Ece ULUSUM
@eceulusum

Bugünlerde telefonuma şu mesajlar çok gelmeye başladı: “Zeynep Bastık numarası var mı?”, “Zeynep Bastık konserine davetiye var mı?”, “Zeynep Bastık röportajı için kime gidelim?” Yorumlar da var, “Cover’dan başka bir şey bilmiyor…” Öğrendiğime göre ne davetiye ne de röportaj konusunda olumlu dönüyormuş. Neden dönsün ki? Geleneksel tanıtımlara ihtiyaç duymuyor en nihayetinde. Merak ettim, en başından oturup yayınlanmış tüm haberlerini okudum, videolarını izledim.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Zeynep Bastık (@zeynepbastik)’in paylaştığı bir gönderi ()

Anlaşılan hızlı ün onu magazin dünyasının yapışkan dünyasına çekmiş. Zeynep Bastık’la müzik hayatına dair konuşan pek kimse yok. Cover’da parçaları neye göre seçiyor, telifleri nasıl hallediyor, Birlikte Güzel’in kariyerine katkısı, Mustafa Sandal tutkusu, söz yazarlığı tarafı, bağımsız müzisyen olmanın dezavantajı var mı… Cevabını bilmediğim ve çok da merak ettiğim konular. Ama yerel seçim hakkında fikrini, taklit yeteneğini, dövmelerini, aşk hayatını, evlilik tarihini ve don rengini öğrendim şükür. “Magazine alışamadım” dese de anlaşılan dinleyicileri bunları merak ediyor. Bastık’ın müzikal tarafını ve geleneksel PR olmadan işini nasıl yürüttüğü üzerine araştırdık.

https://www.youtube.com/watch?v=XnVGm6aQlvE

‘VALİZİMİ ALDIM YOLA ÇIKTIM’

Bastık’ın ailesinde müzisyen genleri var. Anneannesi Türk halk müziği sanatçısı, dedesi bağlama üstadı ve teyzesi konservatuvarda öğretim görevlisi. Kendisi alaylı, konservatuvar ya da üniversite geçmişi yok. İzmir’de 18 yaşında Jackpot adındaki amatör grubuyla şarkılar söylerken, pop müzisyen Murat Dalkılıç’a Ege turnesinde back vokallik yapmaya başlıyor. Geçen Temmuz’da Hürriyet Pazar‘a verdiği röportajda şöyle konuşuyor: “Pop müziğe aşina olmadığım için şoke oldum. İlk sahnemiz Çeşme’deydi, bir gece önce lise arkadaşlarım dinliyordu, bir gece sonra büyük bir ünlü tayfasının karşısındaydım. Sonra Dalkılıç’la Lüzumsuz Savaş şarkısını yaptık. Ve bütün orkestra İstanbul’a taşınma kararı aldık. İki valizimi aldım, yola çıktım.” Bu arada 2012 çıkışlı Lüzumsuz Savaş şarkısında kendisinin tarzı ve ses tonu epey Fatma Turgut’a benzetilmiş. Ben de benzettim. Özgün olamasa da bu parçayla sektörde adını duyurmuş oldu.

Pop camiasında back vokal olarak adını duyursa da, farklı ve ilginç bir projede yer alıyor Bastık. 7 yıl sonra birlikte Bırakman Doğru Mu? parçasını çıkaracağı Anıl Piyancı, Grogi ve Red ile 2012’de Delil Yok şarkısını seslendiriyor. Rock müzik yaparken, pop’la yoluna devam edip arada rap dünyasına göz kırpmış. Esasen bugün de farklı değil izlediği yol. Delil Yok şarkısında alışık olduğumuzun dışında bir Zeynep Bastık sesi var. Seslendirdiği şarkıların ruhuna uygun karaktere bürünebiliyor ve sesine uygun yönü verebiliyor.

 

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Zeynep Bastık (@zeynepbastik)’in paylaştığı bir gönderi ()

 ŞAHANEYİM VE FIRÇA

Kariyerini pop türünde inşa etme çabası devam ediyor ve 2014 Fırça adlı slow bir parça ve klip yayınlıyor. İstediği ilgiyi yakalayamıyor zira diğer pop müzisyenlerden onu ayıran pek bir şey de yok. Bu süreçte özel davetlerde, küçük mekanlarda canlı müzik yapmaya devam ediyor. Müzik sektörüne giren birçok isim gibi dizi-film dünyasına da giriyor, küçük birkaç deneme yapıyor. 2015’te Adı Mutluluk dizisinde kendine dinleyici kitlesi ediniyor. 2017’de biraz da gençlik dizilerinin popülerliğinin etkisiyle, Şahaneyim şarkısını bir kliple yayınlıyor. Fırça kadar ilgi görmüyor…

