Ece ULUSUM
eulusum@hayhuy.co
Müzisyen, şarkıcı, besteci, aranjör, söz yazarı, oyuncu, TV programcısı, sunucu, koleksiyoner, ressam, gezgin… O, “Barış Manço diye bir adam varmış, çalarmış, dinlermiş, anlatırmış” diye anılmak istendiğini söylüyor 1991’deki röportajında. Ancak tüm bunlardan fazlası oldu. Müzisyen olacağı başlarda belliydi, 1963’te Sami Sibemol adında Yeni Sabah gazetesinde müzik yazıları yazdı. Ancak bir yazısı yayınlanmayınca istifa etti. Kim bilir belki de bugün onu gazeteci olarak tanıyor olabilirdik. Ama bir gazeteciden farksızdı, gördüğünü yaşadığını olduğu gibi şarkılarına yansıttı. Türkçe dimağının zenginliği şarkılarına yansıdı hatta yeni deyişler yarattı. Atasözleri ve yerel deyişler hep şarkılarındaydı.
Âşık Veysel’i Karacaoğlan’ı batı ezgileriyle yorumladı. TRT’ye verdiği eski bir röportajında “Ben Türk halkının karbon kağıdıyım” diyerek durumu herkesten iyi özetliyor. Ünü Türkiye sınırlarını aştı, Japonya’da ”Tomato, piman, nassu nassu” seslendirdi konserinde. Kimi parçaları Yunanca, Bulgarca, Arapça, Farsça, Japonca, İbranice, Fransızca ve Felemenkçe’ye çevrildi. Oysa Manço’nun yurt dışı hikayesi üniversiteden mezun olduktan sonra E5 Otoyolu’nda otostop hareketine duran salyangoz taşıyan bir TIR’la başladı. O araçla Paris’e kadar gitti ardından ver elini Belçika…

200

Bugün döndüre döndüre dinlediğimiz 200’ün üstünde Barış Manço parçası var.
Belgeselci yanı, girişkenliği ve konuşkanlığı da o zamandan belliymiş. Yurt dışından döndükten sonra amatör müzik grubu Kaygısızlar’ı kurdu; Fikret Kızılok, Mazhar Alanson, Fuat Güner, Özkan Uğur gibi isimler Barış Manço’ya grupta eşlik etti. Ardından Kurtalan Ekspres’i kurdu. Müziği 1950’lerde rock’n roll 70’lerdeyse Anadolu rock’a evrildi. Yılda bir Anadolu turnesi yapar, gazinolarda sahneye çıkmazdı. Çocuklar için program yaptı ancak yetişkinlere de iyi ebeveyn olmayı anlatıyordu.
Sinemaya atıldı, Baba Bizi Eversene’de oynadı, bugün televizyonda yayınlandığında hâlâ oturup izleriz. Ardından Çiçek Abbas’ın filminin müziklerini yaptı. Her ne işe giriştiyse “Bastığım toprağın hakkını vermeliyim” diyerek en iyisini yapmaya çalıştı. Herkese örnek oldu. Hazır müzisyenlerin hayatı beyazperdeye uyarlanırken Barış abimizinki de layığıyla uyarlansa hiç fena olmaz.
Manço’nun anısına; 1965’te Andrea Soulac ile kaydettiği kayıtları gün yüzüne çıkaran Golden Rollers albümünü dinleyin. Albümde The Kinks ve James Brown cover’ı var.
2 Ocak 1943’te İstanbul’da doğdu.

via GIPHY