Ece ULUSUM

Global bir festivalin daha İstanbul’a geleceği konuşulurken takip edebilme fırsatı yakalayabilen muhabirlerden biriyim. Hatta Zorlu PSM ve Charm Music, benim de dahil olduğum bir grup gazeteciyi Sónar Barcelona’ya götürmüş, neler yapmak istediğini uzun uzun anlatmıştı. 1994’ten bu yana düzenlenen festival, Barcelona’nın dört bir yanına yayılmış, sadece müziğiyle değil yaratıcılık bölümünü kapsayan içerikleriyle de epey etkileyiciydi. Üstelik festivalde açıkhava etkinliklerini düşününce, İstanbul’da kapalı bir mekanda aynı etkiyi verip vermeyeceğinin üzerine düşünülmüştü. İlk günden bugüne festivali neredeyse her konserini takip ettim, üzerine haberler yazdım. Düzenlendiği 2017 yılından bu yana festival ve festival ekibi her yıl kendini geliştirdiği gibi yerli müzik piyasasını da canlandırdı. Bugün, Sónar’ın global ekibi başka şehirlere festivali taşırken İstanbul’u örnek gösteriyor. Öte yandan, İstanbul’da konser vermeye çekinen müzisyenleri daha ılımlı hale getirdi.

Sónar Istanbul, 5-7 Mart tarihlerinde Zorlu PSM’de dördüncü kez kapılarını açacak. Bu yılın Back on Stage ekibi olarak bizim için bir önemiyse, festivalin kurulum aşamasını takip etme ve festivalin her ayağından isimle sohbet etme fırsatı yakalamamız. Bir festival yaratmak o kadar da kolay değil, infografik bölümünde festivalde görev alan kişi sayısından, kullanılan kablonun metresine kadar bilgileri alabilirsiniz. Tüm detayları ve daha fazlasını bu ay hazırlayacağımız video içerikten de takip edebilirsiniz. Ama önce bu yıl ilk kez 3 güne yayılan etkinliğe gidip, festival ruhuyla kucaklaşmaya…

EĞİTİCİ VE DANS ETTİRİCİ

Müzik, yaratıcılık ve teknoloji gibi alanları bir araya getiren multidisipliner festival bu yıl iddialı. 47 konserin gerçekleşeceği festivalde epey sıkı isim var. Festivalin açılışını minimal, tekno ve elektro ritimleriyle Paul Kalkbrenner yapacak. Ardından maraton başlayacak. Bu yıl sahne alacak isimlerin bir kısmı şöyle: Drumcode‘un yaratıcısı enigmatik DJ ve tekno müzik prodüktörü Adam Beyer, Almanya’nın tekno müzik dahisi Ben Klock, deneysel tekno müzisyeni Bjarki, karanlık ve melankolik deep house tınılarıyla prodüktör Christian Löffler (Live), Londra merkezli elektronik ve tekno üreticisi Max Cooper (Live/AV), Paula Temple, Grand Piano(Live/ AV), Kelly Moran, Red Axes (Live), Denis Sulta, Skee Mask ve nicesi… Tüm bu isimleri iyi ses kalitesi ve görsel şovlarla izleyeceğiz.

Çoğunluk, Sónar Istanbul’un müzik etkinliği yönüyle daha çok ilgileniyor. Ancak etkinliğin yaratıcılık ve teknoloji bölümleri de katılımcılara çok büyük şeyler vadediyor. Üstelik sadece elektronik müzikseverler için değil, festivali her zevke ve her ilgi alanına uygun yapan da bu. “Yaratıcılık elden gidiyor” diye diz dövülen bir dönemde, İstanbul’da ufuk açıcı proje sahibi insanların bir araya geldiği böylesi bir etkinlik, hem de akşamı müzikli etkinlik!

Published On: 2 Mart 2020Categories: PanoTags: ,