Ahmet YATĞIN

İstanbul’un yeni bir müzik #festivali var; İstanbul 1. Uluslararası Halk Müzikleri Festivali. Her şeye #alternatif mottosunu benimseyen bizler için harika bir haber zira çeşitlilik bize güç veriyor. 1-5 Aralık tarihlerinde İBB Cemal Reşit Rey ve çeşitli üniversite kampüslerinde gerçekleşecek etkinliğin programı da dikkatleri üzerine çekiyor. Halk müziğinin en etkileyici yanı, ortak acıların ve sevinçlerin ağızdan ağıza yıllar içinde gelişerek ve değişerek aktarılması. Günümüzün en iyi temsillerini dinleyeceğimiz festivalde kimler yok ki? İşte İBB #CRR’nin konukları…

1 ARALIK

Aziza Mustafa Zadeh

Azize Mustafa Zadeh, 1969’da Bakü’de müzikle haşir neşir bir ailenin içinde doğdu. Babası

Vagif Mustafa Zadeh, geleneksel Azerbaycan müziğini caz müzikle birleştirmesiyle tanınan bir piyanist, besteciydi. Küçük yaştan bu yana klasik müziğin ve geleneksel müziğin içinde büyüyen Aziza, 17 yaşına geldiğinde Thelonious Monk Piyano Yarışması’nı kendi #mugam tarzıyla çalarak kazandı. 1991’de Aziza Mustafa Zadeh isimli ilk albümünü yayınladı. Berlin, Londra, Paris, İstanbul ve Tel Aviv’e uzanan yolculuğunda yepyeni, evrensel bir müzik ortaya çıkardı.

2 ARALIK

Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğlu

Erkan Oğur, 1954’te Ankara’da, İsmail Hakkı Demircioğlu ise 1957’de Rize’de doğdu. Bu iki büyük sanatçı 1998 yılında Gülün Kokusu Vardı albümünde bir araya geldi. O günden bugüne aralarındaki müthiş uyumun getirdiği enerjiyle sahne almaya devam ediyorlar. Bu festivalde eski #Anadolu türkülerini birlikte söyleyecekler. “Birlikte hatırlama çabası” olarak tanımladıkları müziklerini bu festivalde deneyimlemek ayrı bir keyif.

2 ARALIK

Paco Pena Dance Company

Paco Pena, 40 yılı aşan kariyerinde #flamenko gitarı ve besteleriyle harikalara imza attı. Öyle ki flamenkonun ruhunu yansıttığı gösterilerinde her defasında izleyenlerin derin hayranlığını kazanıyor. Özenle seçilen şarkıcı, gitarist ve dansçılardan oluşturduğu topluluk 70’li yıllardan bu yana birçok gösteri sergiledi. Paco Pena geniş hayal gücüyle flamenko denizinde buluşlar yapmaya devam ediyor.

3 ARALIK

Homayoun Shajarian & Şems Topluluğu

Homayoun Shajarian 1975’te #Tahran’da müzisyen bir ailenin içinde doğdu. Geleneksel İran müziğinin önemli isimlerinden Mohammed Reza Shajarian’ın oğlu. #Tombak isimli vurmalı yöresel #Pers enstrümanını çok iyi icra eder. Ayrıca #kemençe, tar ve setar çalgılarını da ustalıkla çalar. Sesiyle harikalar yaratan İranlı sanatçı geleneksel müziği kendi üslubuyla yorumlamaya devam ediyor.

4 ARALIK İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren İstanbul Devlet Modern #Folk Müzik Topluluğu, Türk ve Batı çalgılarının karmasıyla oluşan orkestrasıyla 30 üyeden oluşmaktadır. #Halk müziğinin ezgileri bu toplulukla bambaşka yorum buluyor.

4 ARALIK Hona Modern Folk Müzik Topluluğu

Koreli müzik topluluğu Hona, #gayageum (zither), #piri (obua), #saenghwang, #ajaeng, #kkwaenggwari gibi çeşitli geleneksel enstrümanları kullanan 4 çok yönlü sanatçıdan oluşuyor. Kore müziğinin geleneksel ritimlerine ve seslerine sahip bu #folk müzik topluluğu müzikseverlere başka bir dünyanın kapılarını açıyor.

5 ARALIK

İrfani Türküler & Yavuz Bingöl ile Bin Yılın Ozanları

İrfani Türküler programı, solistler olmak üzere; İbrahim Kalın, Yavuz Bingöl, İsmail Altunsaray, Ümit Yılmaz, Ertan Tekin, Mete Artın ve Erdinç Aksaç isimlerinden oluşuyor. Ayrıca Yavuz Bingöl ile Bin Yılın Ozanları bölümünde oda orkestrası eşliğinde Seyit Meftuni ve Âşık Beyhani’nin eserlerini dinleyeceğiz. Geceye konuk olan sanatçılar arasında; Oğuz Aksaç, Elif Buse Doğan, Fadime Satılmış ve Aykut Aslan var.Üniversitede 27 konserFestival kapsamında İBB CRR dışında İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi kampüslerinde 3 günde 27 ücretsiz konser gerçekleşecek. Detaylar Cemal Reşi Rey’in internet sitesinde.

Published On: 16 Ocak 2019Categories: Pano