Çağatay Yılmaz

Khontkar şarkılarıyla olduğu kadar konuşmaları, açıklamaları ve maalesef adli olayları dolayısıyla gündemde. Bilmeyenler için, kendisi trap müziğin İzmir ayağının temsilcilerinden. Şarkılarının yanı sıra, RedKeys ve Berry Allen adıyla yaptığı prodüktörlük işleri de ilgi topluyor. Epeydir yoluna Türkçe şarkılarla devam ederken şimdi Nothing Can Do Bout It teklisiyle karşımıza çıktı. Khontkar’la tanışmak ve daha çok yeni teklisini konuşmak istemiştim ancak geçen yıldan kalma davasının kararı da açıklandı. Konunun buna kaymaması mümkün olmadı tabii ki. Rapçi, geçen yıl farklı isimlerle benzer suçlamalarla tutuklanmıştı. Merak edenler için, güncel kararla ilgili sorularıma verdiği cevapları başta yazacağım.

Müzisyenlere yönelik hapis ya da sansür kararları bazen büyük tepkiler topluyor, bazen gündemde kaynayıp gidiyor. Kıymeti olur mu bilemiyorum ama belirtmek isterim, sansür ve baskı bence ‘ama’sız bir konu, katiyen hafife alınmamalı. Onun müziğini sevmek ya da sevmemek herkesin kendi bileceği bir iş elbette. Asla anlayamadığım kesimse, kararın ardından özellikle sosyal medyada sevinç çığlıkları atanlar.

Söylediğine göre, biz bu sayıyı yayınlarken yargı süreci devam ediyor. Diğer müzisyenler gibi onun davasını da yakından takip edeceğiz. Yeni teklisini canlı dinlemek isteyenler kaçırmasın, Khontkar 5 Ekim’de DasDas’da sahne alacak. Khontkar’la sohbetimiz gündem nedeniyle biraz uzadı. O da elbette yine iddialı konuştu, hayranları da onu bu yüzden sevmiyor mu zaten?

❏  Verilen karardan sonra nasıl bir yol izleyeceksin? 

Daha önce bu başıma geldiğinde hemen içeriye alındım. Şu an mücadelemi dışardan sürdürüyorum. Bu benim için ekstra bir avantaj oluyor tabi olayları yönetmek açısından. Basınla görüşmeye de başladık işte, önümüzdeki günlerde onunla ilgili yankılar gelmeye başlar. Bir yandan da, bu cezayla birlikte kaldırılan yurt dışına çıkma yasağı da verildi. İlk olarak en azından bu yasağı kaldırmayı deneyeceğiz çünkü yurt dışı konserlerimiz olacak önümüzdeki günlerde. Anlaşılmış işler var, mahkeme bunları göz ardı ediyor. Başkalarına yapmıyor belki ama bize böyle denk geliyor. Neyse… Hukuki süreç sürüyor, istinaf mahkemesine de gidecek karar. 4-5 avukat oldu şu anda, hepsi birden bu kararı nasıl döndürürüz, en başından neden böyle bir şey var zaten diye uğraşıyorlar. Başka yerlerde daha önce söylemişimdir, günah keçiliği yapıyoruz biz. Daha önce ABD’de küfürlü şarkı sözleri yüzünden insanlar tutuklanıyordu ama sonra ‘Parental Advisory’ etiketi geldi, çocuğuna dinletmek istemeyen dinletmiyor. Biz zaten 18 yaşından küçüklere de dinletmiyoruz, her şey Kültür Bakanlığı’ndan onaylı. Bu tip olaylarla yolumuzu kesmeye çalışıyorlar açıkçası. Güçlüyüz, devam! (Gülüyor)

 Bu karar seni bir müzisyen olarak nasıl hissettiriyor? Hırslanıyor musun ya da hayal kırıklığı mı hissediyorsun?

