Çağatay YILMAZ

Çağdaş müzikte türleri birbirinden ayırmak giderek zorlaşıyor. Müzisyenlerin de kendilerini bir türle kısıtlamaması deneysellik için iyi olsa da, dinleyicilerin kafasını karıştıran etkenlerden biri. Son yıllarda yıldızı parlayan elektronik müzikte de işler farklı değil, elektronik enstrümanlarla ya da bilgisayar aracılığıyla üretilen her müzik genellikle sadece elektronik ya da EDM olarak tanımlanıyor. Aslında elektronik müzik dünyası oldukça zengin, pek çok alt tür var. Sürekli genişleyen ve değişen yapısı nedeniyle EDM dünyasıyla iç içe olmayan dinleyicilerin türleri birbirine karıştırması anlaşılabilir elbette. Biraz daha bilgi isteyenlerdenseniz, bu rehber size göre.

House
Disko yıllarının sonuna doğru Şikago’da başlayan bir akım olan house, EDM’in en sevilen türlerinden. İsmin kökeni hakkında farklı görüşler olsa da, ortak fikir Warehouse Kulübü’nün sadece türün çıkış yeri değil isim babası da olduğu yönünde. ‘four-on-the-floor’ ritimleri ve diskodan aldığı eğlenceli mirasa karşın zaman zaman melankolik rüzgarlar estirmesi türün ayırt edici özelliklerinden.
Kim çalar: Eric Prydz, David Guetta, Afrojack, Daft Punk, Swedish House Mafia.

Tekno
80’li yılların başında Detroit’te başlayan tekno, DJ’lerin dijital kayıtlara biraz daha derinlik katma hevesiyle ortaya çıktı. Synthesizer’lar, klavyeler, sample’lar ve 4/4 tekrarlı ritimlerin yanı sıra genellikle ikinci ve dördüncü vuruşlarda snare ya da açık hihat vuruşlarıyla ayırt edilebiliyor. Genellikle 130-150 BPM tempolar üzerine kuruluyor.
Kim çalar: Derrick May, Victor Calderone, Carl Cox, Nicole Moudaber, Richie Hawtin.

Trance
Almanya kökenli trance, tekrarlarla uzun yükselmeler ve hemen ardından ani melodi kırılmalarıyla özellikle Avrupa’da en popüler türlerden biri. Delay ve reverb’ler sık ve güçlü biçimlerde kullanılıyor. Kimi zaman Avrupa ilahileri ve klasik müzik’ten esinlenen teknikler de tarzın ayırt edici özelliklerinden.
Kim çalar: Armin van Buuren, Judge Jules, Paul Oakenfold, Roger Shah, Tiēsto

Dubstep
İngiltere’de ortaya çıkıp 2000’lerin ortasına damgasını vuran tür, EDM’in en agresif biçimlerinden biri. Aslında 90’lı yıllarda Londra’da deneysel bir müzik türü olarak başladı. ‘Saldırgan’ bas kullanımları ve aksak ritimleriyle ayırt edilebiliyor.
Kim çalar: Skrillex, Skream, Excision, Joker, 12th Planet

Drum & Bass
90’lı yıllarda Londra hardcore sahnesinin ortaya çıkardığı tür, ağır bas ve davul tonlarının kullanılmasıyla elde edilen ‘karanlık’ tarzıyla ayırt edilebiliyor. Parçalarda diğer EDM türlerinin yanı sıra caz, hip-hop ve soul tınılarından etkiler de bolca duyulabiliyor. Genellikle 160-180 BPM ritimler üzerine kuruluyor.
Kim çalar: Ed Rush & Optical, Bad Company, Goldie, London Elektricity, Pendulum

Garage
House müzik temelli Garage, farkını değişen ritimlere sahip beat’ler ve vokal sample’lar kullanarak ortaya çıkarıyor. Ayrıca son yıllarda geri dönüşüne de şahit oluyoruz. Üstelik sadece nostalji olarak da değil, Garage sahnesi yeni isimlerle de büyümeye devam ediyor. Kim çalar: Todd Edwards, The Street, Artful Dodger, MJ Cole, 24 Hour Garage Girls.

Grime
Grime müzik, Garage, Hip-hop, Dancehall gibi farklı türlerden oldukça çeşitli esintiler içeriyor. MC’nin diğer türlere nazaran ön planda olması, yarı zamanlı beatler’in üzerine 4/4 kick’lerin kullanılması gibi özellikleriyle ayırt edilebiliyor. Genellikle 140 BPM üzerine kuruluyor.
Kim çalar: Dizzee Rascal, Kano, Wiley, Tempa T.

Trap
2010’ların başından beri elektronik sahnenin bir parçası olan tür, hip-hop yapımcılarının EDM yapım tekniklerine bulaşmasıyla ortaya çıktı. Rap ve hiphop dünyasını biraz daha popüler kültür haline getirse de, tüm dünyada rap müzik hayranlarını ikiye böldü desek yeridir. Ülkemizde de oldukça popüler olsa da, tartışma konusu olmayı sürdürüyor.
Kim çalar: Flosstradamus, RL Grime, Heroes x Villains.

Hardstyle
Distorted kick’ler, kulağa yapışan melodiler… Avrupa’da yıllardır popüler türlerden olan hardstyle, yakın zamanlarda Amerikan EDM sahnesine de girmeye başladı. Hard tekno, trance gibi EDM’in agresif türlerinden esintiler bulmak mümkün.
Kim çalar: Wildstylez, Tuneboy, Showtek.

Breakbeat
Funk ve soul müzik dinleyicileri bilirler, bu türlerde şarkılarda ‘breakbeat’ denilen ve dinleyicilerin dans etmeye bayıldığı kısımlar olurdu. Bu kısımları elektronik sahneye taşıyan ve kendi başına parçalar haline getiren tür, 90’ların ortasında oluştu ve çok sevilen türlerden biri oldu.
Kim çalar: Chemical Brothers, Fatboy Slim, and DJ Icey.

Downtempo
Görece sakin ve yavaş tempolarda icra edilen tür, rahatlamak ve iyi hissetmek isteyen EDM dinleyicileri tarafından tercih ediliyor. Chillout tarzı dans ortamlarının vazgeçilmezi.
Kim çalar: Moby, Kruder & Dorfmeister and Boards of Canada.

Published On: 31 Temmuz 2019Categories: Araştırma, PanoTags: , ,