Ahmet YATĞIN

Diablo Swing Orchestra oldukça sıra dışı bir sound’a sahip. Duymaya alışkın olduğumuz swing ve caz türlerini heavy metal’le aynı potada eritiyor ve ortaya pek benzeri olmayan bir müzik çıkarıyorlar. Grup 1 Haziran’da Zorlu PSM‘de sahnede olacak.

  • İsminizin hikayesini bize anlatabilir misiniz?

Grup veya şarkı isminin hem dinleyicinin ilgisini çekmesi, hem de müzisyen için umduğunu yakaladığı bir şey olması gerektiğini her zaman hissettim. Diablo Swing Orchestra ismi elimizden gelenin en iyisini ortaya koymak adına bana ve grubuma ilham veriyor. Kendi içimizde oldukça geniş bir müzikal yapı var ama yine de şarkı yazma bağlamında sınırlarımızı ve kurallarımızı koruyoruz. Bazen bana hiçbir şey anımsatmayan şarkılar yazıyorum ve ismin bu konuda yardımcı olduğunu düşünüyorum. Şeytani dokunuşlarla insanları bir şekilde hareket ettiren swing müzik grubu ismi diyebiliriz.

 

  • Müziğinizi dışarıdan bir göz olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aslında konu az önce bahsettiğim geniş müzikal yapıya geri dönüyor. Kolaylaştırmak isteseydim, temelde çok çeşitli etkilere sahip bir rock grubu olduğumuzu söyleyebilirdim ama bu tamamen sıkıcı bir satış repliği olurdu. Sık sık avangart metal olarak etiketlendiğimizi biliyorum. Bu tanımlama oldukça tutarlı ama şahsen kulağa bu tanımlamaya uyacak kadar yumuşak gelmiyoruz. Rock ve metal çalmayı sevdiğimiz elementlerden, sanırım bizi yerimizde durmaya zorlayan da bu oluyor. Ama ne yaptığımızı gerçekten tanımlamam gerekirse; dinleyicilerin yüzüne bir gülücük vermeyi uman ve onları hareket ettirmek isteyen, dans edilebilir yaşam dolu bir müzik diyebilirim.

  • Şimdiye kadar 4 albüm yayınladınız. İsimleri oldukça dikkat çekiyor. Şarkı sözleriniz ve isimleri de ilginç. Müziğinizi hikayelerle desteklemeyi seviyor musunuz?

Evet kesinlikle, dinleyiciye “Bu da ne böyle?” diyecekleri şarkı isimleri ortaya çıkarmayı çok seviyorum. Albüm ve şarkı isimleri konusunda çok fazla tartışıyoruz. Bir yandan albümün ve şarkının genel ruhunu yansıtacak bir başlıkla sonuçlandırmak, diğer yandan da dinleyicinin kafasında kulağa nasıl geleceğinin görüntüsünü yerleştirmek istiyorum. Bu şekilde bazı şarkı isimleri diğerlerinden daha başarılı oldu fakat albüm ve şarkı sözleri isimlerine bu şekilde bakmak gerçekten çok hoşuma gidiyor.

  • Orkestranın üyelerinden Johannes Bergion, Daniel Håkansson, Pontos Mantefors ve Anders Johansson 2003 yılından beri değişmedi. Bu süreçte gidenler ve yeni gelenler oldu. Çok kişili müzik gruplarında birlikte kalmak hakkında ne düşünüyorsunuz? Bunun için bir yönteminiz var mı?

En önemli şey grubun vizyonu hakkında aynı fikirde olmamız ve birlikte vakit geçirmemiz. Müzik yapmak bazı zamanlarda yorucu bir süreç olabiliyor ve herkesle aranızdaki ortak saygıyı korumak gerekiyor. Asıl duygunun eğlenceli bir deneyim olmasını da unutmamak lazım. Eğlenceli olmayı bıraktığı an, biz de çalmayı bırakırız.

  • Albümlerinizin arasındaki yılları ele alırsak, sıradaki albüm hakkında herhangi bir gelişme var mı?

Grupta bir sonraki albümün ortaya çıkmasının 5 yıl daha sürmeyeceği konusunda hemfikiriz. 7-8 şarkımız neredeyse hazır. 10-12 tane de üzerinde çalıştığımız başlangıç aşamasında olanlar var. Yani iki yıldan kısa bir sürede hazır olacağını umuyoruz. Şarkılar son albümden daha sert.

 

  • Metal müziği nasıl değerlendiriyorsunuz?

Dürüst olmak gerekirse son kaydımızın metal tarafı biraz yumuşadı. Ama 5. albüm oldukça sert olacak gibi duruyor. Yani sanırım metal ve rock’ı anahtar bir etki olarak kullanmayı bırakmayacağız ama albüm ve şarkıların içinde ne kadar barındığı değişecek. Kişisel konuşmam gerekirse; ben artık metal o kadar çok dinlemiyorum çünkü normalde müzik yazmak için diğer türlerde daha çok ilham buluyorum.

  • Sahnede unutamadığınız bir an var mı?

Bogota’da küçük bir kulüpte çalarken dinleyici tam anlamıyla çılgına dönmüştü. Sahnede kendimizi duyamıyorduk. Bazen insanlar ayaklarımıza asılıyor ve monitörlerle oynuyorlardı. Çılgın bir iş neticede.

  • İstanbul’a gelmekle ilgili nasıl hissediyorsunuz?

Yıllardır oldukça fazla istek aldığımız için sonunda oraya gelip çalma şansına sahip olduğumuz için hepimiz çok heyecanlıyız. Unutulmayacak bir şov olacağına inanıyoruz.

 

70.100
Aylık Spotify dinleyici sayısı

Published On: 2 Mayıs 2019Categories: RöportajTags: , , ,