Punk rock’ın vaftiz annesi, şair, yazar ve sanatçı Patti Smith, bu sonbaharda yayınlanacak yeni anı kitabıyla okurlarıyla buluşmaya hazırlanıyor. Yayıncıları tarafından “şimdiye kadarki en samimi ve vizyoner eseri” olarak tanımlanan ‘Bread of Angels’, Smith’in çocukluğundan şöhrete yükselişine ve ardından gözlerden çekildiği döneme kadar uzanan bir yaşamı kapsayacak. Kitabın yayın tarihi de sanatçı için özel bir anlam taşıyor.
Yaşayan Efsaneden Yeni Bir Yaşam Anlatısı: ‘Bread of Angels’
Patti Smith, sadece müziğiyle değil, aynı zamanda güçlü kalemiyle de nesilleri etkilemiş bir isim. Özellikle 2010 yılında prestijli Ulusal Kitap Ödülü’nü kazanan ve uzun süreli partneri, dostu fotoğrafçı Robert Mapplethorpe’a yazacağına söz verdiği anı kitabı ‘Çoluk Çocuk’ (Just Kids) ile edebiyat dünyasında da kendine sağlam bir yer edinmişti. Şimdi ise Smith, yayıncılarının deyimiyle “en samimi ve vizyoner eseri” olarak nitelendirilen yeni bir anı kitabıyla geri dönüyor: ‘Bread of Angels’.
Bu sonbaharda, 4 Kasım 2025’te raflarda olacak kitap, Smith’in işçi sınıfı ailesiyle Philadelphia ve Güney Jersey’de geçen çocukluk yıllarından, New York sanat sahnesinde bir punk rock ikonuna dönüşmesine ve ardından kamusal hayattan bir süreliğine çekilmesine kadar geniş bir yelpazeyi ele alacak. Smith, kitabın yazım sürecine dair yaptığı açıklamada, “Bu kitabı yazmak, bir ömrün güzelliği ve kederiyle boğuşarak on yılımı aldı,” diyor ve ekliyor: “Umarım insanlar ihtiyaç duydukları bir şeyi bulurlar.” Bu sözler, okurları yine derinlikli ve kişisel bir yolculuğun beklediğini işaret ediyor.
Anlamlı Tarih ve Geçmişin İzleri
Kitabın 4 Kasım’da yayınlanacak olmasının da özel bir anlamı var. Bu tarih, hem Robert Mapplethorpe’un doğum günü hem de Smith’in merhum eşi Fred “Sonic” Smith’in ölüm yıldönümü. Bu tesadüf, kitabın Smith’in hayatındaki bu iki önemli figürle olan bağını ve belki de onlara bir saygı duruşu niteliği taşıdığını düşündürüyor. Smith daha önce Mapplethorpe ile ilişkisini anlattığı ‘Çoluk Çocuk’un yanı sıra, eşi Fred “Sonic” Smith ile ilişkisine odaklanan ‘M Treni’ (M Train) ve arkadaşı Sandy Pearlman’ın ölümü, popülizmin yükselişi, iklim krizi ve 70. yaş gününe yaklaşırken hissettikleri üzerine kurulu ‘Maymun Yılı’ (Year of the Monkey) gibi anı kitapları da kaleme almıştı. ‘Bread of Angels’, bu zengin edebi külliyata yeni ve muhtemelen en kişisel halkayı ekleyecek.
Kitabın İngiltere’deki yayıncısı Bloomsbury Trade’in başkanı Alexis Kirschbaum, Smith’i “yaşayan bir efsane” olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Şarkı sözleri ve müziği nesillere ilham verirken, kitapları onu son 50 yılın en sevilen ve etkili yazarlarından biri yaptı. ‘Bread of Angels’ onun bir yazar olarak konumunu teyit ediyor.” Kitabın yayın tarihi, aynı zamanda Smith’in ilk albümü ‘Horses’ın 50. yıl dönümü turnesinin Avrupa ve ABD ayakları arasına denk geliyor.
Müzik ve edebiyatın yanı sıra görsel sanatlar ve fotoğrafçılıkla da uğraşan, eserleri dünya çapında sergilenen Patti Smith, 2007’de Rock and Roll Hall of Fame’e kabul edilmiş, ASCAP Kurucular Ödülü, İsveç Polar Müzik Ödülü ve Fransa’nın Légion d’honneur nişanı gibi sayısız ödüle layık görülmüştü. ‘Bread of Angels’, bu çok yönlü sanatçının yaşamına ve iç dünyasına yeni bir pencere açmayı vaat ediyor.