Canlı müziğe ve pop müzisyenlerle back vokalliğe devam ederken sosyal medya fenomenleriyle yolları kesişiyor. Dönemin Vine fenomenlerinden Hakan Hepcan’la dostlukları, eğlenceli tweet’lerine yansıyor. Angie gibi popüler mekanlarda sahne alıyor, sosyal medya dünyasından isimlerle iyice kaynaşıyor. Belki de kırılma noktalarından birini o dönemde yaşamış olabilir. Daha sonra, günümüz makyaj vlogger yıldızı Danla Biliç’in doğum günü partisinde sahne alıyor, yıldızların dostu işletmeci Mert Vidinli’yle arkadaş oluyor ve YouTube dünyasına iyiden iyiye giriyor.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Zeynep Bastık (@zeynepbastik)’in paylaştığı bir gönderi ()

‘BİRLİKTE EĞLENİRİZ’

15 Kasım 2018’de kendi YouTube kanalını açıyor. Açıklamasındaki metni olduğu gibi aktarıyorum: “Merhaba ben Zeynep Bastık. Bilmeyenler için özetle; hayatımın hatırı sayılır zamanlarından beri şarkı söylüyorum ve artık bu işi canlı canlı kendi evimin terasında, bir zaman sonra belki bir şömine başında, farklı konseptlerle, eşimi dostumu ağırlayıp onları da bu işe alet ederek yapıyoruz. Umarım keyif alırsınız, birlikte eğleniriz.”

Bastık, meşhur kahverengi koltuğunda yalın ayak oturarak popüler şarkıları seslendiriyor, birden fenomene dönüşüyor. Burada kafamı kurcalayan şey şu, YouTube’da onlarca Sezen Aksu, Ezhel, Mustafa Sandal cover’ı arasından keşfedilmek inanılmaz zor. Bu noktada erkek arkadaşının sahibi olduğu influencer pazarlamasında öncü dijital ajans Hypers‘ın etkisi olduğunu düşündük. Çekim teknikleri, kurgulamalar, doğru SEO teknikleri, Hypers’ın çalıştığı sosyal medya ünlülerinin paylaşımları ve desteklerini göz önünde bulundurarak söylüyoruz.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Zeynep Bastık (@zeynepbastik)’in paylaştığı bir gönderi ()

Bir röportajında kanalı için “Patlamak için tasarlanmış bir proje değildi. Evimde, arkadaşlarımla sevdiğim şarkıları söylediğim, iddiası olmayan ama özenilmiş bir işti. Hâlâ da öyle. Erkek arkadaşım Tolga (Akış) dijital dünyaya hakim, zaten işi bu. Onun ekibi, iyi ses sistemi, doğru şarkılar, çıplak ayaklar, kendi evimizde çektiğimiz videolar… Bu bileşenlerle şarkılar sevildi” diye olayı özetliyor. Kendini de müzisyen değil, içerik üretimi yapan şarkıcı olarak tanıtıyor. Bir ek, söz konusu dijital planlamalar bir hile değil, kitleye ulaşmanın bugün en doğru yolları. Hatta başka müzisyenlerin de acil çözmesi gereken bir sistem…

‘O BİR YOUTUBE FENOMENİ’

YouTube içerikleriyle popülerleşen şarkıcı, Hypers’ın içerik ürettiği firmalardan Anadolu Efes projelerinde görülmeye başlanıyor. Birlikte Güzel ve Malt Kafası etkinlikleri gibi markanın sponsorluk verdiği içeriklerle sesi birçok kişiye ulaşıyor. Kendi kanalında Ezgi Mola, Aslı Bekiroğlu, Berkay gibi isimlerle düetler yayınlıyor. Bazen backstage vlog’ları da yayınlıyor. Ve ardından Açık Koltuk adında onun kitlesini canlı tutacak, müzisyenlerin onun kanalı için üretim yapacağı ve onlara fayda sağlayacağı bir proje başlatıyor. Bugün söz konusu koltuk, Bastık kadar ünlü…

Bu konuda müzik yazarı Tolga Akyıldız Hürriyet‘teki 31 Ağustos tarihli köşesinde şöyle diyor: “Sırrı, dijital dünyada müzisyen olmanın stratejik gerekliliklerini çok iyi özümsemiş olması. Tabiri caizse araştırma konusu olabilecek düzeye gelmiş bir YouTube fenomeni esasen… Önemli sırrı, dijital dünyada müzisyen olmanın stratejik gerekliliklerini çok iyi özümsemiş olması. Çok özel bir ses ve yorumcu olduğundan YouTube ortamında yayımladığı cover parçaları; o şarkıların yayımlanma periyodu; kendine uygun parça seçimleri ve ‘İyi bir cover nasıl olur’ sorusuna cevaben kendinden kattıklarından söz ediyorum.”

