Gizem ERTÜRK
İlk solo teklisi Şenol Abi‘yi müzikseverlerin beğenisine sunan Mert Gider ve kendisi gibi şarkıcı olan ses mühendisi Mert Tunçmakas ile stüdyoda geçirdikleri kayıt sürecini konuştuk.
❏ Şenol Abi’nin kayıtları için ilk kez ne zaman stüdyoya girdiniz?
Mert Tunçmakas: Şarkının ilk demosunu 19 Ocak 2016’da hazırladık.
❏ Kayıtlar ne kadar sürdü?
Mert Gider: Kayıt süresi çok uzun sürmese de düzenleme kısmı 2-3 haftada tamamlandı.
❏ Şarkı için haftada kaç kez, günde kaç saat çalıştınız?
Gider: 3 hafta boyunca haftanın en az 6 günü stüdyoda zaman geçirdik. Çalışma saatlerimiz düzensizdir. Modumuza göre bazen 3 saat bazen de 13 saat çalıştığımız zamanlar olmuştur. Bazı günler bir şey çıkmayacağını anlar ve erken bırakırdık. Kimi zaman da yeni bir ışık yanar ve saatin farkına varmadan sabahlardık.
❏ Şarkı ilk halinden yayınlandığı versiyonuna kadar ne gibi değişimlerden geçti?
Gider: Güzel soru. Şarkıyı naylon telli gitarla besteledim, iskeletinde çok fark olmamasıyla beraber Mert ve Rıza Abi’nin katkılarıyla epey bir değişimden geçip dinlediğiniz sound’una kavuştu.
❏ Şarkıyı aranje ederken ne gibi kıstasların var?
Tunçmakas: Bana göre tekniği uygularken duygudan uzaklaşmamak çok önemli.
❏ Hem işin mutfağında hem de sahne önünde olmanın avantajları neler?
Gider: Stüdyoda vakit geçirmek, kafanda çalan müziği gerçeğe ne kadar yansıtabileceğini görmek ve başka kulaklarla fikir alışverişi yapmak adına oldukça önemli. Tüm bunları yaparken de hem sound hem de teknik olarak sahneyi gözeterek çalıştığımız için bize katkısı büyük oluyor. Sahnedeyken de stüdyo ortamında yaptığımız bir şeyin canlandırmasını yapıyoruz aslında. Kimi müzisyenler kayda en yakınını sahnede sergilerken, kimisi bambaşka bir sound’la sahneye çıkabiliyor. Kendi adıma bu ikinci gruba daha yakın olduğumu söyleyebilirim.
❏ Rıza Erekli’yle çalışmak size neler kattı?
Tunçmakas: Rıza Erekli’nin birçok sanatçıda büyük emeğinin olduğu bir gerçek. Kendisiyle çalışmak, sanata ve sanatçıya farklı açılardan bakabilmeyi ve müziğin içindeki derinliği daha net görebilmeyi öğretti.
Gider: Rıza Erekli sadece inanılmaz müzik yeteneği ve bilgisiyle değil, hayatla ve daha birçok konuda kafanızı açar, ilham verir. Siz ne kadar hayalciyseniz Rıza Abi de o kadar gerçekçidir. Ondan öğrenecek bir şey her zaman vardır. Bu yüzden çok şey kattı.
❏ Stüdyo günlerinizi biraz anlatır mısınız?
Tunçmakas: Hep yapacak bir şey vardır stüdyoda. Erekli&Tunç stüdyosunun havası ise bambaşka. Odama geçip yeni prodüksiyonlar için çalışmak büyük keyif.
Gider: Müzik gibi yaratıcılığımızı zorladığımız bir alan deyince aklıma gelen ilk şey orada kendini rahat hissetmek. Çünkü dün ortada olmayan bir şey yarın karşınıza bitmiş bir şarkı olarak çıkıveriyor. Dolayısıyla bu sancılı doğum sürecinde size inanan insanlarla beraber rahat bir ortamda çalışmak gerçekten çok önemli. Stüdyodaki günlerimiz de evdeymişim hissiyle gayet güzeldi.
❏ Stüdyo günleri size neler kattı?
Tunçmakas: Müziğin bütününü duymak konusunda geliştiğimi düşünüyorum.
Gider: Şarkı söylemek… İlk zamanlar biraz fazla bağırarak söylemeye çalıştığımda, Rıza Abi’nin beni sakin ve doğal söyleme konusunda uyarışlarını asla unutamam.
❏ İyi bir kayıt yapmanın altın kuralı ne?
Tunçmakas: Bu sorunun iki cevabı var. Kayıt yapmak için ortamın ve ekipmanın uygun olması önem taşıyor tabii ki. Kaydedilecek işle ilgili net fikir sahibi olmak ve yeniliklere açık olmak da önemli.
Gider: Tabii ki hissiyatı kayda en iyi şekliyle geçirebilmek. Bu da teknik ekipmanın önemini bir kez daha ortaya çıkarıyor. Bazen de teknik olarak her şey harikayken hisler unutulabiliyor. Bu yüzden ikisinin dengesini tutturmak, iyi kulaklar ve işinin ehli miks yapan kişilerden geçiyor.
Bu gönderiyi Instagram’da gör
#Repost @enginhayiroglu with @get_repost ・・・ Suitcase feat. Ozge Fiskin – Benim Her Seyim Tamam
❏ Miks sırasında genel olarak en çok hangi konuda orta yolu bulmakta zorluk çekiyorsunuz?
Tunçmakas: Orta yol bulmakta zorlandığımı söyleyemem. Fikir ayrılıklarını avantaja çevirmek önemli bir nokta bence.
Gider: Mikste sevdiğim bir ses kısılırsa çok bozuluyorum fakat bana vokalime odaklanmam söyleniyor. Çünkü o ses vokalle çakışıyor, aslında haklılar. Bu tür tatlı tartışmalar olabiliyor.
❏ Şarkının daha çok dinlenebilir olması için fedakarlık yaptığınız şeyler oluyor mu?
Gider: Kısaca şöyle; en basit örnek olarak süre konusunu söyleyebilirim. Şarkı süresi normalden biraz uzunsa radyo için ayrıca kısaltılmış bir versiyon yapmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca tanıtım konusunda zorluklarla karşılaşabiliyoruz. Göz önünde olmak için harcayacak yeterince paranız yoksa her gün yayınlanan yüzlerce şarkı arasında kaybolup gidebiliyorsunuz.
Tunçmakas: Açıkçası, Rıza Abi’yle kendi albümümü hazırlarken bunu hiç düşünmedik. Şarkı yapma gerçeğinden uzaklaşmamak, özgür kalabilmeyi başarabilmek gerekiyor. Bu gibi şeylerden fedakarlık edilmemeli.