Gizem ERTÜRK
@gizemmerturkk

Zengin programıyla yeni sezonunu açan Gedik Sanat‘ın sanat yönetmeni, opera sanatçısı bariton Caner Akgün sorularımızı yanıtladı.

ο Gedik Sanat’ın hikayesinden bahseder misiniz?
“Birleştirir Sanat İçin” parolasıyla, temellerini mitoloji ve yakın tarihimizden alan bir sanat oluşumu bu. Ana ikonumuz Hephaistos, eylem ikonumuz ise insanlığa bilinç ateşini veren Prometheus. Prometheus’un bilime, eğitime ve sanata yönelmiş bilinç ateşi ise bizi Cumhuriyet Türkiyesi’nin toplumsal aydınlanmasına götürdü. Gedik Sanat, Türk sanatçıların yaratılarının destekçisi olacak.

ο Yeni sezon hazırlığında nelere dikkat ettiniz?
Kuruluş amaçlarımız doğrultusunda Gedik Filarmoni Orkestrası ve Oda Müziği Konserleri aracılığıyla sanatseverlerle buluşacağız. Hazırladığımız sezonda müziğin çağrışımsal ve imgesel gücüyle Cumhuriyet Dönemi Aydınlanma sürecine ışık tuttuk. Türk beşlerinden genç bestecilerimize, İkinci Yeni şiir akımından Gogol’un Palto‘suna uzanan bir yelpazede sanatın anlatımsal gücünü müzik aracılığıyla aradık.

ο Gençliğe yönelik hedefleriniz neler?
Neden sonuç ilişkisi kurabildiğiniz sürece günümüz insanını yakalayabilirsiniz. Soru soran ve inatla cevabının peşinden koşan bir gençlik var. Yaşadığı zaman dilimine uyum sağlayan bununla birlikte varlık sebebinin bilinciyle beslenen bir yapının peşindeyiz.

MÜZİK ARAYIŞLARI…

ο Tavsiye ettiğiniz etkinlikler hangileri?
Sezon açılış konserimizde Gürcü Piyanist Nino Gvetadze’nin Ulvi Cemal Erkin’in Piyano Konçertosu yorumunu, Sezon kapanış konserimizde Alman Çellist Anja Lechner’in Ahmed Adnan Saygun Çello Konçertosu yorumunu ve Zorlu PSM’de gerçekleşecek Edebiyat Üçlemesi konserlerimizi kaçırmayın derim.

ο Farklı müzik türlerine de açıksınız değil mi?
Geçen sene başlattığımız Pera’da Caz konseptimiz, bu sene Stanpolites Project ve klasik kemençe sanatçısı Furkan Bilgi ile devam ediyor. İlerleyen zamanlarda caz müzik ve birbirinden etkileşen müzik arayışlarını programlarımızda göreceksiniz.

 

ο Açılış konserinizden söz eder misiniz?
Gedik Filarmoni Orkestrası 30 Ekim akşamı CRR Konser Salonu’nda Ulvi Cemal Erkin’in Piyano Konçertosu’nu seslendirdi, eseri Gürcü piyanist Nino Gvetadze yorumladı. Aynı zamanda Onur Türkmen’e sipariş edilen Gel adlı eserin dünya prömiyerine şahitlik edeceksiniz. İlk dönem ve günümüzdeki Türk bestecilerinden birer örnek göreceksiniz. Konserin ikinci yarısında ise Korsakov’un Şehrazat’ı 1001 Gece Masalları‘na götürecek bizi. Goethe’nin Doğu Batı Divanı adlı eserinin ana fikri genel yol göstericimiz pozisyonunda.