Bastık’ın en çok dinlenen parçası Ezhel’in Felaket‘i. Malt Kafası ile çoğu kişinin önüne sponsorlu video içerik olarak düşse de insanları yakaladı. Bugün YouTube’daki görüntülenme sayısı 64 milyona yaklaştı. Ezhel’in Felaket‘iyse 36 milyonda. Bu parça o kadar tuttu ki kimi köşe yazarları onun şarkısı sanıp uzun uzun hakkında yazdı. Felaket yazınca Google’a ilk çıkan içerik de elbette Bastık’ın videosu. Hal böyle olunca bir PR planlamasına da ihtiyaç olmadı. “Benim basın danışmanım bile yok” diyor Zeynep Bastık ve devam ediyor, “PR yaptırmanın amacı ünlü olmak değil mi? Ben ünlü olmak isteseydim, 26 yaşında genç bir kadın olarak çok başka yollar seçerdim. Benim amacım ünlü olmak değil, kendi müziğimi kitlelere duyurmak. Şöhret bunun sadece bir getirisi olabilir. Bu da istemeyeceğim bir şey değil.”

PR’ın amacı müzisyenin görünürlüğünü sağlamak, ona itibar yaratmak. Bunu Hypers zaten üstleniyor, adına basın danışmanlığı denilmese de… Öte yandan toplumun önemsediği konularda doğru ve içten adımlar attı. Gelirlerini ihtiyaç sahibi olan isimlere bağışladığı konserler yaptı. Sempatik kız, duyarlı duruşuyla da iyice benimsendi. Bu sayede yazılı, görsel ve dijital basında boy boy yer aldı.

‘SIRTINI DUVARA YASLAMIŞ OLDU’

Herkesin bildiği bir isim oldu, geçen ay da Harbiye Açıkhava’da Gergedan Yapım ve Hypers organizasyonuyla konserler verdi. Harbiye’ye dansçılarla çıktı. 2.5 saat boyunca kimi zaman dans ederek kimi zaman da koltuğunda performans sergiledi. Protokolde fenomenler, ünlü müzisyenler… Harbiye Açıkhava, müzik endüstrisinde kendini kanıtlamış isimlerin çıktığı bir mekan. (Ses sistemi çok eleştirilse de.)

Yıldızı çok yeni parlamış bir ismin orada sahneye çıkıyor olması kimilerini kızdırdı, kimilerini de yüreklendirdi. Zaten artık o gazino kuralları tadı veren normlar yıkıldı. Talep varsa sahne de var. Nihayetinde Zeynep Bastık’ın tüm konser biletleri kapış kapış gitti. Harbiye performanslarıyla iyice ünlü oldu. Sektörün yıldız isimleriyle aynı masaya oturdu, düetler yaptı. Hatta bir konseri sırasında “Çocukluğumun starı, hâlâ 18 yaşında gösteriyor, bayılıyoruz, hastasıyız” diyerek sahneye Mustafa Sandal’ı davet etti. Birkaç hafta sonra da ikilinin Mod şarkısı yayınlandı.

Sandal’la yaptığı düet ona bir seviye atlattı. Savaş Özbey köşesinde “Türk müzik camiası da Türk aile yapısı gibidir. Başında bir büyük olmayınca, hızlı parladığın gibi çabuk sönersin. Bakınız: Sertab Erener, Levent Yüksel ile Sezen Aksu… Hatırlayınız: Demet Sağıroğlu, İpek Açar ile Kayahan… Sadece bu düet için değil, bundan sonrası için de verimli bir duvara yaslamış oldu sırtını” diyor. Öte yandan yılın en iyi çıkış yapan kadın sanatçıları arasında aday gösterilmediği için sosyal medyadan ateş püsküren, Bastık hayranı bir Demet Akalın da var… Akyıldız da Özbey’e benzer bir yorum yapıyor, “Kendi şarkılarını söylemenin yanı sıra cover okumayı tercih ettiği isimlerle böyle yeni düetlerde buluşması da şahane ve paralel bir yol olabilir kariyeri açısından.”

Şimdi asıl mesele bundan sonra ne yapacağı. Cover parçalarla devam edemeyeceğine inanan yaygın bir kesim var, biz de onlardanız. Enerjisi yüksek, dijital dünyayı bu denli iyi tanıyan ve doğru zamanda doğru adımlar atan bir şarkıcı acaba kimsenin bilmediği şarkıları insanların diline dolayabilir mi? Yakın zamanda bir albümü olmayacak besbelli. O da tekli yaparak listelerde kalmanın gücünü kullanıyor. Bunu kendi de söylüyor. Canlı sahnesini merak edeniniz varsa Bastık 7 Aralık’ta Bostancı Gösteri Merkezi’nde sahne alacak. Eh, bilet fiyatları bir nebze artmış. Daha da artacaktır. Yazıyı onun sırrını sorgulayanlara verdiği cevapla bitirelim, “Ben şarkıların değil, seyirciyle oluşturduğum ilişkinin ekmeğini yiyor olabilirim.”