Selin SANLI
Üçüncü yeniler olarak adlandıran, alternatif müzik türüne son zamanlarda yön veren isimlerin teklileri, albümleri dikkat çekici. Seçtikleri kapakları da… Canozan, Duhan Demirci, Birkan Nasuhoğlu, Dolu Kadehi Ters Tut gibi isimlerle çalışan sanatçı Deniz Bayoğlu’nun adını daha sık göreceğiz belli ki. Bayoğlu ile albüm kapağı çizme ritüellerini konuştuk.
‘ŞARKILAR BANA NE İSTEDİĞİNİ SÖYLÜYOR’
❏ Bize çalışma tarzından bakış açından bahsedebilir misin?
Yağlı boya yapıyorum genelde ama akrilikle yağlıyı karıştırdığım da oluyor sonra gelen işe göre işi dijitale çevirip bilgisayarda oynamaya başlıyorum. Albüm kapağı işi geldiğinde öncelikle şarkıları attıkları için oturup bi düşünme süreci başlıyor. Şarkılarda tam olarak ne anlatılmaya çalışıldığını anlamaya çalışıp sonra bunu görsel düşünmeye çalışıyorum. Senaryo yazmak gibi, belirli karakterler oluşturup hikayeyi yansıtmaya çalışıyorum.
En sonunda görselle şarkıların uyduğunu hissettiğim zaman genelde iş bitmiş oluyor. Yani karşı taraftan aldığım feedback’ler çok önemli. Hep arkadaşlarımla çalıştığım için brief konusunda müthişler. İstedikleri şeyi tam olarak hayal etmemi sağlayacak şekilde anlatıyorlar. Birlikte hayal ediyoruz en eğlenceli kısmı bu! Maksimum olabilecek en iyi haline gelene kadar deniyoruz ve biraz da teknik açıdan brief’lerle destekleyince sonunda içimize sinen bir iş olmuş oluyor.
❏ Albüm kapağı çizerken yaşadığın zorluklar neler peki? Kafanda yarattığını çıkaramadığın ya da çizmekten vazgeçtiğin oldu mu?
Yani genelde soğuk renkleri seviyorum. Uzay ve deniz temalı resimler yapıyorum. Konuyu oraya çekmenin bir yolunu buluyorum diyelim. Ama şarkı ne istiyorsa ona göre hareket etmek gerekiyor tabii. Neşeli bir şarkıyı soğuk renklerle doğru veremeyebiliriz ona göre renkler seçip duyguyu doğru vermeye çalışıyorum. Doğru brief gelmediği zaman yolumu kaybetmiş gibi oluyorum. Hikaye var duygu var ama oraya nasıl gideceğimi söyleyecek bir rehber yok gibi hissediyorum. Alıp başaramadığım işler de oldu. Çizmekten hiçbir zaman vazgeçmedim daha fazla üretememe durumunu tecrübe ettim. 30 tane yaptıktan sonra 40’a gelemeyebiliyorsunuz. Resim biraz sabır işi. Teknik beraberinde geliyor.
❏ Nasıl bir şey çizmek istediğine nasıl karar veriyorsun? Çalıştığın müzisyenlerin eserlerine ne gibi etkileri oluyor?
Şarkılar ne istediklerini bana söylüyorlar zaten. Yazan kişinin ne yaşamış olabileceğini hissetmeye çalışıyorum. Bir türlü empati kurma ihtiyacına benziyor. Değersel olarak manevi bir değer katmaya çalışma çabası ve var olan şeyi görsel hayal etmeye çalışıp bunu gerçekten çizebilmek beni yeterince tatmin ediyor. Her türlü çok eğlenceli bir iş.
❏ Kapakları çizerken çalıştığının sanatçının parçalarını mı dinliyorsun?
Defalarca o şarkıyı dinliyorum.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
‘SIKILMAYACAĞIMDAN EMİNİM’
❏ Çalışmalarında renklerin önemi çok büyük. Mavi ve siyah renklerini baskın olarak görebiliyoruz. Bu renklere olan bağlılığının sebebi nedir neler gizli renklerinde?
Bende bir çeşit bağımlılık yarattı. Beni o kadar rahat ve mutlu hissettiriyor ki… Bu durum zamanla karanlık duygularımdan arınma, o duyguları dönüştürme adımına kadar evrildi. Mavi En yakın hissettiğim renk sanırım. Garip bir huzur buluyorum. Hiçbir zaman sıkılmayacağıma eminim.
❏ Peki Deniz Bayoğlu’nun beğendiğini beş albüm kapağını öğrenebilir miyiz ve neden bunları seçtiğini?
Coldplay – Paracutes 2000
Red Hot Chili Peppers – Stadium Arcadium 2006
Radiohead –Ok Computer 1997
Kt Tunstall- Eye To The Telescope 2005
Nothing But Thieves – (deluxe) 2015
İlk 3 albümü abimle çocukluğumuzdan beri dinliyoruz, birlikte müzik dinleme gibi bir alışkanlığımız var. KT Tunstall benim için öneli bir sanatçı groove’unu hep çok sevdim favori albümlerimdendir. Nothing But Thieves de son dönemde öğrendiğim en sağlam albümlerden biridir.