Zeynep BEŞERLER
Bugün sazı birçok müzisyen farklı müzik türleriyle harmanlayarak kullanıyor. Ancak çok azı üzerine yeni bir tını ekleyebiliyor. Ya halihazırda bilindik parçalar ya da uyumsuz sözler ve melodiler… Saz denince güncel müzisyenlerden aklımıza gelen ilk isimlerden biri var; Elektro Hafız.
https://www.youtube.com/watch?v=6Xy76oY2aJE
Kökeni Anadolu’ya ait melodileri deneysel ve saykedelik tarzıyla yorumlayarak sunan Kerem Demir yani daha sık duyduğumuz adıyla Elektro Hafız, Almanya’da yaşıyor. Ama Karacaahmet dünyasını bilecek kadar da burada yaşadı. Yaptığı müzikle kısa sürede dikkat çeken müzisyen kendi ismini taşıyan ilk albümünü İspanyol plak şirketi Guerssen etiketiyle 2016’da yayınladı. Albümün dub versiyonunda ise Grup Ses, Hey! Douglas, Komadub, Alphadub, Onofon ve DaFrogg ile ortak çalıştığı parçalar yer aldı.
2018’de yayınlanan Saz Power albümünün prodüktörlüğünü ve küratörlüğünü yaptı. Elektro Hafız, geçtiğimiz aylarda Grup Ses ile birlikte Varyete albümünü yayımladı. Eğer onu dinlemediyseniz 8 Kasım’da Sound Ports kapsamında Kadıköy Sahne’de performans sergileyecek. Kaçırmayın. Öncesinde, bu şahsına münhasır müzisyeni daha yakından tanımak, ya da bilenleriniz hasret gidermek için yaptığımız röportajı okuyabilir.
ο Varyete albümünün hazırlık ve kayıt süreci nasıl geçti? Kapağın hikayesi nedir?
Grup Ses ile ayrı ülkelerde yaşasak da yıllardır internet üzerinden kopmayan bir müzikal kontağımız var. Ben bir şey kaydeder ona yollarım. O bir beat yapar bana atar, “Şuraya bir saz kaydeder misin?” der. Grup Ses`ten bu uzun süredir biriktirip yayınlamadığımız şarkılardan bir albüm yapma fikri geldi. Albümün prodüksiyonu Grup Ses’e ait. Kapağı da Grup Ses’in daha önceki albüm kapaklarını yapan Bora Baskan yaptı. Kapak da albüm gibi karanlık oldu.
ο Albümlerinizde birçok feat. var. Sizi besleyen bir şey bu iş birlikleri. Varyete’deki Da Poet remiksini çok sevdik.
Evet farklı insanlarla feat. yapmayı seviyorum. Müziğim başka insanların perspektifinden bambaşka bir yöne gidebiliyor. Da Poet zaten Türkiye’ deki en önemli prodüktörlerden biri bence. Onun Varyete’de bir remiksi olması albüme ayrı bir lezzet ve anlam kattı.
ο Daha fazla klip yayınlamayı düşünüyor musunuz?
Video klip yapmak başlı başına zahmetli. Bazen klip yapmak için motivasyon ve enerjim oluyor, fakat bu enerjimi tekrar müzik ve şarkı yapmak için harcıyorum.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
‘ADINI MEZARLIKTAN ALIR’
ο Bir paylaşımınızın altına “Yıllar önce Babylon’da arabesk çaldığımızda yuhlanmıştık! Ne olduysa bir anda kıymetli oldu arabesk! yazmıştınız. Sizce arabeske nur yağmasının altında ne var?
O lafı ederken aslında bir gönderme yaptım. Hâlâ o damar arabeskin değil de, beyazlara göre süslenmiş, baharatı acısı çıkarılmış arabeskin popüler olduğunu düşünüyorum. Yani arabeske nur falan yağmadı… O leş arabesk hâlâ yerinde duruyor ve sadece varoşlarda dinleniyor.
ο Karacaahmet’in sizin için önemi nedir? Sıkça telaffuz ediyorsunuz.
Karacaahmet doğup büyüdüğüm yerin gettosuydu. Adını mezarlıktan alır. Hiçbir önemi yok benim için.
ο Bir röportajınızda “İsmail YK, Emel Sayın, Ozric Tentacles, Led Zeppelin, ,gibi pek çok grup ve müzisyenden; punk gruplarından da besleniyoruz. Bir çizgimiz yok yani” demişsiniz. Son zamanlarda kimleri dinliyorsunuz?
Son zamanlarda: Keny Arkana, Radio Moscow, Stathis Angelopoulos, Stelios Kazantzidis, Bergen, Xylouris White, Samantha Fish, Steve Ray Vaughan, Shrinivas, SSIO…
ο Birçok film ve yapıma müzik yaptınız. En son Çukur dizisi müziklerine Belki Son Kez parçasıyla dahil oldunuz. Dizinin bilinirliği size farklı bir dinleyici kitlesi kazandırdı mı?
Filmlerden gelen kitle iyi fakat genelde dizilerden gelen kitle balon bir kitle oluyor. Dinleyici anlamında çok bir şey kazandırmadı.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
‘YILLARDIR KADIKÖY’DE ÇALMIYORUM’
ο Omar Souleyman’ın dabke türüyle ya da farklı müzisyenlerle bir araya gelme ihtimaliniz var mı? Özel bir konser turnesi gibi…
Omar Souleyman felsefe olarak takdir ettiğim bir müzisyen. Fakat şu ana kadar farklı müzisyenlerle konser turnesi yapmak gibi bir fikrimiz olmadı.
ο Saz ve plak koleksiyonunuz var mı? Varsa favorileriniz hangisi?
İstanbul‘da yaşarken plak koleksiyonu yapıyordum. Fakat Almanya’ya göçerken hepsini elimden çıkarttım. Saz koleksiyonum da yok. Yani koleksiyonuculuğu pek sevmiyorum. Eğer aldığım ya da yaptırdığım enstrümanı çalmaktan zevk alamadıysam tutmamın bir anlamı yok. Benim için enstrümanın tınısı görüntüsünden çok daha önemli.
ο Sound Ports sahnesinde dinleyicileri nasıl bir playlist bekliyor?
Sound Ports kapsamında Kadıköy’de çalacağımız için heyecanlıyım. Yıllardır Kadıköy’de çalmıyorum. Kadiköy doğduğum yer. Sound Ports sahnesi için daha önce çalmadığımız şarkıların da olduğu güzel bir playlist hazırladık.