Sadık Avcı
Zorlu PSM Sahneler Görsel Tasarım Yöneticisi

 

❏ Kaç yıldır müzik sektöründe çalışıyorsunuz?
16 yıldır bu sektörde çok çeşitli görevlerde bulundum. Işık tasarımıyla ise 5 yıldır ilgileniyorum.

❏ Müzik sektörüne giriş hikayeniz nasıldı?
Müzik dinlemeyi tabii ki çok seviyordum ama sektöre girişim tamamen tesadüf oldu. Aslında sadece iş arıyordum.

❏ Mesleğe başladığınız ilk koşullarla bugünün koşulları arasında nasıl farklar var? Sizce artık bu sektörde iş bulmak neden zor?
Kendi açımdan düşünürsem, ilk başladığım benden çok bir beklenti yoktu ama bugün etkinlik sektöründe geldiğimiz nokta dünya standartlarında. Artık herkes çok şey bekliyor, bu yüzden çok çalışmamız lazım. Sektör büyük gibi gözükse de bu işi yapan çok fazla yer yok; yapanlarda ise büyük şirketlerdeki kadar personel çalışmıyor. Hal böyle olunca çok talep gören bir sektörde personel kapasitesi sınırlı kalıyor.

❏ Bugün bir gencin müzik sektöründe sizin işinizi yapabilmesi için hangi adımları atması gerekir? Önerileriniz neler?
İlk olarak çok sevmeleri ve içtenlikle çalışmaları gerekiyor; bu şekilde çalışmayacaklarsa bu sektörde de benim işimde de mutlu çalışamayacaklarını düşünüyorum. Bence baştan buna karar vermeleri gerekiyor. Ayrıca bu işin çok çeşitli olduğunu da söylemek lazım; istediği alana uygun kişi tarafından yönlendirilmeleri de gerekiyor diyebiliriz.

❏ Müzik endüstrisinde çalışmanın maddi tarafı mı yoksa manevi tarafı mı ağır basıyor? Sizi bu sektörde çalışmaya devam etmek için motive eden şeyler neler?
Manevi tarafı daha ağır basıyor. Motive eden şey ise yaptığım işlerin beğenilmesi, takdir görmesi tabii ki! Biz PSM’de büyük bir ekibiz ancak benim yaptığım işin görsel olması hem ekip arkadaşlarım, hem misafirlerimiz, hem de sanatçılardan yorum almamı sağlıyor.

❏ Dünyanın dört bir yanında müzik endüstrisine hizmet eden firmaların ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’de bu tarz ilanlar görmek pek mümkün olmuyor. Ancak yeni simalar görüyoruz. İşe alımda ilan yerine daha çok etrafa haber vermekle mi ilerliyor?
Bu sektördeki işlerin çoğu direkt okulu olan işler değil. Bu sebeple staja çok önem veriyoruz. Bu hem kişilerin sektörü görmelerini ve gerçekten isteyip istemediklerine karar vermelerini sağlıyor, hem de gördüğünüz yeni simaları oluşturuyorlar.