
❏ 1 yılda neler oldu? Sayılara dökersen…
2018 Haziran’da başladığımız Audioban yolculuğumuzda ilk etkinliğimizi Eylül 2018’de yaptık. 8 şehirde, 50 ayrı mekanda 80 konser, 120 DJ set, 30 söyleşi ve farklı etkinlikler yapmışız. İşleri sayılara dökünce sayılar biraz garipleşiyor. Açıkçası, büyük rakamlar koyup ‘O hedeflere ulaştık artık tamam’ demiyoruz. Biz, ayda kaç etkinliği sağlıklı bir şekilde yaparız diye bakıp takvim oluşturuyoruz. Olabildiğince farklı yerlere erişebilmek istiyoruz. Ocak ayında şehir dışı etkinliklerimize başladık. Audioban Label’ı ile 3 albüm, 3 EP yayınladık, 2 plak bastık, 3 plak da şu an Çekya’da test press’te. Bu yıl 3 plak daha yayımlama ve dijital olarak daha da çok albüme yer verme planımız var.
❏ Bir yılını doldurdunuz ancak uzun zamandır müzik dünyasında varmışsınız gibi hissediliyor. Bu kadar hızlı benimsenmenizin altında neler var?
Bunu duymak ve hissedildiğini görmek bizim için mutluluk verici. Bu his ilk aylardan itibaren vardı aslında. Ekibimizdeki herkes müzik dünyasının içinde yıllardır bulunan, müzisyen, müzikolog, müzik yazarı ve içerik üreticisi insanlar. Ancak en temelde Audioban’ın benimsenmesi ve sürekli yeni iletişimlerle büyümesinin özünde açık, net ve müzik odaklı olması var.
❏ Plak basımları oldu ve olacak. İsimlere nasıl karar veriyorsunuz? Plak sayısı daha da artacak mı?
Gün itibarıyla ilk plağımız olan Dark Pulse – Audioban Selections: New Era of Turkish Dark Scene Compilation’ı ve The Kites – Sunset Vibes plaklarımız plak dükkanlarında bulunuyor. Non-Square, Brek, In Hoodies plaklarımızın test press dinleme sürecindeyiz. Tahminimce One Love Festival’da Audioban Music Embassy merch masasına yetişeceklerdir. Plak basımında ise In Hoodies’le olduğu gibi, başka label’larla iş birliklerine gidebiliyoruz. Plak basımı belirli sayılarda kalmak üzere sürecek ancak dijital yayımlarımız da başlıyor. Müziğinizin fiziki çıktısını elde tutmak çok keyifli, ancak önemli olan Audioban’ın müzisyenler için fayda sağlayacak yerlere, isimlere, fikirlere, konulara erişebildiği bir alt alan olabilmesi.


❏ Kendi konserlerinizi veriyor ve festivallere içerik üretiyorsunuz. İkisi arasındaki fark ne?
Bulunduğumuz her yerde etkinlikleri kurgulama, sahiplenme ve üretme yaklaşımımız aynı aslında. Büyük ya da küçük tüm etkinliklerde süreci en baştan müzisyen, mekan ve ilgili ekiplerle tasarlayıp yürütüyoruz. Bizim için her etkinlikte müzisyenin, mekan teknik ekibinin ve dinleyicinin mutlu olması çok değerli. Festivallerde bizden ayrı ve çok daha geniş bir ekip oluyor. Orada içine sızdığımız bir süreç var, bunu da yine ekibimizle festival ekibini koordine ederek, onların yönlendirmeleri doğrultusunda kurgumuzu gerçekleştirerek ilerletiyoruz.
❏ Audioban’ın nasıl bir kitlesi oluştu?
Keşfetmeyi seven, müzik dinleyen, merak eden, içeriğe önem veren, eğlenmeyi çok seven, bizimle iletişime geçen bir kitlesi var. Etkinlik türlerimiz çok farklı. Aynı hafta ofiste merch kültürü üzerine bir söyleşi, 40 kişilik bir alanda klasik müzik konseri ve 200 kişilik bir black metal konseri olabiliyor. Anime severlerle, plak dinleyicileriyle, ambient müzik takipçileri ile, pop müzik dinleyicileriyle 20 kişilik mekanlarda da festival alanlarında da farklı tür ve boyutta etkinlik kurguları ile bir araya geliyoruz. Dolayısıyla yolu, eli, kulağı müzikten geçen herkes Audioban kitlesi bizim için.
❏ Audioban ofisinde neler oluyor?
Audioban ofisinde keşifler, toplantılar, partiler, hararetli tartışmalar, söyleşiler, atölyeler olan şeylerden ilk aklıma gelenler… Günün çoğunu ofisteki büyük masanın çevresinde geçiriyoruz. Fikirler orada üretiliyor, takvim oluşuyor, müzikler dinleniyor, toplantılar yapılıyor. Müzisyenler, içerik üreticileri, tasarımcılar, müzik odağında bir fikri, sorusu, söyleyecek sözü olan herkese kapısı açık bir ofisiz, bu masanın etrafına sık sık müzisyenler de ekleniyor. Dolayısıyla masa hareketli bir masa.
❏ İlk yıla özel merch ürünleri gözlerimiz çok aradı. Bu yıl bir şeyler olacak mı?