Birçok şey yaşadım ben. İnsanların gördükleri de var, görmedikleri çok fazlası da. Son 2-3 senedir görülen kısmı bile kimi insanlara “Ya bu adam neler yaşıyor” dedirtti. Her zaman tüm bunlar beni daha çok hırslandırdı ki buradayım, anladın mı? Tutuklandığımda da çıktığımın ertesi günü şarkı yayınladım. Bunlar sokakta dönen şeyler. Bunları zaten biz yapmıyorsak da televizyonda insanlar başka şeyler yapıyorlar. Hepsine birden aynı muamele gösterilsin. Onların da dokunduğu yerler olduğu için işler değişebilir. Şimdi ‘ birbirinden ayrı hepi topu 3-4 adam bunlar, bayıltalım’ diye peşimize düşülüyor ama radyocusuna kadar tüm camiayı yönlendiren şeyler. Herkesin özgürlüğüyle alakalı yani!

Geçen yıl da sansür ve hapisle karşılaştın. Bunları 80’lerde metalcilerin başına gelenlerle kıyaslayanlar var. Onlar da benzer şeylerle karşılaşmışlardı ama yaptıkları parçalar şu an yeni klasikler olarak gösteriliyor. Rap için de böyle mi olacak sence, ya da daha ılımlı şarkılar mı göreceğiz?

Şarkıların ılımını herkes adına bilemem. Benim bir çizgim var ve henüz bunu bozduğumu düşünmüyorum. İçerikle alakalı ise dönem dönem farklı konular ele alıp farklı genre’ları cross’lamışlığımız oldu. Hâlâ böyle devam ediyor.

‘İNSANLAR HÂLÂ ARABESK RAP DİNLİYOR’

 Müziğe dönelim. Rap müzik, özellikle trap son zamanlarda Türkiye’de çok revaçta görülüyor. Bu ani yükselişin sebebi ne sence? 

Zamanında Soulja Boy’un patlamasına benzetiyorum. İnternet o dönem ABD’de ilk fenomenlerini yaratırken burada yeni yeni oturuyor. Bu söylediğim değişik gelebilir, evet bizler sanatçıyız, fenomen değiliz fakat sosyal medyada aktif olmak artık bu işin bir parçası. Bu arada trap revaçta muhabbetini ne zaman görsem söylerim. Revaçta değil. Öyle olsaydı RedKeys daha popüler bir topluluk olurdu. İnsanların dinlediği şeyler arabesk rap hâlâ bence. Beat tarzından bahsediyorsanız, kendini geliştirmeyen bir prodüktör takımı var. Daha zengin içerikler bekliyorum. Hype’ın peşinde koşmayı bırakıp birazcık stüdyoda ineklemek gerekiyor.

 Nothing Can Do Bout It parçasının hikayesi nedir? Bir de RedKeys’le ilgileniyorsun. Müziğin hem üretici hem de perde arkasındaki tarafında yer almak nasıl?

2016’da yeni bir eve taşınmıştım. Henüz kendi çalışma ortamımı yaratmadan, basitçe kurulup birkaç beat yaptım. Bu da onlardan bir tanesiydi. Aynı günlerde sözlerini de yazıp kaydı tamamladım. Bulunduğum pozisyonda olmak istediğim için varım. O yüzden genel anlamda keyifli geçiyor. Bu işin de kendine göre sorunlu tarafları var. Bazı konularda menajerim benim adıma görüşürken şirketim adına kendim iletişim kuruyorum. O kısmı biraz enteresan geliyor bana hep.

 Rap müzisyenler arasındaki tartışmalar da alevlendi. Senin dahil oldukların da var. Bu rap müziğin doğasında var ancak olayları kişiselleştirip tuhaf kavgalara girişmek Türkiye’ye özgü mü? Diss’ler rap müziği besliyor mu?

Türkiye’ye özgü değil tabii ki. Bu müzik dobra olduğu için böyle oluyor. Müziği besliyor mu, beslemiyor mu bilmiyorum. Diss olayları pek sevdiğim şeyler değil. Birinin ‘flex’ini hali hazırda ürettiği şarkılarda duyabiliriz bana göre. Biriyle dalaşa girmesine çok gerek yok.

