleyeceğiz…
❏ One Love sahnesine Kamufle & Brothers projesiyle çıkacaksın. Bu proje nasıl ortaya çıktı? Hangi enstrümanlarla sahnede olacaksın?
İlk başladığım dönemlerden beri hayalimdi enstrüman eşliğinde konser vermek ama o dönemler hem sosyal çevre hem de imkanlar çok elverişli değildi. İlk olarak Moral grubuyla bu projeyi Kamufle Moral Band olarak hayata geçirip sonrasında kendi bireysel ekibimi kurarak funk bir orkestraya dönüştürdüm. Barış Demirel (Trompet), Özgün Tuncer (Saksafon), Yiğit Avcı (Klavye), Caner Şahin (Bas gitar), İbrahim Bayçöl (Davul), Ufuk Alkan (Elektro gitar) ile bir ekip oluşturduk ve enerjilerimiz gayet uyuşuyor.
❏ One Love’da sahne almak senin için ne ifade ediyor?
One Love daha öncelerde seyirci olarak gittiğim ve ‘Ulan şurada sahne alsam ne güzel olur’ diye dillendirdiğim babacan bir festival. Sonunda burada sahne alacak olmam benim için her şeyin yolunda gittiğini kanıtlıyor. Çok mutluyum.
❏ Back on Stage yarı yıl raporu konumuzda rap ve caz müziği daha çok bir arada göreceğimizi yazdık. Seni Ediz Hafızoğlu‘yla sıkı bir proje de görmüştük. Senin yorumun nedir? Bu tarz yeni projeler olacak mı?
Bu kültürün kökü Amerika’dan geliyor. Caz, soul ve funk müzik olmasaydı ya da Afro-beat olmasaydı hip-hop ritimleri break dance ve beat making kültürü katiyen olmazdı. Bu işin hamurunda caz var. O bakımdan Nazdrave ekibiyle dirsek temasına geçmek bir hayalimi gerçekleştirdi. Nazdrave x Rap projesi yakın zamanlarda sesini daha da çok duyuracak.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
indim diirelerine. bilmem nirelerine. gaytan bıyıklarımı sürsem nirelerine!
❏ Rap müzikte DJ dışında çoğunlukla sahnede tek başınasın. Orkestrayla sahneye çıkmak senin için nasıl bir deneyim?
İkisinin de tadı bambaşka öncelikle! DJ ile beraber başladı bu iş. Onlar plakları loop etmeseydi biz dörtlük ölçülere rap yapamazdık. Ama orkestra bu işin ne kadar zengin ve heybetli yapılabileceğini kanıtlıyor. Arkanda güçlü bir destek ve müzikal hakimiyet hissettiriyor. Ekip arkadaşlarınla uyum ve prova sonucunda ortaya çok değişik doğaçlamalar ve enerji patlamaları çıkıyor.
❏ Videoyla beat yapımı hakkında bilgiler veriyorsun. O fikir nasıl ortaya çıktı?
Önceliğimi şu an solo albüme verdim! Yıllardır beat yaparım. Evde boş zamanlarımı ‘İnsanlara neden arz etmeyeyim’ diyerek videolama kararı aldım ve Kamufle Biit Yaptı serisi ortaya çıktı.
❏ Festivalde nasıl bir şarkı listesi olacak?
Hayale Daldım, Olumsuzluklar albümümden seçkiler ve çıkardığım solo işlerden oluşan bir repartuvar olacak ama bunlar albümde ya da Spotify’da duyduğunuz gibi çalmayacak! Funky groove ve hafif rock’n roll harmanlayarak salt hiphop dinleyeceksiniz.