Artık çağ dijital, algoritmalar sağ olsun bizi tanıyor ve ona göre hazır listeyi önümüze sunuyor. Ancak keşfetme güdümüzü, benzeri parçaları önümüze ısıtıp ısıtıp koyarak baltalamıyor mu? Hiç duymadığımız tınılarda ve dillerdeki parçaları dinlemek için ayrı bir mesai harcamak gerekiyor. Bu da çoğumuz için zor. Birkaç yıl önce internette Alaska’nın müzik türlerine dair araştırma yaparken karşıma çıkan Radioooo.com uzun zamandır tüm derdime deva. Beni ansızın yakalayan şarkılar bazen çok şaşırtıyor bazen güldürüyor.

2012’de alfabetik, tarihsel dönemlere ve coğrafyalara ayrılmış bir müzik listesi hazırlayıp yayınlama fikrini bulan müzisyen Benjamin Moreau hemen işe koyuldu. Konsepti, yapımcı olan arkadaşı Raphaël Hamburger’e götürdü ve aylarca üzerinde çalıştılar. Sitede yer alan haritayı Radiooooo’nun sanat yönetmeni olan ressam Noemi Ferst tarafından elle çizdi. Üzerine çeşitli grafikler eklendi ve 2013’te halka açıldı. İsimdeki 5 ‘o’ harfi de 5 kıtayı sembolize ediyor.

Moreau’ya ulaştık bize projesini anlattı, “Radiooooo.com merakı ve bilgiyi teşvik etmek, dünyanın güzelliklerini keşfetmek için adanmış bir müzikal zaman makinesi. Bu akademik bir çalışma değil, tamamen sübjektif. Yani dinlediğiniz dünyanın tüm müziği değil, Fransız kulakları tarafından yapılan bir eleme var.” Dünyanın tüm müziği değil ancak 40 binden fazla parça var ve üyeler sayesinde sayı her gün artıyor. Aklıma hemen telif sorunu geliyor, zira YouTube’da anında engelleniyorsunuz bu kadar eserin telif hakkıyla nasıl başa çıkıyorlardı? “Telif hakkıyla ilgili her zaman bir sorun var! Ama biz Fransız tabanlı bir web #radyoyuz ve yeniden dağıtım kurallarında Fransız yasal haklar sisteminden faydalanıyoruz” diyor Moreau. Ekbin tüm dikkati Radiooooo’da. Şu an aylık trafikleri 300 binin üzerinde ve bu sayıyı arttırmak niyetindeler. (iOS için mobil uygulaması da var.)

10’ar yıllık dönemlere ayrılmış dünya haritasında Türkiye’den de birçok parça var. Kulağınızla evrime mutlaka şahit olun. Benim şu sıra favorim #8Bit bölümü, video oyun müzikleri yer alıyor ve epey eğlenceli.

Bu yazıyı yazarken…

Song of Innocence – David Axelrod (1968)

Ai Ga Nakucha Ne – Akiko Yano (1982)

Nina & Frederik – Nina & Frederik (1958)

Selecciones Favoritas De Celia Cruz – Celia Cruz (1952)

Kadıköylü – Deniz Kızı Eftalya (1910)