Hakan Varol
Jülide Özçelik sahneye çıktığında kendisini hiç tanımasanız bile anlarsanız caz yapacağını. Etkileyici sesi, yorumu ve doğaçlamalarıyla yerli caz müzik sahnesine önemli katkılarda bulundu. Türkülerin ve kimi parçaların caz yorumlarıyla farklı tarzdakti müzik dinleyicileri bir araya getirdi. Şimdi yeni albümü Nefes ile geçtiğimiz aylarda müzik marketlerde fiziki olarak yerini aldı. Çok çalıştı, yoruldu Jülide Özçelik. Ağır kayıplar yaşadı, durdu dinlendi, sonra konserler verdi o da yetmedi yeni çalışmalar… Bana da sorularımı sormak kaldı. İlgilenenler, buyurun efendim.
❏ Normalde amatör başlanır, gittikçe ses ve yorum kuvvetlenir ancak siz hep profesyonel ve donanımlıydınız.
Çok teşekkür ederim. Müzisyen arkadaşlarımın çok büyük etkisi var. Albüm yapmak ekip işi. Şefimiz, aranjörümüz ve aynı zamanda gitarda Cem Tuncer, piyanoda Ercüment Orkut, davulda Ediz Hafızoğlu, kontrbasta Volkan Hürsever ve elektro basta Efecan Tuncer projede emeği geçen müzisyen dostlarım. Yani yetenekli olmak tek mesele değil. Ne istediğinizi çok iyi bilmeniz lazım. Kimseye kulak asmadan yola çıkıp yürümeniz gerekiyor.
❏ “Popüler bir iş yapmıyorum” diyorsunuz, her yıl yeni albüme karşısınız ancak bu kadar ara vermek fazla değil mi?
Albüm çıkarmak kolay bir iş değil. Tamamen kendi sorumluluğunuzdaysa daha da zaman alıyor. Müzisyenliğimin dışında, iki çocuklu bir anneyim. Sorumluluklarım var ve öncelikleriniz değişmek durumunda oluyor bazen. Evet, iki ve üçüncü albümlerimin arasında uzun zaman var. Ailemizde büyük kayıplarımız oldu. Dengeleri tekrar kurmak zaman aldı.Üçüncü albümüm için NZ Müzik Yapım’ı kurdum ve tamamen bağımsız yürümeye karar verdim. İçime sinmeyen hiçbir kaydı insanlara sunamam. O zaman da araya çok zaman girmiş oluyor.
❏ Popüler iş yapan müzisyenler bile albüm çıkarmazken siz fiziki albüm olarak da piyasaya çıkardınız Nefes’i. Korkmadınız mı, satışlar nasıl gidiyor?
Neden korkayım? Korkarak yola çıkılmaz ki. Tüm dünyada müzik çok ucuzlamış durumda. İnsanlar bedavaya müzik dinlemenin derdinde. Gerçek müzik dinleyicisi albüm ya da plak alır. Kimler çalmış, aranjörü kim diye merak eder. Albüme dokunmak ve imzalatmak ister. Günümüzde herkesin her şeyi var ama müziğe gelince kimsede para yok. Albüm satışlarımız hiç promosyon yapılmamasına rağmen iyi gidiyor. Bizim vefalı bir dinleyici kitlemiz var. Minnettarız.
❏ Albümde doğaçlamalar süreden dolayı mı daha sınırlı oluyor?
Evet süre önemli. Örneğin bir radyo programına katıldığınızda, standart süreyi doldurunca parçayı kesiyorlar. Yarım kalmış oluyor, bütünlük bozuluyor. Konserlerde daha rahatız bu konuda.
❏ Mesela Nisan Valsi parçanız tamamen doğaçlama mı gelişti yoksa bunun da bir ezberi oluyor mu?
Parça melodik olarak kafamda dönüyordu.Albüm kaydı için stüdyodaydık ve Cem Tuncer’e söyledim. Çok beğendi. Birkaç tekrar yaptık ve öylece kayda girildi.
❏ Nefes albümü için en çok neyin altını çizmek istersiniz?
Hayat şartları hepimizi çok yoruyor. Koşturmaca içinde savrulup kayboluyoruz.Müzik benim sakinleştiğim yer. Nefes de insanların huzur bulacağı, sakinleşeceği bir yer olsun istedim.
❏ Hayatınızda büyük kayıplar yaşadınız. Sanatınıza nasıl yansıdı?
Tabii ki daha sıkı tutundum hayata. Çok zor zamanlar geçirdik. Konsantrasyon kaybı yaşadım bir süre. Sonrasında yeni bir hayat kurdum. Kimin gerçek, kimin sahte olduğunu gördüm. En modern görünen, okumuş insanların bile ataerkil telkinleri ile karşılaştım. Sadece ben ve kızlarımın ne istediği önemliydi çünkü bu bizim hayatımızdı. Müzikte olduğu gibi, hiçbir konuda hayatımıza müdahale edilmesine izin vermedim. Şimdi çok mutluyum. Daha yeni başlıyoruz.
❏ Küçük şehirlerde konser verdiniz mi, halkın caza yaklaşımı nasıl bu bölgelerde?
Sekiz konserlik bir turne yapmıştık. Üniversitelerde çalmıştık. Küçük şehirlerde inanılmaz yoğun bir ilgiyle karşılaşıyoruz.Daha fazla konser olsun istiyorlar haklı olarak. Bizler de çok mutlu oluyoruz bu ilgiden.
❏ Son olarak bir hatıramla noktalayacağım röportajı. İlk albümünüzde sizi bir TV programına davet etmiştik. Siz müzisyen davet etmiştiniz canlı performans için ve çıkışta kendisine ödeme yapmıştınız ve biz tesadüfi görmüştük bunu. Cömertliğiniz ve işinize gösterdiğiniz özeni uzun uzun konuşmuştuk. İyi ki müzik yapıyorsunuz…
Çok teşekkür ederim. Birçok konuda müzisyenlerin istismar edildiğini düşünüyorum. Arkadaşlarımız zaman ayırıp, emek ve değer verip benim için yoruldularsa şayet görmezden gelemem. Hiçbir zaman emeğinin karşılığını almıyor müzisyenler. Birlik olup tepki
vermemiz gereken çok konu var maalesef.
30.215
Geçen ay Spotify’daki dinleyici sayısı