Ahmet YATĞIN
@ahmetyatgin

Table Records, geçen ay incelediğimiz do it yourself yani DIY müzisyenlerin yereldeki en sıkı temsilcilerinden biri, bağımsız bir plak şirketi. Ankara menşeili şirket kurulalı henüz bir yıl olsa da kadrosu ilgi çekici:Fanikedi, Ciermento Ferforte, Wave Flipper, Ozan Çam gibi özgün isimlerle çalışıyor, onları destekliyorlar. Bu plak şirketinin çalıştığı isimleri yakından takip etmekte fayda var zira Lin Pesto’nun müzikal yolculuğunun başında onlar yanındaydı. Plak şirketi işi bir nebze eğlenceye ve kendini tanıtmaya dökerek geçen ay Kadıköy Karga Bar’da 5. Table Records Gecesi düzenledi. İyi müziklerin başrolde olduğu gecede takdirleri toplayan plak şirketine birkaç soru sorma fırsatı yakaladık. Table Records’u daha yakından tanıyın. Ayrıca logolarına bayılıyoruz!

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Table Records (@tablerecordlabel)’in paylaştığı bir gönderi ()

ο Bağımsız plak şirketlerini daha iyi anlamak için soruyorum, Table Records diğer şirketlerden neyi farklı yapıyor?
Genel olarak bağımsız plak şirketlerini major plak şirketlerinden ayıran fark, gelirin bölüşümü konusunda  sanatçılarıyla kurdukları ilişkilerde daha eşitlikçi konumlanmaları diyebiliriz. Table Records olarak sanatçılarımızla herhangi bir yazılı ve resmi sözleşme yapmıyoruz. Bağımızı tamamen birebir iletişim ve arkadaşlık üzerinden inşa ediyoruz. Biz müziğin yapılabileceği, paylaşılabileceği kolektif bir çatı oluşturuyoruz. Bu çatı içerisinde dayanışma ve iletişim dışında sanatçılarımızdan herhangi bir beklentimiz yok.

ο Dijitalleşen dünyada plak şirketler sizce nasıl konumlanıyor?
Majör plak şirketleri adına konuşamayız ama bağımsız plak şirketleri bizce hâlâ aracı konumlarını koruyorlar. Bir yandan dijitalleşme sayesinde sanatçılar ile plak şirketleri arasındaki erişim ve iletişim de kolaylaymış oldu.

ο Bağımsız olmanın en iyi ve en kötü tarafı nedir?
İyi tarafı bağımsız olmak. Kötü tarafı ise maddi zorluklar.

‘HERKES BİZİMLE İLETİŞİM KURABİLİR’

ο Yeni sanatçıları nasıl keşfediyorsunuz? İsteyen herkes sizle iletişim kurabilir mi?
Sosyal medyayı, dijital ve basılı yayınları takip ediyoruz. Konserlere gidiyoruz. Bu sırada sound’umuza ve tavrımıza yakın hissettiğimiz sanatçılarla iletişime geçiyoruz. İsteyen herkes elbette bizimle iletişim kurabilir.

ο Sizden çıkan bir sanatçının ana akımda boy göstermesi herhangi bir yabancılaşma duygusu ile sizi karşı karşıya bırakır mı? Nasıl hissedersiniz?
Popülerleşmeye veya bu işten para kazanılmasına karşı değiliz. Ana akıma dahil olmadan da popüler olup ekonomik bir süreklilik oluşturulabileceğini düşünüyoruz. Günümüzde bunun örneklerini de görüyoruz.

ο Nasıl planlarınız var?
Önümüzdeki sezonda Ankara ve İstanbul’da çok sayıda etkinlik planlıyoruz, bir yandan da yeni yayınlarımızın da eli kulağında. Yurt dışı kolektifleri ve kanalları ile de iletişim halindeyiz, güzel haberler bizi bekliyor. Son olarak da bu sene fiziksel kopya yayınlarına daha çok odaklanmayı düşünüyoruz.