‘SÖZLERİMİN KOLAY OLDUĞUNU DÜŞÜNEN BAŞKA ŞEYLER DİNLESİN’

Ocak ayındaki Cumhuriyet röportajında ‘Günde 10 şarkı üretiyorum’ demişsin. Trap’e diğer müzisyenlerin en sık yaptığı eleştiri de fazla kolay ve basit olduğu yönünde, ne dersin?

Öncelikle, bu söylemim trap müzikle ilişkili bir söylem olarak görülmemeli. Sporcu nasıl spor yapıyorsa bu o. Sözlerimin kolay, flow’larımın basit olduğunu düşünen her kimse başka şeyler dinlesin. Bahsettiğiniz şeyleri bu müziği yapmaya çalışanlar da yapıyor. Ama benim söz kalıplarımı kullanıp benim flow’larımı örnek alıyor. Ben bu müziği Türkçe yapmadan önce Türkçe örneği yoktu. Nasıl Ceza zamanında ‘hızlı söyleme’ tekniğine bazı kelimeleri bahşettiyse, ben de trap müzikte bunu yaptım. Şu an İzmirli olmayan biri bile İzmirli gibi ‘yapıyom’ şeklinde dizilimler kullanıyor. Bu sadece bir örnek.

❏ İngilizce şarkılarla epeydir piyasadasın. Rahat mısın bu dilde? İngilizce söz yazarken nasıl bir yol izliyorsun?

Açıkçası ultra rahat olduğumu söyleyemem. Bazıları İngilizce bildiğim için kolej okuduğumu falan zannediyor. İngilizce şarkı yapmak hoşuma gidiyor. Söz yazarken genelde nasıl bir yol izliyorsam öyle devam ediyorum. Bazen direkt bir ilhamla girişmek de olabilir, bazen öncesinde bir kaç freestyle kayıt alıp flow’lar üzerine çalışmak da olabilir. Yaptığım ekstra bir şey yok sanırım.

❏ Özellikle rapçilerde gördüğümüz yüze dövme yaptırma modası var. Sende de var. Bir anlamı var mı senin için, tarzın bir tamamlayıcısı mı?

Dövme çocukluğumdan beri sevdiğim bir şeydir. O yüzden bunu şimdi moda oldu diye nitelendiremem. Her dövmemin bi anlamı var. Benim için anlamlı şeyleri o anda yaptırıyorum. Yüzümdekileri de aklıma geldiği anda yaptırdım.

❏ Khontkar ne izler, ne dinler? Çok etkilendiğin bir şarkı ya da film oldu mu?

Genellikle komik şeyler izlemeyi severim. Animenin de hayatımda baya yeri var. Sevdiğim çoğu şarkıdan etkilenmişimdir. O anlamda biraz duygusalım. Film açıkçası aklıma gelmedi şu an, bu soruya alelacele bir cevap vermek istemiyorum haha! Bir şey izlerken başka hiçbir şeyle ilgilenmem onu söyleyeyim şimdilik.

❏ Albüm kapak tasarımların çok dikkat çekici, nasıl karar veriliyor?

Teşekkür ederim. Genelde müzik üzerinde çalışırken aklımda belirmeye başlıyor. İş o aşamaya geldiği zaman birkaç beyin fırtınasıyla daha iyi bir noktaya getirip tamamlıyoruz. Uzun yıllar tasarımları kendim yaptım. Kime Ne teklisi benim kapak tasarımını yapmadığım ilk çalışmamdı. Başarılı çalışması için Selin Çınar’a da buradan ayrıca teşekkürler.

❏ Sırada neler var?

Bütün yaz neredeyse her hafta gerek RedKeys Music gerek solo olarak çalışmalar verdik. Sırada Trap Kont 2.5 adlı EP’im var. Benim için önemli bir proje. Hırçınlık değil olgunluk EP’si. Konserler başlıyor tekrar. RedKeyGang La Familia 2 yolda. Daha bir çok yeni proje…