Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nin gıcır gıcır festivali var: Neue! Step. Bu sonbahar festivalinde sahne alacak isimler arasında Nils Frahm adeta parıldıyor…
Melodi ustası Alman besteci Nils Frahm, dahiyane kompozisyonları ve dinleyenleri yerine çivileyen sahne performansyla 19 Eylül’de Zorlu PSM’de! Biletler için tıklayın.
21. yüzyılın en başarılı bestecilerinden Nils’in müziğindeki özgünlük yeni ve eski geleneği bir arada tutmasıyla oluştu.Geleneksel piyanistlerin mirasını, çağdaş bestecilerin yapıtlarından edindiği ilhamla aynı potada eritti. Frahm, bugün Berlin’deki stüdyosunda her gün geliştirdiği müziğini icra etmeye devam ediyor. Frahm, yarattığı neo-klasik rüzgar ile dünyada geniş kitlelere hitap etmeye devam ediyor ve neo-klasik müziğin sınırlarını yıkıyor.
2009’da Wintermusik ve The Bells gibi solo piyano çalışmaları ve 2010’da cellist Anne Müller ile yaptığı 7fingers projelerini yayınladı. 2011’de çıkış yaptığı ilk albümü Felt‘i , Peter Broderick, Olafur Arnalds ve Kiasmos gibi sanatçıları bünyesinde barındıran Erased Tapes etiketiyle yayınladı. Piyano çekiçlerine yerleştirdiği keçelerin yarattığı tınılar ile oluşturduğu Felt, Frahm’ın iki parçalık Unter/Über denemesinden sonra imza sound’unun omurgasını teşkil etti.
Solo synthesizer denemesi Juno ve Wonders’ı arkadaşı Peter Broderick ile kaydetti. Yaşadığı baş parmak rahatsızlığına ragmen 2012’de kayıtlarını tamamladığı Screws’ı doğum gününde yayınladı. Erased Tapes etiketiyle daha sonra Luke Abbott ve Clark’ın katkılarıyla Juno Reworked çalışması yayınladı.
PİYANO GÜNÜ’NÜN MİMARİ
Frahm, 2013 yılında yayınladığı Spaces deneyselliğini stüdyo kayıtlarına ilk defa yansıttı. Eleştirmenlerden tam not alan bu işiyle hayranlarına canlı performanslarında vaat ettiği hayal dünyasını sundu. Bu albümü iki yıl boyunca dünyanın farklı yerlerinde verdiği konserlerden derledi. İlk müzik kitabı Sheet Eins’ı yayınlayan Frahm, Ambre ve Said and Done gibi parçalarının notalarını ilk defa paylaştı.
2015’te dünya çapındaki çığır açan piyano işlerini kutlamak ve desteklemek amacıla yılın seksen sekizinci gününü Dünya Piyano Günü olarak ilk defa ilan etti. Nils Frahm, günün şerefine dünyanın en uzun piyanosu Klavins 450’yi üretti. David Klavins tarafından üretilen piyanoların bir versiyonu olan bu piyanoda Frahm, bir oturuşta sekiz piyano motifi çıkararak yarattığı Solo albümünü, ilk defa Dünya Piyano Günü’nde hayranlarıyla buluşturdu.
Aynı yıl içinde Sebastian Schipper imzalı Victoria filminin müziklerinin besteciliğini üstlendi. Alman prodüktör DJ Koze ile kaydettikleri Burn With Me’nin de içinde bulunduğu besteler, German Film Prize for Best Soundtrack’e layık görüldü. Bu başarısını, Royal Albert Hall’da Mary Anne Hobbs küratörlüğünde gerçekleşen BBC Proms’da sergilediği olağanüstü performans takip etti.
Yakın arkadaşı Olafur Arnalds ile müzikal dostluğunu önce Collaborative Works ve bunu takip eden uzunçalarları Stare, Loon ve Life Story Love and Glory ile taçlandırdı. Bu dostluğun en başarılı meyvesi ise 2016 tarihli Trance Frendz oldu. 45 dakikalık bir stüdyo belgeseli olan albüm, eleştirmenler tarafından tam not aldı.
2016 yılında Londra Barbican’da küratörlüğünü üstlendiği Weekend Festival, yayınladığı ikinci müzik kitabı Sheets Zwei, Woodkid ile işbirliğinden doğan Ellis ve Fransız sanatçı JR’ın kısa filminde yer almasıyla bereketli bir sene geçiren Nils Frahm, 2017 yılını ise Funkhaus Berlin’deki stüdyosunda şu ana kadar çıkardığı en iddialı iş olan All Melody’i hazırlayarak geçirdi.