Ece ULUSUM
eulusum@hayhuy.co

Şef ve solist olarak dünyanın en iyi orkestralarına konuk olan Yuri Bashmet; virtüözlüğü ve tarzıyla müzik dünyasında viyolaya farklı bir önem kazandırmayı başarmış bir müzisyen. 20 Haziran’da Aya İrini Müzesi’nin büyülü atmosferinde Moskova Solistleri ile beraber gerçekleştireceği konserine sayılı günler kala başarısını ve müziğe bakışını konuştuk.

❏ Sizce başarının anahtarı ne? Tutku ya da sıkı çalışmak?
Benim için başarının anahtarı her şeyden önce sevgi. Müziği ve tüm hayatım boyunca yaptığım işi çocukluğumda sevdiğim gibi sevmeye devam ediyorum. Kesinlikle mutluyum. Sevdiğim ve onsuz yapamayacağım işi yapıyorum ve karşılığında para kazanıyorum. Şaka gibi! Her konser öncesinde yapılması gereken provalar ve hazırlıkları sebat ederek yapmamı sağlayan şeyler sevgi, tutku, düşünce ve hislerimi dışa vurmak arzusu.

❏ Dünya çapındaki turnelerden nasıl tecrübeler kazanıyorsunuz?
Kesinlikle farklı. Yeri fark etmeksizin her konser için aynı heyecanı duyuyorum. Hiçbir ülke ya da konser alanını birinden daha önemli görmüyorum. Sahnede her zaman tüm enerjimi yansıtmaya çalışıyorum. İstanbul’da daha önce bulundum ve seyircisi harika. Çok duygusal ama dikkatli, sevgi dolu ve müziği algılayan bir kitle. Burada sahne almayı çok seviyorum.

❏ İstanbul’daki konseriniz çok özel bir mekanda gerçekleşecek. Orada daha önce çaldınız. Performansınızı etkiliyor mu?
Mekanda, duvarlarında. yüzyılların tarihi dokusu hissediliyor. Tarihi dokunun olduğu yerler duygusal bir iz bırakıyor. Bu, konser sırasında seyirciye yansıtmayı umduğum bir his.

‘2 SAATİ BİZİMLE YAŞAYIN’

❏ Bu sene festivalin teması ‘Var Olanın Aydınlığı, Var Olmanın Karanlığı.’ Bu tavırla ilgili ne düşünüyorsunuz?
Festivalin temasını duyduğumda konserimizle nasıl ilişkilendirilebileceğini düşündüm. Birkaç gün sonra, benim için müzik ve sahne performansının karanlık ve aydınlığı oluşturmanın yolu olduğunu anladım. Bir konser sırasında müzisyenler ve –umarım- dinleyici yeniden doğar ve duygusal anlamda yakınlaşırız. Konser sırasında, kendi hayatımızdan çok daha yüce olan ve hepimizi etkileyen bir yolculuğa çıkıyoruz.

❏ Festivalde bir ödül alacaksınız. Ödüller sizin için ne ifade ediyor?
Utangaç değilim. Takdir görmekten hoşlanıyorum. İstanbul Müzik Festivali’nde daha önce çok kez sahne aldım. Festivali de, şehri de seyirciyi de seviyorum. Bu nedenle ödül benim için önemli ve hoş.

❏ İstanbul’daki konserinizde seyirciyi nasıl bir deneyim bekliyor?
Gelin ve hayatınızdan 2 saati bizimle yaşayın. Bizimle müzikal yolculuğa çıkın. Dahası, yakın arkadaşım Alexander Tchaikovsky’in yeni eserinin prömiyerini bekliyorum. Bence festivalde yeni bir müziğin doğması ve seyircinin orada olması çok önemli. Ben de festivallerde yeni müzikleri sahnelemeye çalışıyorum ve İstanbul’da daha önce duymadığınız bir eserin olacağını söylemekten mutluyum. Seyirci için oldukça ilginç olacağına eminim.

Published On: 1 Haziran 2019Categories: Pano, RöportajTags: , ,