Gökhan KAYA

Bilim ve teknolojinin büyük bir hızla geliştiği dünyada sosyolojik, ekonomik, kültürel ve birçok alanda devrimsel yenilikler hakim olmaya başladı. Dumanla başlayan iletişim çağı, gelişen teknolojiyle birlikte insanların saniyelik haberleştiği çağa dönüştü. Sosyal medya üzerinden bağlantı kurmanın hayati öneme sahip olduğu bu devir, hızlı haber alma ve paylaşımda bulunmayı ön plana çıkardı.

Geleneksel medyanın geleneksel haberleşme araçlarının (gazete, dergi, televizyon vs.), geri dönüşümsüz tek taraflı bilgilendirmeyi benimsediği dönemin sonuna geliyoruz. Devir internet devri. Tek taraflı değil, çoklu iletişim devri. Devir interaktif olma devri!

twitter facebook

Geleneksel medyanın katili BİT!

Son birkaç yıldır özellikle gazeteler olmak üzere geleneksel medyanın tüm mecraları, medyada dijitalleşmenin darbesini yiyor. Sosyal medya o kadar güçlü bir hale geldi ki; başta Twitter, Facebook, Instagram olmak üzere etkileşimi yüksek platformlar kullanıcıları tamamen içine çekerek geleneksel medyadan uzaklaştırdı. Böylelikle geleneksel medyanın katili, ‘Bilgi ve İletişim Teknolojileri’ (BİT) oldu.

televizyon radyoİçinde bulunulan bu durum karşısında geleneksel medya, kendisi için çalan çanları duyup yeni kaynaklar arayışına girse de nafile, kaçınılmaz son kapıda… Kullanıcılar artık gazete satın almak için bayiye gitmeyi, gündemden bilgiler için ana haber bültenini beklemeyi daha az tercih ediyor. Bunun yerine daha önceden masamızda duran bilgisayarımızın ceplerimize kadar girmesiyle kullanıcılar, anında bilgiye ulaşmayı tercih ediyor. Gazeteleri okumamak, haber bültenlerini takip etmemek, vatandaşın artık dünyadan bihaber olmasına sebep olmuyor. Aksine ceplerinde taşıdıkları akıllı telefonlar onları gazetelerden, ana haber bültenlerinden daha çok bilgilendiriyor.

“Çağa ayak uydurayım” derken aslında tarih oluyor

Z kuşağının yeni medyası karşısında günden güne kan kaybeden geleneksel medyanın kısa süre içerisinde çağa ayak uydurması neredeyse imkânsız. İçeriklerin yenilenmesi, mecraların yeni pazarlama taktiklerinin geliştirilmesi oldukça zaman alacak gibi gözüküyor. Hatta öyle ki geleneksel medya da, “çağa ayak uydurayım” derken, dijitalleşecek, yenilenecek ve ‘geleneksel medya’ ismi tarih olacağa benziyor.

gazeteBuna en üzücü örneği Habertürk ve Vatan gazetelerinden verebiliriz. Her iki gazete de kâğıt basımı durdurdu. Yayın hayatına internet sitelerinden devam ediyorlar. İşte bu kaçınılmaz sonu tüm gazeteler yakın zamanda tadacak gibi duruyor. Gazete konusunda ortadan kağıt kalktığı zaman ‘geleneksel medya’ ismi de kaybolmuş oluyor.