İlk sene sadece plak çantalarımız vardı, yolda tanımadığınız birinin kolunda görmek çok ilginç bir duyguymuş gerçekten. Bu sene çok çeşitli merch’ler olacak. Görsel tasarımcılarla iş birliği yapmayı çok sevdiğimiz bir alan merch alanı. 2019’dan itibaren aylık programlarımızı tasarlayan Burak Beceren bizim için tişört ve hoodie merch’ler tasarladı, bu ay içerisinde ürünler yelpazeye eklenecek ve umuyoruz ki Burak’la da, diğer tasarımcılarla da birçok birliktelik yapacağız.


❏ YouTube içerikleri de hazırlamaya başladınız. Yeni programlar gelecek mi? YouTube bizim çok eğlendiğimiz bir alan. Şu an önümüze rastgele koyulan objelerden bir müzik çağrışımına gitmeye çalıştığımız Gibi Geliyor Bana ve müzik odaklı bilgiler paylaştığımız Müzik Monolog serilerimiz var. Yakın zamanda müzisyenlerin özel kurgulanmış performanslarını paylaşacağımız Live Sessions, Studio Sessions gibi serilerimiz başlayacak. Müzik odaklı yeni içerikler üzerinde çalışıyoruz. Abone olmayı unutmayın.
❏ Audioban, bağımsız müzik platformu diyebilir miyiz yoksa yakında ana akım müzik türleriyle ilgili projeler de görebilir miyiz?
Audioban’da türe dair bir kısıtlama yok. Sadece bağımsız müzikle ilerliyoruz gibi bir kuralımız da yok. Yaptığımız herhangi bir şeyin, yapılış amacına uygun ve etkili bir sonuç ürün çıkmasına elverişli olmasını önemsiyoruz. Bu etkinlik kurgularında da, albüm yayım sürecinde de, söyleşilerde de, ofiste toplantı yaparken de böyle aslında. Önceliğimiz, yaptığımız işin müzisyene, dinleyiciye ve fiziki mekana faydasını sorgulamak. Birçok marka, şirket, kolektif, ekip ya da bireyle ortak üretimler yapıyoruz. Ancak Audioban’ın yapısı ve etkinlik gösterebileceği sınır, çok büyük şirketlerle çalışmakta olan müzisyenler için de Audioban için de bir fayda sağlamayacaksa, ortak bir nokta yoksa birlikte üretim doğal olarak olmuyor. Yoksa türler ya da bilinirlikle ilgili bir sınır ya da limitimiz yok.
❏ Atölye ve söyleşi sayıları artacak mı?
Her ay Audioban Ofis’te yaptığımız Audiobanspace söyleşi ve atölyelerimiz, festival ve etkinliklere eklemlediğimiz söyleşiler gibi işler artarak devam edecek. Yakın zaman planlarımızda, müzik odaklı ve herkese açık söyleşilerin yanı sıra, müzik endüstrisi içerisinde emek ve üretim veren insanlar için bilgi ve deneyimleri paylaşabilecekleri daha ilgili kitlesine odaklı söyleşiler, atölyeler üretmek, enstitü ve okullarla birliktelikler yaparak alternatif eğitim çıktıları alabileceğimiz deneyimler oluşturabilmek de var.
❏ Podcast ya da radyo programı planlarınız var mı?
Açık Radyo için Murat Seçkin ile birlikte hazırladığımız, müzik dünyasındaki tüm seslere yer açan radyo programımız Mazruf’un 16’ncısını geride bıraktık. Radyo Modyan’da da her hafta yakın dönem üretimlere odaklanan bir saatlik bir programımız var. Eylül ayında podcast üretimine başlıyoruz. Ankara Radyo ODTÜ ve Eskişehir Radyo A için program içerikleri üretmek üzerine fikirler geliştiriyoruz. Radyo bizim ekibin çok sevdiği bir konu, bağımız hiç kopmasın istiyoruz. Radyo Eksen partilerini Anadolu yakasına taşıdığımız Audioban Sunar: Radyo Eksen Geceleri yaz aylarında güney sahillerine iniyor, Ekim itibarıyla İstanbul’dan devam edeceğiz.
❏ Gelecek planları neler?
En temelde, Audioban kendini tanımladığı şekliyle, müzik odaklı yaratıcı içerikler üretmeye devam edecek. Yakın tarihlere bakarsak; Temmuz ayında Rock Off ve One Love festivallerinde Audioban Music Embassy alanında farklı müzik deneyim alanları ve bir sahne ile yer alacak, Ağustos ayında Brewstival Festivali’nin müzikal kürasyonunu yapacak ve Audioban Stage ile yer alacak, bu arada İstanbul’da ve ağırlıklı olarak Ege & Akdeniz sahillerinde etkinlikleri sürüyor olacak. Sonbahar ile geride bıraktığımız yıla göre daha fazla etkinlik yapan, yeni alanlar oluşturabilen bir takvim kurgusu ile yola devam edecek. Umudumuz o ki müzisyenler, kolektifler ve müzik odağında fikri olan insanlar ve görsel tasarımcılar ile daha fazla birliktelikler üretebilecek. Basılı ve dijital yayımları sürecek. Yurt dışıyla temas ettiği organizasyonlar ve etkinlik kurguları başlayacak. Takipte kalın.
8
Audioban, İstanbul’un yanı sıra İzmir, Eskişehir, Ankara gibi 8 farklı şehirde etkinlik düzenledi.
50
Müzik çeşitliliği kadar mekan çeşitliliği de var. 50 farklı mekanda etkinlik gerçekleştirildi.
80
Gerçekleştirilen konser sayısı